banner137
banner25

Vali Şahin

Batı Trakya’nın Rodop dağlarında her yıl kutlanan ve bu yıl diğer anma etkinliklerinden farklı olarak gerçekleşen Kasım Kurbanı - Mürsel Kurbanı Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in katılımıyla düzenlendi.

Rumeli’yi İslamiyet ve Türklükle buluşturmak adına Anadolu’dan 1400’lü yıllarda yola koyulan ve Şaphane Dağları - tarihi belgelerde Tanrı Dağı ve yerel kullanımda Koca Yayla Dağları eteklerine kadar gelen Seyyid Ali Sultan (Kızıldeli) dergahında, oğlu Mürsel Bali ise Türbesi başında anıldı.

Yunanistan ve Bulgaristan’ın değişik noktalarından her yıl olduğu gibi bu yılda bölgeye gelen çok sayıda Alevi kökenli vatandaş burada düzenlenen anma törenlerine katıldı.Törenlerde bu yıl alan konusunda bir farklılık yaşanırken, katılım anlamında da bir farklılık yaşandı.Dimetoka Bölge Metropoliti Damaskinos ve beraberindeki din adamlarının katıldığı törende Yunanistan’ın İç İşleri Bakan Yardımcısı Dolios’ta katılarak birer konuşma yaptılar.

İlk olarak ikramın yapılacağı alanda bulunan Mürsel Bali türbesi önüne gelen konuklar burada Edine İl Müftüsü Emrullah Üzüm tarafından okunan dualarla anma programını gerçekleştirdiler.

Protokol konuşmalarının yapılacağı alana geçen konuklar sırasıyla yaşatılmaya çalışan kültür hakkında bilgiler verirken Dimetoka Metropoliti Damaskinos konuşmasında dinler arasındaki hoşgörüye dikkat çekerek paylaşımın,yardımlaşmanın ön planda olduğu İslamiyet dininin en güzel örneklerinden birini şu anda buradaki alanda katılımcılarla yaşadıklarını kaydetti.

Yunanistan İç İşleri Bakan yardımcısı Dolios ise hükümetlerinin azınlıklarla ilgili yaptığı çalışmalardan bahsederek kurulu bulunan dergahın Yunan turizmine önemli katkısı olduğunu ve diğer Müslüman eserlerininde ayakta durması ile son yıllarda bu ülkeye çok sayıda Müslüman’ın ziyaret için geldiğini kaydetti.

Son olarak konuşma yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise Edirne’den kalkıp anma programına katılmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek “bize davet iletildiği zaman derhal gitme kararı aldık ve hafta sonumuzu buradaki soydaşlarımıza ayıralım dedik.Yıllar önce ecdadımızın fethettiği bu topraklarda Rumeli’ye geçişimizin ve 600 yıl buralarda kalışımızın izleri hala var.Ne mutlu ki; bugün bile bu izleri ve o düşünceleri yaşayan sizler varsınız. Biz, kardeşiz. Türkü, Yunanı, Bulgarı ve diğer ırklar inancı ne olursa olsun teke doğru gider, o da Hz. Adem’dir, o da Allah’a gider. İşte bu Allah’a giden yolun başlangıcındayız. Bu bağlamda Yunan hükümetine sağladıkları hoşgörü ve kolaylıktan dolayı teşekkürü bir borç biliyorum.Sayın Bakanımızın da burada olması ayrı bir önem taşıyor.Ancak turizmin gelişmesi için alt yapı şart.Sayın Bakan eğer buraya olan ulaşımın daha rahat olmasını sağlarsa o zaman daha çok ziyaretçinin geleceğini düşünüyoruz”diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Seyyid Ali Sultan Dergâhı Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin organizasyon ile gerçekleşen programa DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Edirne Belediye Başkan yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu,Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Yener Yörük, Milletvekili Ayhan Karayusuf, T.C. Gümülcine Muavin Konsolosu Alper Atak,Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda alevi kültürüne mensup isim katıldı.

Programa Türkiye’den gelen Zakir Hasan Öztürk isimli ozan’da nefesler söyleyerek renk kattı.

Her yıl olduğu gibi bu yılda 40 kurban etkinliklerinde kırk kazanda kaynatılan kurban etleride gelen konuklara ikram edildi.

Mürsel Bali, 1354 yılında bölgeye gelen ve 1402’de vefat eden Seyyid Ali Sultan’ın yol oğludur. Bölge halkı yüzyıllardan bu yana kendisini her Kasım ayında kurbanlar keserek anmaktadır. Türbesi Evros iline bağlı Ruşenler köyü yakınlarındaki Mursal Sırtı denen bölgededir.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30