banner137
banner25

Süt üreticisine destek!
 Et ve Süt Kurumu'ndan 24 Mayıs'ta yapılan duyuruyla, piyasada toplam 3 bin 213 ton yağsız süt tozunu ihale yoluyla satacağını duyurmasından sonra çiğ süt fiyatının düşeceğinden endişe eden üreticiyi rahatlatan açıklama Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Başkanı Mustafa Suiçmez'den geldi.

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Et ve Süt Kurumu'nun 3 bin 213 ton yağsız süt tozunu ihale yoluyla piyasaya sürecek olmasından dolayı fiyatların düşmesinden rahatsız olan üreticilere endişe etmemeleri gerektiğini söyledi. Fiyatlarda düşüş beklemediklerini dile getiren Suiçmez, Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya müdahale ederek arz fazlası sütü süt tozuna dönüştürdükten sonra sanayaciye arz ettiği sistemin üreticinin sigortası olduğunu belirtti. Suiçmez; “Bu bir otokontrol sistemidir. Hiçkimse, hiçbir sanayici devletten haksız yere 1 kuruş süt tozu desteği alamayacak” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda piyasaların ciddi anlamda düşüşe geçtiğini, süt fiyatlarında 80 kuruşların telaffuz edildiğini söyleyen ve bu nedenle bakanlığın Et ve Süt Kurumu'nu devreye soktuğunu hatırlatan Suiçmez, tabloyu şöyle değerlendirdi;

1,15 LİRALIK FATURAYI GETİR, DESTEĞİ KAP

“Bildiğiniz gibi Türkiye'de bir süt üretimi fazlası vardı ve fiyatlar ciddi anlamda düşüşe geçmişti. 80 kuruşlar konuşuluyordu piyasada. Bu bağlamda sayın bakanımızın talimatıyla Et ve Süt Kurumu devreye girdi. Kurum burada 2 aydan beri ne yapıyor? Süt piyasaları düşmesin diye fazla süt tozunu piyasadan aldı. Kimin vasıtasıyla aldı süt üreticileri ve kooperatifler vasıtasıyla bu süt tozunu alarak tekrar iç piyasaya sanayicilere ihale yoluyla satacak. Sistem zaten buydu. Ancak bunu satarken hükümetimizin ve bakanlığımızın almış olduğu bir karar var. Dışarıdan gelmemesi ve iç piyasada sert düşüşler olmaması için et ve süt kurumundan süt tozu alan firmalar 1, 15 ve üzerinde eğer piyasadan süt alıp belgelemişse faturalarıyla, 1 ton süte 4500 TL destek vereceğini söyledi bakanlık. Sistem budur, hiç kimsenin endişesi olmasın.

“ENDİŞEYE GEREK YOK, SÜT TABAN FİYATINI ZATEN GÖRDÜ”

Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman ülkeye süt tozu ithalatı yapılıyordu. Bizim ülkemizde hayvan girdilerine, maliyetlerine baktığımızda dışarıdaki gelişmiş ülkelerle süt tozu maliyetlerinde rekabet edemiyorduk. Dışarıdan giren süt tozu bizim piyasalarımızı olumsuz etkiliyordu. Hükümetimizin almış olduğu kararla 'yurtdışından gelmesin, bizim kendi üreticimiz sütten bu süt tozu yapıldıktan sonra et ve süt kurumundan alsın, biz de sizi teşvik edelim' diyerek piyasaları regüle etmiştir bu sistem. Bundan 3 ay önce süt fiyatı 80 kuruş olan yerlerde şu anda en düşük 1 liraya yükselmiştir. Bizim Trakya'da da bir takım düşüşler oldu, şu anda Trakya'da üreticinin eline geçen piyasa fiyatı 1,05 ile 1,07 arasında değişiyor. Bu düşüş burada yaşanmıştır. Fakat soğutulmuş çiğ sütün düşüşü taban fiyatı görülmüştür bunun daha altında herhangi bir fiyat düşüşü beklemiyoruz.

“BU SİSTEM ÜRETİCİNİN SİGORTASIDIR”

Yani hiçkimsenin endişe etmesine gerek yok, bu sistem çiftçinin, üreticinin sigortasıdır. Eğer hükümet bu sistemi getirmemiş olsaydı, et ve süt kurumu devreye girmemiş olsaydı, şu anda Edirne'de bile süt 90 kuruştu. Onun için bu sistemin iyi bilinmesi lazım. Yeter ki bu sistem işlesin diyoruz biz.

“BU BİR OTOKONTROL SİSTEMİDİR”

Öte yandan şöyle bir şey de var. Bu tebliğ ilk yayınlandığında Şubat ayının başında, bakanımız sanayiciye piyasadaki fazla sütü siz alın dedi. Siz süt tozu yapın. Her yaptığınız süt tozunu 1,15 kuruştan faturalandırın ben size 4500 lira vereyim dedi. Ancak üzerinden 1 ay falan geçti bir takım kurnazlıklar peşine düştü bazı sanayiciler. Bu sefer sayın bakanımız bu kurnazlığın üreticiye bir fayda sağlamayacağını gördü ve bu sistemi devreye soktu. Bu bir otokontrol sistemidir. Hiçkimse, hiçbir sanayici devletten haksız yere 1 kuruş süt tozu desteği alamayacak. Başta iyi niyetle çıkmıştı, fakat bazı firmalar bir takım uyanıklıklar yaptı ki bakanımızın talimatıyla bu sağlıklı sistem geldi.” 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30