banner78
banner25

Vali Şahin'den Osman Paşa tablosu istediler

İki günlük ziyaret kapsamında Bulgaristan’a giden Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ziyaretinin ikinci gününde Plevne şehrine giderek burada gezi ve incelemelerde bulundu.

Plevne şehri için oldukça önemli olan ve dünyada sadece 33 adet bulunan ve 19 Temmuz 1877-10 Aralık 1877) 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rusya İmparatorluk Ordusu'nun kuşattığı Plevne (Bulgaristan) kentinin Osmanlı Ordusu tarafından savunulmasını anlatan “Panorama müzesi”ni ziyaret eden Vali Şahin ve beraberindekiler burada müze yetkililerinden bilgi aldılar.Türk dostu olarak bilinen ve müzenin sorumlu müdürlük görevini yürüten Mitko Asparuhov tarafından karşılanan heyet burada Osmanlı Rus savaşının kompoze edildiği müzeyi ziyaret ederek bilgi aldı.

Müzeyi ziyareti sırasında birçok detayı fark ederek sorduğu sorulara cevap arayan Vali Şahin müzenin güzel tasarlanan bir müze olduğunu ifade etti.Destansı savunmanın konu edildiği ve Plevne’nin düşmemesi için can pare bir savunma gerçekleştirdiği bilinen Osman Paşa ve ordusunun da anlatıldığı müzede, Osman Paşa’nın bir portresinin bulunmadığını belirten müze müdürü Mitko Asparuhov Vali Şahin’den portresinin yaptırılarak müzeye gönderilmesini istedi.Bu teklife sıcak bakan ve “hemen yaptırırım.Ancak koyabilecekmisin?Sizin için sorun olmasın?” diyen Vali Şahin; tablonun boyutlarının belirtilmesini istedi.

Müze müdürü ise “ölçüler size kalmış.Osman paşa önemli bir şahsiyet.Eğer yaptırır bir portresini gönderirseniz müzemizde uygun olan bir yere koyabiliriz”dedi.

Vali Şahin daha sonra müze şeref defterine duygu ve düşüncelerini aktararak imza altına aldı ve müze müdürünün talebinide tarihin sayfalarına not düşmüş oldu.

Osman Paşa’nın portresinin yaptırılarak müzeye gönderilmesi için gerekli talimatları veren Vali Şahin “böylesi bir talebin yerine getirilmesi bizim için çok önemli.Arkadaşlarımıza talimatı verdim Edirne’ye döner dönmez çalışmalara başlanacak ve tablo en kısa zamanda buraya getirilerek yerini alacak” dedi.

Vali Şahin daha sonra müze müdürüne bir Edirne hatırası olan çini tabak hediye ederken,Müze Müdürü Mitko Asparuhov’da Osman Paşa komutasındaki askerlerin kullandığı ve savaş meydanından çıkartılan orijinal mitralyöz mermisi hediye etti.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30