banner78
banner25

Tek şeker şartı geliyor!

Giresun’da dönemin Valisi olarak görev yaptığı sırada verdiği talimatla tuz kullanımını yasaklayan Vali Dursun Ali Şahin; şimdide Edirne’de çay ocaklarına şeker kullanımı konusunda kısıtlama getirilmesi ve çay bardaklarının hijyeni konusunda yıkama işinin elle değil makine ile yapılmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı’nın obezite ile mücadele kapsamında başlattığı tuz ve şeker tüketimi konusundaki çalışmayı Edirne’de bulunan çay ocaklarında uygulamak isteyen Vali Şahin yayınlayacağı genelge ile tüm iş yerlerinin buna uyması zorunluluğunu getiriyor.Çay ocaklarında hijyen kurallarına uyulmadığı,bardakların elde yada leğen içine konulan sıcak su ve içine atılan çamaşır sulu deterjan ile yıkandığını aktaran vali Şahin “bir leğenin içine bardakları dolduruyorlar ondan sonra üzerine çamaşır suyunu döker,ondan sonra durula”diyerek insan sağlığının bu kadar ucuza mal olmadığını ifade etti.

Çay ocaklarında açıkta kullanılan şekerlerin yanı sıra, elde yıkanan bardakların hijyenden uzak olduğunu aktaran Vali Şahin kullanılacak şekerlerin ambalajlı şeker olması şartı getireceklerini belirterek “şeker ve tuzun insan vücudundaki tahribatı son derece önemli.Bu insanların önüne dört tane şekerde koysan,o küçücük bardağa dördünü de atar.Biz onlardan uzaklaştırmak için tek şeker ve ambalajlı olmasını sağlayacağız.Bizim valiliğimizde başlamıştır”diyerek esnafa ve kahveciler odasına resmi yazıyı gönderdiklerini ve bilgilendirme yaptıklarını kaydetti.

Şekerlerin kahvehanelerde ve çay ocaklarında açıkta olmasının çok sayıda mikrobun oluşmasına alt yapı hazırladığını kaydeden Vali Şahin “toplumumuzda maalesef el yıkama alışkanlığı yok.Elimize sayısız mikrop bulaşıyor.Kahveci eli ile şekeri alıp tabağa koyuyor,oradan müşteri ikisini eli ile tutup birini geri veriyor.Sonra aynı şeker geri geliyor ve sürekli böyle dönüyor”dedi.

Vali Şahin önümüzdeki 1-2 aylık süre içinde çalışmalara başlanacağını ve kahvehane,çay ocakları ve kafeteryalarda mutlak surette tek şeker uygulamasına geçileceğini,ambalajlı şeker verileceğini ve bulaşık makinesi alarak çay bardaklarının makine aracılığı ile yıkanmasının şartını getireceklerini kaydetti.
Vali Şahin’in bu açıklaması Edirne Kahvehaneciler Oda başkanı ve bazı işletmeciler tarafından olumlu karşılanırken bazıları da geçişin süresinin kısalığından yakındı.

Yaklaşık 400 üyesi bulunan Edirne Kahveci ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı H. Timur Erdoğan Edirne Valiliği’nin kendilerine bir yazı gönderdiğin belirterek “bu karara göre çay bardakları eski usul leğen içine konarak temizlenmeye çalışıyordu.Bu vatandaşların sağlığı bakımından iyidir.İkincisi vatandaşlara açık şeker konulduğu zaman o şeker vatandaşın eline geçinceye kadar üç defa elden ele geçiyor.Ocakçı kutudan alır kavanoza koyar,garson kavanozdan alır tabaklara koyar,oradan müşteriye gider müşteri birini kullanır birini kullanmaz tekrar garson aynı işlemi yapar buda ortamdaki tozların mikropların insan sağlığına etkisini arttırır.Bununda engellenmesi için kağıt şekerle obezitenin engellenmesi içinde tek şeker uygulaması istenmektedir”diyerek şekerin ambalajlı olması işine sıcak bakmadığını ve bunun masrafı arttıracağını,esnafın temiz ve hijyenik hizmet vermesi anlamında olumlu baktığını kaydetti.

Esnaf ise verilen sürenin kısa olmasından yakınarak sürede esnek davranılmasını ve hijyen konusunda atılan bu adımın olumlu olduğunu kaydettiler.

1.5 yıldan buyana iş yerinde bulaşık makinesi kullanarak müşterilerine hizmet veren Sami Erken ise makineyi aldığı günden buyana rahat ettiğini ve sudan,deterjandan ve zamandan tasarruf ederek bardak yıkama esnasında ellerininde zarar görmediğini ifade etti.

Öte yandan Vali Şahin her kahvehanede en az iki yerel gazete ve bir ulusal gazete olması şartınıda getireceklerini kaydetti.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30