banner78
banner25

Türkiye'nin girişimci kadınları Edirne'de
 Balkanlar ve Trakya'da kendi alanlarında başarılı olmuş iş kadınları, TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen “Türkiye'nin Girişimci Kadın Gücü Balkanlar ve Edirne Buluşması” toplantısında bir araya geldi. Geçtiğimiz yıl Edirne'de açılan 'Kırsalın Doğal Pazarı'nda çalışan kadın girişimcilerin toplantıya üstlerine önlükler geçirerek katılması renkli görüntüler oluşturdu. Türkiye'de kadın girişimci sayısının yüzde 8.2'lerde olduğuna dikkat çekildiği toplantıda konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan ise erkeklere seslenerek; “Kadınların önünde engel olmaktan vazgeçin” dedi.

            Türkiye Odalar ve Borsaları Birliği (TOBB), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ortaklığında Edirne ve bölgede faaliyetlerini sürdüren başarılı kadın girişimciler “Türkiye'nin Girişimci Kadın Gücü Balkanlar ve Edirne Buluşması” toplantısında biraraya gelerek kendi alanlarında ve sektörel gelişmeleri konuştu. ETSO konferans salonunda düzenlenen toplantıya Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, oda ve borsa başkanları, Bulgaristan ve Yunanistan konsolosluk temsilcileri ve çok sayıda kadın girişimci katıldı.

            Toplantıda ilk olarak konuşan TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Kara, toplantıyı Edirne'de yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek; “Her biri alanında söz sahibi, hayal gücü yüksek, yeni bir tarzı ve yeni bir düşüncesi olan kadın girişimcilerin, ilimizde bir araya gelmesi bizler için gurur kaynağıdır. Büyük ekonomiler artık ham maddeye değil, insan kaynağına önem veriyor. İnsan nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınları iş dünyasından uzak tutmak demek, insan gücünü israf etmek anlamına gelmektedir” dedi.

            ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt ise Türkiye'deki kadın-erkek eşitliğine dikkat çekerek; “Ülkemizde kadın-erkek eşitliği yasal olarak büyük ölçüde sağlanmış olmasına rağmen, kadınlarımızın sosyal ve ekonomik yaşam katkılarının istenilen seviyede olduğunu söyleyemeyiz. Ancak Edirne, Yüzde 40'lık bir oranla kadın istihdamı bakımından birinci sırada yer almanın haklı gururunu yaşayan bir şehir. Bu oranı girişimcilik alanında da artırmak için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

            GÜNAY: “KADINLARA HER ZAMAN DESTEĞE HAZIRIZ”

            TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay da Türkiye'de nüfusun yarısını kadınların oluşturduğuna dikkat çekerek; “Fakat bu nüfusa baktığımızda girişimcilerin sadece yüzde 8.2'si kadın. Bu nedenle TOBB bünyesindeki Kadın Girişimciler Kurulu'nu kurduk. Attığımız bu tohum zamanla büyüdü ve meyvelerini vermeye başladı ve pek çok işte olduğu gibi bu alanda da kadın girişimcilerin erkeklerden daha yetenekli olduğunu gördük. 2007'deki girişimci kadınların oranı yüzde 6.2 iken proje sonrası bugünkü rakamlara baktığımızda yüzde 8.2'lere yükseldiğini görüyoruz. Buradan yola çıkarak TOBB olarak biz her zaman söylenenin aksine kadınlarımıza diyoruz ki; 'sen bu işi yaparsın'. Bu coğrafyaya kadın eli değdikçe her zaman destek vermeye hazırız” dedi.

            GÜRKAN: “EDİRNE'DE KADIN İSTİHDAMI DAHA YÜKSEK OLMALI”

            Belediye Başkanı Recep Gürkan da Balkanlar'dan gelen konuları da selamlayarak Edirne'de geçtiğimiz yıl ETSO ve Belediye desteğiyle faaliyete geçen, tamamını kadın girişimcilerin oluşturduğu 'Kırsalın Doğal Pazarı'na dikkat çekti. Gürkan; “Burada 4-5 kadınla başladığımız macera giderek gün geçtikçe artıyor ve bundan çok mutluyuz. Belediye olarak da bunun ev sahipliğini yapmaktan gurur duyuyoruz. Buradan yola çıkarak şunu söylemek istiyorum, Türkiye'de kadınların istihdamına baktığımızda Edirne yüzde 44'le birinci sırada. Bu yeterli mi? Tabi ki değil. Nüfus popülasyonuna baktığınızda erkeklerle kafa kafaya olduğuna göre ve her kadın 2 erkek yaptığına göre Edirne'deki kadın istihdamı yüzde 70-75'lerde olmalı” şeklinde konuştu.

            GÜRKAN: “KADINLARIN ÖNÜNDE ENGEL OLMAKTAN VAZGEÇİN”

            Edirne'de anneler gününde Dilaverbey Mahallesi'nde 3'üncü kadın merkezini açacaklarını söyleyen ve Türkiye'deki kadın cinayetlerine değinen Gürkan; “Şunu söylemeden geçemeyeceğim. Bu cinayetleri işleyenlerin cinsiyetlerini bilmiyorum ama insan olmadıklarını biliyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar kalması, özgür ve bağımsız olması için kadınların evden çıkarak sosyal ve iş yaşamının içinde olması gerekiyor. Buradan erkeklere sesleniyorum; kadınların önünde engel olmaktan çekilin. Bırakın kadınlar kendi kararlarını versinler” ifadelerini kullandı.

            Açılış konuşmalarında son olarak kürsüye gelen Kırklareli Valisi Esengül Civelek ise kadınların toplumsal yaşamda etkin bir şekilde yer almalarının ülke geleceği, sosyoekonomik gelecek ve sürdürülebilir kalkınma için çok önemli olduğunu söyledi. Civelek; “Girişimci kadınların refah seviyesine katkı sağladıkları bilinen bir gerçektir. Kadınlarımızın rol model aldıkları, başarılara imza atan kadınlarımızın varlığıyla gurur duymaktayız. Bu kapsamda daha iyi bir gelecek ve güçlü Türkiye hedefine ulaşmak için azimli, sabırlı kadınlarımızı kutluyorum” diye konuştu.



banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30