banner137
banner25

Trakya'da ilk!
 Edirne 2'nci Bayezid Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nde otizmli çocuklar için kurulan ve Trakya'da tek olma özelliğini taşıyan “Duyu Bütünleme Terapi” odasında, çocukların algıda yaşadığı problemlerle çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimi artırılıyor. Söz konusu tedavinin Trakya'da öncü bir proje olduğuna dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, birçok çocukta ilerleme olduğunu kaydederek; “ Hiç tepki vermeyen çocuklarımızın hayatla iletişiminde ciddi ilerlemeler oldu” dedi.

            Edirne'de 2010 yılında eğitime başlayan ve halen 7 ile 23 yaş arası 23 öğrencinin eğitim gördüğü 2'nci Bayezid Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nde açılan “Duyu Bütünleme Terapi” odasında öğrencilerin sosyal hayatla olan bağları güçlendiriliyor. İlginç ışık efektleri ve rahat oturma düzeni ile öğrencilerin duyusal hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulduğu odada ses ve rahat oturma düzeniyle çevresiyle etkileşiminin arttırılması hedefleniyor.

            Otizmli bireylerin duyusal hayatlarını dengelemeleri, seçim yapmaları bazı uyarılara yanıt vermekte sıkıntı yaşadıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan bu amaçla Trakya'da tek olma özelliğini taşıyan 'Duyu Bütünleme Terapisi'ni geliştirdiklerini söyledi. Söz konusu terapi için ışık, ses ve rahat oturma düzeniyle özel yapılan odanın öğrencilerin sinir sistemini olumlu yönde etkilemeyi hedeflediklerini belirten Özcan; “Böylece çocuğumuzun çevresiyle olan, sosyal, duygusal, fiziksel etkileşimine pozitif bir fayda sağlamak amacıyla bu imkânları gerçekleştirdik. Burada çocuklarımızın yaşadığı algıdaki problemleriyle beraber, parçalarda bir bütün oluşturamadığını görüyoruz. Bu problemleri duyu bütünleme odasında bir anlamda giderilmiş oluyoruz” dedi.

     “OLUMSUZ TEPKİLERİ OYUNLARLA GİDERİYORLAR”

            Söz konusu tedaviyle öğrencilere kendilerini tanıma imkânı verdiklerine de değinen Özcan; “Bulunduğu mekan içerisinde kendilerini algılamaları, çevrelerinin farkında olmaları, hareketlerinin kontrolünü sağlamaları ve özellikle de öğrenmek için uygun ortamlar sağlayarak uzmanlaşmış eğitimcilerle bu eğitimleri vermeyi sağlamaya çalışıyoruz. Bir takım oyunlarla bu olumsuz tepkileri gidermiş oluyorlar” şeklinde konuştu.

            “ÇOCUKLARIMIZIN SAKİNLEŞMESİNE İMKÂN SAĞLIYORUZ”

            İl Milli Eğitim Müdürü Özcan, özellikle Duyu Bütünleme Terapi Odası'nda ortamın çok önemli olduğunu söyleyerek; “İlginç ışık efektleri ve rahat oturma düzeni ile öğrencilerimizin duyusal hassasiyetlerini göz önünde bulundurduk. Çevresiyle etkileşimini arttırmasına olanak sağlamaya çalıştık. Özellikle sakinleşmiş, ses, yatıştırıcı koku, rahatlatıcı ürünler kullanımıyla biz otizmli bireylerimizin bir anlamda sakinleşmesine ve onların gevşemelerine imkân sağlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

            “HİÇ TEPKİ VERMEYEN ÇOCUKLARIMIZDA CİDDİ İLERLEMELER OLDU”

            Eğitim sonunda hedeflerinin otizmli öğrencilerin mutlu, iletişime açık ve ortamdaki uyaranları rahatlıkla kabul edebilir hale gelmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Özcan; “Olumlu deneyimler, öğrenmeyi kolaylaştırır. Bu deneyimler sırasında otizmli birey mutlu olur, iletişimi sürdürür ve oyun sırasında öğrendiği bilgileri günlük yaşamıyla çok daha kolay bütünleştirir. Ayrıca kurumumuzda neredeyse her çocuğa bir öğretmen düşüyor. Burada eğitim gören öğrencilerimizin yaşamında ilerleme var. Hiç tepki vermeyen çocuklarımızın hayatla iletişimde ciddi ilerlemeler oldu” diye konuştu.  



banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30