banner137
banner25

Tarlalar çöle döndü!

Son yaşanan nehir taşkınlarıyla ekili tarım alanları sular altında kalan üretici büyük sıkıntı yaşarken, suların çekilmesi ile tarlalarda kalan nehir kumu üretici için büyük şok yaşattı.

Ektiği tarlasındaki ürünü taşkın sularından dolayı kaybeden üretici,ikinci bir ürün hazırlığı hayalini kurarken karşılaştığı manzara umutlarının yok olmasına neden oldu.

Nehir taşkını ile beraber arazilere yayılan ve yer yer 2 metre yüksekliğe ulaşan nehir suyu, beraberinde getirdiği alüvyonlu kumla toprağı tamamen kaplayarak bir çöl görüntüsüne kavuşturdu.

Suların çekilmesi ile binlerce dönüm ekili tarım arazisi adeta kurak bir çöle döndü.Tarım alanlarını kaplayan suyun ardından kalan kumun yer yer 50 ila 80 cm’lik yüksekliğe ulaştığı görüldü.

Üreticinin verimli olan tarım arazisini kumun temizlenmeden ekilecek hale getirmesinin imkansız olduğunu söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Devlet imkanlarının kullanılarak tarlaların temizlenmesi gerektiğini ifade etti.

Yaşanan nehir taşkınlarının bir afet olduğunu ifade eden Yorulmaz Edirne’nin adının nehir taşkınları ile anılmasını istemediklerini belirterek “bu topraklar en verimli topraklar.Adam ek adam olur tabiri buralar için geçerli. Biz sadece bir örneğin üzerindeyiz.Bunun gibi binlerce dönüm arazi kuma kaplı.Edirne’ye yapılan 5milyon TL’lik bir yardım var.Bu para ile DSİ veya Köy Hizmetleri araçlarına mazot alınıp bunların temizlenmesini istiyoruz.Bu arazide tarın yapılması imkansız.Traktörle bunun temizlenmesi imkansız”diyerek bu toprakların tarıma tekrar kazandırılması gerektiğini söyledi.

Yaşanan taşkının son olmadığını hatırlatan Cengiz Yorulmaz önümüzdeki aylarda yine yen taşkınların kaçınılmaz olduğunu ve Bulgaristan’da bulunan barajların dolu olduğunu ve bahar mevsimi ile yağan karların eriyeceğini, Nisan yağmurları ile taşkınların yaşanabileceğini kaydetti.

Tarlaları kumlarla kaplı olan çiftçiler ise Devletten yardım beklediklerini söyleyerek kendi başlarına tarlalarını temizlemenin imkansız olduğunu ifade ettiler.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30