banner78
banner25

Uluslar arası bir gösteri oldu!

Sınırlarımızı yasa dışı yollarla geçerek Avrupa’da bulunan çeşitli ülkelere gitmek isterken yakalanan yabancı uyruklu şahısların kaldığı Tunca Barınma evinde bugün ilginç bir protesto yaşandı.
Yaklaşık 150 kişilik bir grubun katılımı ile gerçekleşen protestoda barınma evinde bulunan mültecilerin özgürlüğü için eylem düzenlendi.Avrupa ülkelerinden gelen grupta bulunan göstericiler barınma merkezinin önüne gelerek burada sloganlar attı ve barınma evinde misafir statüsünden bulunan mülteciler için özgürlük çağrısı yaptılar.
Göçmen Dayanışma Ağı Transborder Aktivistleri, kamuoyunda beş yıldızlı misafirhane olarak bilinen Sarayiçi’ndeki Tunca Barınma evinde tutulan göçmenlerin serbest bırakılması için dün bir eylem düzenledi…
15-18 Mart tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Transborder Konferansı’na katılan Transborder Aktivistlerinden oluşan yaklaşık 150 kişilik grup attıkları sloganlar ile göçmenlerin serbest bırakılması gerektiğini savundu.
Göçmen Toplama Merkezi’nin insanların hapsedildiği bir alıkonma merkezi olduğunu kaydeden aktivistler, 10 dan fazla dilde dilde slogan atarak merkezde yatan göçmenlere destek oldu. İnsan özgürlüğünün kısıtlanamayacağının vurgulandığı eyleme göçmenler de camlara çıkarak alkışlarla destek verdi.
 Aktivistler adına yapılan açıklamada, söz konusu binanın sosyal bir hizmet için inşa edilmediği, aksine sadece sınırı geçen tutuklanmış insanların hapsedildiği bir alıkonma merkezi olduğu belirtildi. Yetkililerin göçmenleri her geçen gün daha da kriminilize edildiğini ve onları bir tehdit unsuru olarak gösterdiğini kaydeden aktivistler, yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:
 “Son yıllarda gerekli belgelere sahip olmadan seyahat etmek önemli bir sorun olarak gündeme getirilmiş durumda. Ama bize göre esas sorun, insanların serbestçe dolaşmalarının sınırlandırılması, istedikleri yerde yaşama haklarının engellenmesi ve yerleştikleri yerde temel haklara dahi erişimlerinin olmamasıdır. Şu an Türkiye-Yunanistan sınırında, Edirne’deki yeni alıkonma merkezinin önündeyiz. Bu merkez, Meriç’teki alıkonma merkezlerinde ve Yunanistan sınırına inşa edilmekte olan duvardan sadece birkaç kilometre uzaklıkta. Dünyanın pek çok farklı yerlerinde benzer merkezlerde bulunduk. Bulgaristan Lyubinetz’de, Petra’daki limanda, Fransa Calais’te, Ceuata ve Mellila’da, Tunus Shousha’da, Sahara’daki kapatma merkezlerinde, Sinai geçidinde, Varşova ve Brüksel’de. Bu yerlerin hepsinde göçmen karşıtı politikalar uygulanmakta veya planlanıp koordine edilmekte.Küresel eşitsizliklere ve ırkçılığa, baskı ve kontrol mekanizmalarına, kapatılma merkezlerine, duvarlara ve sınır dışı edilmelere karşı onurlu bir hayat için, serbest dolaşım hakkını ve sınırların kaldırılıp yerleşme hakkının getirilmesini savunuyoruz.”
Türkçe, Yunanca, Almanca, İtalyanca, Fransızca, Farsça, Arapça, Flemenkçe, Bulgarca ve İspanyolca olmak üzere toplam 10 dilde yapılan açıklamanın ardından aktivistler daha sonra farklı dillerde ‘özgürlük’ sloganları attı. Göçmen Toplama Merkezi’nde kalan göçmenler de merkezin camlarına çıkarak kendilerine desteğe gelen aktivistlere alkışlarla teşekkür etti.
Diğer yandan aktivistlerin Göçmen Toplama Merkezi’nin bahçe duvarına pankart asmaları üzerine olaya polis müdahale etti. Uzun süren çabalar sonucu aktivistler ikna oldu ve pankartları merkezin duvarından kaldırdı. Polisin çevrede geniş güvenlik önlemleri aldığı ve yaklaşık 1 saat süren eylem daha sonra olaysız bir şekilde tamamlandı.
Barınma merkezinin işlek bir cadde üzerinde yer alması ve askeri birliklerin tatbikat dönüşü sonrasında bu caddeyi kullanması göstericileri tedirgin etti.150 kişilik gösterici grup askeri araçların kendileri için geldiğini zannetti.
Konuyu sonlandırmak adına ise Edirne Emniyet Müdürlüğünde görevli Asayiş Şube müdürü Masum Özçiçek olay yerine gelerek eylemcilerle ilginç bir diyalog yaşadı.Barınma evinde bulunanların y,i şartlarda misafir edildiğini savunan Özçiçek “benim evindekinden daha konforlu bir yerde kalıyorlar.İstiyorsanız hepsini verelim size alın götürün”demesi gülüşmelere neden oldu.Grup daha sonrası olaysız bir şekilde dağılarak eylemlerine son verdi.
Bilindiği gibi her yıl ortalama 15 bin kaçağın yakalandığı Edirne'de, yabancı uyrukluları işlemleri tamamlanana kadar daha iyi bir ortamda misafir etmek isteyen Emniyet Genel Müdürlüğü, 656 kişinin barınmasına imkan sağlayan, içinde berber, hastane, internet kafe, çamaşırhane, kapalı devre müzik sistemi, yemekhane, televizyon odaları ve sosyal alanları bulunduğu kaçak barınma merkezi inşa ettirdi.
Avrupa Birliği standartlarında yapılan yaklaşık 7 bin 500 metrekare alana kurulan bu merkezde farklı dinlere mensup kişiler içinde 3 adet ibadethane bulunuyor.
Binada aileler için özel odalar ile engelli asansörünün de bulunduğu barınma merkezi 24 saat güvenlik kamerası ile izleniyor.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30