banner137
banner25

Tuvaletler kabızlığı tetikliyor!
Okul tuvaletlerinin kötü şartlarda olmasının öğrencilerde kabızlığı tetiklediği bildirildi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa İnan, hastanenin toplantı salonunda yaptığı basın toplantısında, çocuklarda kabızlığın sanıldığından daha sık görülen bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Kabızlıktan etkilenilen dönemin 1-9 yaş arası olduğunu belirten İnan, şunları kaydetti:
''Sık sağlık sorunları yaşayan, ailesinde kabızlık yakınması olan, hareketsiz, daha çok bilgisayar ve televizyon karşısında vakit geçiren, az su içen, lifli besinler tüketmeyen çocuklarda kabızlık sık görülmektedir. Tırnak yeme, parmak emme gibi psikolojik sorunların varlığını gösteren hareketleri yapan çocukların da kabızlığa daha yatkın olduğu tespit edilmiştir. Özellikle boşanma, ebeveyn kaybı, yeni bir kardeşin doğması, okul değişimi gibi nedenler kabızlığı tetiklemektedir.
Ayrıca dünya genelinde ve hatta gelişmiş Avrupa ülkelerinde bile çocuklarda kabızlığın önemli sebeplerinden biri de okul tuvaletlerinde şartların kötü olmasıdır. Yapılan çalışmalarda, çocukların kötü koku, kötü görüntü, temizlik malzemelerinin yetersizliği ve büyük çocukların verdikleri rahatsızlıklar nedeniyle tuvaleti kullanmak istemekdikleri, bunun da kabızlığa neden olduğu belirlenmiştir.''
Kabızlıkla mücadele için öncelikle beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekliliğine dikkati çeken Doç. Dr. İnan, ''Sık sık sebze, meyve tüketilmeli, bol su içilmelidir. Fast-food tüketimi sınırlandırılmalı. Aile 2 yaşından itibaren gerekirse uzman yardımıyla çocuğuna tuvalet eğitimini vermelidir, bu kabızlığın önüne geçilmesi için önemli bir etkendir. Kabızlık çeken çocuk sahipleri, çocuklarını mutlaka hekimlere götürmeli ve çocuğun ihtiyacı olan tıbbi desteği sağlamaya çalışmalıdır'' diye konuştu.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30