banner78
banner25

Sultan 2’nci Bayezid Külliyesi geçici listede!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye'den 10 yeni alan eklenirken 10 yeni alandan birisinin Edirne’de olması Edirne’nin yer ve önemini bir kez daha açıkça gösterdi.

Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii ile listede yerini alan ve ardından Somut Olmayan Dünya Kültür Miraslarından “Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri” ile listeye ikinci ve sonrasında Dünyanın en uzun eski taş köprüsü “Uzunköprü” ile üçünü defa adını yazdıran Edirne bu defa Sultan II. Bayezid Külliyesi ile adını dördüncü defa listeye yazdırmayı başardı.

Yılda 235 bin turist ile ziyaret kapasitesine sahip olan Sultan II. Bayezid Külliyesi 2004 Avrupa müze ödülü sonrasında yine birçok ödüle layık görülmüş ve son olarak hazırlanan çalışma ile 2016 Nisa ayında UNESCO aday listesine müracaat ederek listeye girmeye hak kazanmıştı. Dün açıklanan listede yer alan Sultan II. Bayezid Külliyesi hakkında bugün düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklama yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prf Dr. Erhan Tabakoğlu ve Kültürel Varlıkları Koruma Uzmanı Yaşagül Ekinci Külliyenin yapı itibari ile geçmişi günümüze taşıdığını ve Tıp alanında bir öncü olduğunu kaydetti.

Ekinci yaptığı açıklamada “Külliye'nin UNESCO adaylığını getiren süreç çok güzel ve başarılarla dolu bir süreç aslında. 1980'lerde Külliye'nin üniversiteye tahsisi çok yeni ve başarılı bir aşama doğurmuştur. Üniversiteler bir bilim üretme mekanı ve o bilimin insanlar için kullanıldığı ve yeni nesillere aktarıldığı yerlerdir. Düşünebiliyor musunuz ki Trakya Üniversitesi çok şanslı, çünkü bir üniversite olarak tarihte bu görevi yerine getirmiş. Tarihte Tıp Fakültesi olarak, bilim merkezi olarak hizmet vermiş bir merkez kendisine tahsis ediliyor. Bu aslında dünyada çok nadir görülen bir birliktelik. Bu içinde bulunduğumuz mekanda aslında Tıp biliminin geçmişi ve geleceği modern-bilimsel araştırmalarla birleşme şansına erişmiştir”dedi.

UNESCO’nuhn aday listesinde 174 ülkeden 1600’ün üzerinde varlık bulunduğun kaydeden Kültürel Varlıkları Koruma Uzmanı Yaşagül Ekinci “Şu anda UNESCO'nun aday listesinde 174 ülkeden 1600'ün üzerinde varlık var. Bu 1600 küsür varlığın hiçbirinin içinde buradaki külliyenin özelliklerine sahip bir bilim merkezi, bir tıp ve sağlık merkezi yok aday olarak. Dünya'nın hiçbir ülkesi bir sağlık yapısını, ya da bunun üretildiği bir yapıyı şu anda UNESCO'ya sunabilecek kapasitede görmüyor. Türkiye'de bizimle yarışabilecek Birkaç tane Tıp merkezi var ve onların hepsi de Osmanlı, İslam ve Tıp tarihine bağlı. Yani bu açıdan bakarsak UNESCO'da, Dünya'nın tüm kültürel değerlerinin olduğu bir listede biz, Tıp bilimine yaptığımız katkı, sağlık alanında yapılan çalışmalarla Dünya'ya örnek olma konusunda tekiz.”şeklinde konuştu.

T.Ü. Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu ise Osmanlı medeniyetinin Avrupa medeniyetinin üstünde olduğunu belirterek “Edirne başkentlik yaptığı 100 yıl süresince Avrupa medeniyeti ve kültürüyle olan örtüşmesiyle Osmanlı şunu ispatladı;Bu medeniyet Avrupa medeniyetinin üstündedir. Hem gönüllerde, hem akıllarda, hem silah gücüyle, hem teknolojik gücüyle bu medeniyeti yendi ve bu sayede Üsküp'ü aldı, İstanbul'u fethetti. Bu medeniyet yürüyüşü Avrupa'nın ortalarına kadar gitti ve sonunda her İmparatorluğun başına gelen hatalarla, geri çekildi. Edirne 4 işgal gördü. Edirne'nin gördüğü 4 işgal güçlü bir pehlivanın sersemlemesi gibi birazcık hafızasını sersemletti ama çok şükür Cumhuriyetimiz'le beraber o sersemleme ortadan kalkıyor. Ayaklarımızın üzerine dikilmeye başladık ve değerlerimizi farkediyoruz.

1974 yılında sevgili Ratıp Kazancıgil hocam buraya geldiğinde kubbesi çökmüş, içinde dikenler bitmiş, kurşunları dökülmüş bir yer buldu. Örnek bir projeyle burayı önce üniversiteye daha sonra müzeye dönüştürmesi için o yıldan bugüne akılalmaz bir mücadele örneği gösterdi. Çok şükür bir önceki rektörlerimizin de her birinin birçok katkısı olmuştur. Ama sayın Kazancıgil hocamızın başlangıcıyla ve hala başında durarak organize etmesiyle bu noktaya gelindi. Bu çok onur ve gurur verici bir şey”diyerek Trakya Üniversitesinin 1982'de değil aslında bu yapı ile 1488 yılında kurulduğunu ifade etti.

Geçen yıl yaklaşık 235 bin kişinin ziyaret ettiği Avrupa müze ödüllü Sağlık Müzesini UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi ile bu yıl 500 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Dün açıklanan listede UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Sultan II. Bayezid Külliyesi ( Edirne) Bodrum Kalesi ( Muğla), Sivrihisar Ulu Camisi ( Eskişehir), Hacı Bayram Cami ve çevresindeki tarihi alanlar ( Ankara), Nuruosmaniye Külliyesi ( İstanbul), Malabadi Köprüsü ( Diyarbakır), Van Kalesi ( Van), Kibyra Antik Kenti ( Burdur), Yivli Minare ( Antalya), Kızılırmak Deltası kuş cenneti ( Samsun) kayıt edildi.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30