banner78
banner25

TIR kuyruğu 12 km'ye düştü!

Avrupa’nın en büyük kara sınır kapısı Kapıkule’de yaklaşık 5 günden bu yana devam eden TIR kuyruğu bitmek bilmiyor.Bayram tatili dolayısıyla gerek gümrüklerin tatile girmesi gerekse üretici firmaların üretime ara vermesinden dolayı,Avrupa ülkelerine nakliye yükünü teslim etmeye çalışan TIR sürücüleri Kapıkule sınır kapısı başta olmak üzere diğer sınır kapılarında uzun araç kuyrukları oluşturdular.

Perşembe günü akşamı başlayan ve hafta sonu 25 km’yi bulan TIR kuyrukları bayramın birinci gününde de 12 km’ye inebildi.Hava sıcaklığının 38 dereceyi gösterdiği Edirne’de asfaltın üzerinde 50 saat bekleyen araç sürücüleri yaşanan sıkıntının çözümlenmesi için yetkililerden yardım istediler.

Gümrük sahalarında işlemlerin uzun sürmesinden yakınan tır sürücüleri,Türk tarafının sorunun Bulgaristan tarafından kaynaklandığını,Bulgaristan tarafındakilerin ise sorunun Türk tarafından kaynaklandığı söylemelerinden dolayı arada kaldıklarını ve kime inanacaklarını bilmediklerini söylediler.

Dün akşam saatlerinde Bulgaristan tarafında alımın hızlandığını belirten yetkililer yapılan karşılıklı görüşmelerle TIR kuyruğunu 25 km’den 12 km’ye kadar indirdiklerini ve bu saat itibariyle kuyrukların azalacağını ifade ettiler.

Bayram tatillerini evlerinde geçirmeyi hedefleyen TIR sürücüleri 4 gün kuyrukta beklediklerini ifade ederek sırada beklerken en büyük sorunlarının ihtiyaçlarını giderecekleri alanların olmaması olduğunu ve bununda büyük sıkıntı yarattığını kaydettiler.

Bulgaristan tarafının alımları yavaşlatmasının sebebinin ise hava sıcaklığının 35 derecenin üstüne çıkması durumunda uyguladıkları kanunun devreye girmesine bağlı olduğunu belirten tır sürücüleri “Bulgaristan tarafı hava sıcaklığı 35 derecenin üstüne çıktımı,20 tonun üzerinde olan araçların seyrine asfaltı bozduğu gerekçesi ile izin vermiyorlar.Saat 04:00 ila 22:00 saatleri arasında karayolunda tonajlı araç seyri yasak”dediler.

Öte yandan Edirne Valisi Günay Özdemir ise yaptığı açıklamada Bulgaristan tarafının alımlarla ilgili zaman zaman teknik sorunlar yaşadıklarını kendilerine bildirdiklerini ifade ederek, teknik sorunun ne olduğu konusunda açıklık belirtmediklerini kaydetti.

Yaşanan sorunun çözümü için ise Bulgaristan tarafından yetkililer hem bayramlaşma hemde görüşme için Trakya Gümrükleri Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ve gümrük personelini ziyaret ettiler.Burada yapılan açıklamada karayollarında ilerleyen tonajlı araçlarla ilgili kanunları olduğunu ve gümrükten çıkan araçların karayollarında uygun alanlarda bekletilerek belirlenen saate ilerlemelerine izin verildiğini ifade ettiler.

Kapıkule sınır kapısında tır kuyruğu 12,Hamzebeyli’de 6,İpsala sınır kapısında ise 7 km.

Gümrük verilerine göre ise şu an için 300 kapasiteli TIR parkının dolu olduğu yolda bekleyen araç sayısının ise 450,gümrüklü saha içinde ise 160 aracın çıkış için beklediği belirtiliyor.

Son beş günlük verilere göre ise Kapıkule sınır kapısından 3 bin 615 ,Hamzabeyli sınır kapısından bin 903, İpsala sınır kapısından ise 681 TIR aracının çıkış yaptığı belirtiliyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30