banner78
banner25

Tır parkında Belediye'ye pay yok!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) yönetim kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim kurulu Başkanı Özay Öztürk kentin sorunları ile ilgili gerçekleşen Ankara temasları hakkında basına bilgi verdiler.

Lalezar Restoran'da düzenlenen basın toplantısında öncelikli konular arasında bulunan ve gündemde son günlerde yer alan TIR parkı konusu ele alındı.

İlk olarak konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt kurulmak istenen TIR parkı konusunda Edirne Belediyesinin haklı olarak gelirler konusunda bir pay istediğini ancak mevzuat gereği Gümrük İşletmeleri AŞ’nin böyle bir payı vermesinin söz konusu olamayacağını yapılan görüşmelerde sonuca bağlandığını aktardı.Zıpkınkurt “TIR parkı konusunda haklı olarak Edirne Belediye Başkanlığı bir pay almak istiyor. Kendilerini haklı görüyorum. Ancak Gümrük Turizm İşletmeleri bir anonim şirket ve yaklaşık 140 tane ortağı var ve borsaya açılmak üzere. Borsaya açılacak bir şirketin dışarıdan yeni ortak alması veya genel kurul yapmadan pay dağıtması söz konusu değil. Dolayısıyla Ankara'da ne yapılabilir bunları konuştuk”diyerek işin tatlıya bağlanması konusunda görüşmelerin devam edeceğini ancak restleşme taraftarı olmayacaklarını kaydetti.

Öte yandan yeni kurulan Vakıf hakkında bilgi veren Zıpkınkurt; Vakfın adının Selimiye vakfı olduğunu ve gümrük kapılarından Gümrük Turizm İşletmeleri AŞ.üzerinden sağlanan gelirden yüzde 2’lik bir payın bu vakfa aktarılmasının mümkün olduğunu ve bu sayede başta Selimiye Cami olmak üzere birçok tarihi eserin düzenlenmesi ve tanzimi için çalışmalar yapılabileceğini ifade etti.Zıpkınkurt vakfın çalışmaları ile ilgili olarak “ Gümrük Turizm İşletmeleri'nin gelirinden pay almak üzere Selimiye Vakfı kuruldu. Vakfa 1 trilyon civarında para aktarıldı. Her yıl Gümrük Turizm İşletmeleri'nin karının yüzde 2'si de bu vakfa aktarılacak. Başta Selimiye olmak üzere diğer vakıf eserlerini ve tarihi eserlerin onarımına harcanacak. Edirne zaten gümrükten bir pay alıyor. Tır parkından da pay almalı. Prosedür, kanun uymuyor dolayısıyla Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımızda bu işe sıcak bakıyor ama resmi mevzuatı aimak adına bir şansımız yok. 140 ortaktan bir tanesi Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve Edirne Ticaret Borsası. Hisselerimiz oranında Gümrük Turizm İşletmeleri'ne ortağız. Pay alıyoruz ama bu payı artırmanın şansı yok. Çünkü ortaklık payımız binde 2. Selimiye Vakfı'na aktarılan para  ilk etapta 1 trilyon aktarıldı. Bir mütevelli heyet seçildi ve önümüzdeki günlerde toplantısını yapacak. İlk etapta Selimiye'nin aydınlatılması ve halıları elektrik tesisatının elden geçeceğini biliyorum. Yıl sonu da yüzde 2 civarında Gümrük Turizm İşletmelerinden bu vakfa para aktarılacak. İnanıyorum ki bu aktarılan para tarihi eserlerini biraz daha ayağa kaldırmak anlamında katkısı olacaktır”şeklinde konuştu.

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk de,"Birlikten güç kuvvet doğuyor" diyerek şunları söyledi:"Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Edirne Ticaret Borsası olarak Edirne'nin sorunlarına Ankara'da beraber eğilmemiz, kol kola girmemiz kesinlikle alacağımız sonuçlarda çok önemli çıkarımlar sağlıyor. Diğer taraftan baktığımız Gümrük Turizm İşletmeleri bünyesinde kurulan Selimiye Vakfı'nın yüzde 2'lik bir karının bu vakfa aktarılması söz konusu değil. Sadece Kapıkule değil tüm kapıların karının yüzde 2'si aktarılacak. Yıllık kazancınada baktığımızda hemen hemen 100 Milyon civarında bir kazançtan bahsediliyor. 2 Milyon civarında her yıl bir paranın aktarılmasından bahsediliyor. Edirne'de Selimiye başta olmak üzere tüm tarihi eserlere ihtiyaçlarının karşılanması onarılması noktasında kullanılacak. Edirne'ye Gümrük Turizm İşletmeleri'nin çok büyük katkısı olacak."dedi.

Öte yandan hafta sonu yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Ak parti’de yeni bir görev dağılımının yapılacağı ve çeşitli isimlerin Genel Başkanlık için söylendiğini ve bu yönde Ankara’da bir kulis oluşturulup oluşturulmayacağı yönünde bir sorunun sorulması üzerine ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt “Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu’nun adının geçtiğini ve kendisinin Başbakan olması için gerekli lobinin oluşturulması için Ankara’ya gideceklerini ve görüşmeler yapacaklarını belirtti.Zıpkınkurt Salık Bakanı hakkında yaptığı konuşma “ Sağlık Bakanımız Edirne için bir kazanım, kabinede yer alması değil başbakan olmasını diliyoruz. Başbakan Edirne'den çıksın istiyoruz. Ankara kulislerinde konuşulan dört isimden biri bizim bakanımız. Bizim bakanımız başbakan olsun istiyoruz. Bunun için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız, ­Ankara'da günlerce yatmaya da hazırız. Yeter ki bakanımız Başbakan olsun”dedi.

Ticaret Borası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk’te  Sanayi ve Ticaret Şurası'nda gündeme getirilen bir başka konunun lisanslı depoculuk olduğunu ifade ederek “Sanayi ve Ticaret Şurası'nda biz borsa olarak hangi konulardan bahsettiğimizi de paylaşmak istiyorum. Lisanslı depoculuk, tarım ve hayvancılık sektörünün önem verdiği konulardan birisi. Edirne Depoculuk A.Ş olarak kurduğumuz depolarımız var. Lisanslama işlemleri noktasında yetkilendirilmiş sınıflandırıcı belgemizi aldık. Belgemizi Ankara'dan bekliyoruz. Lisanslı depoculuk yapmakla ilgili en önemli basamağı çıkmış oluyoruz. Lisanslı depoculuğun en büyük avantajı üreticimizin özellikle harman döneminde fiyatların düşük olduğu dönemde mallarını satmak durumunda kalmayıp depolara bırakıp aldıkları elektronik senetlerle gidip kredi bulabiliyorlar, senedi satarak satışlarını yapabiliyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30