banner137
banner25

STK'lar tufayamı geldi?

Saadet Partisi Edirne İl teşkilatı tarafından Selimiye meydanında bulunan Yemiş Kapanı Hanı ile ilgili yapılan basın açıklamasına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan tepki geldi.Gürkan yapılan toplantı ve açıklamaya ilişkin katılım gösteren STK yöneticilerinin bir oyuna alet edildiğini belirtti ve Selimiye gibi anıtsal bir değerin siyasete alet edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Edirne Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Özay Öztürk, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Emin İnağ’ı yanına alarak basın açıklaması yapan Gürkan

deyim yerindeyse kurumları adına açıklamaya katılan temsilcilere geri vites yaptırdı.

Selimiye meydan düzenlemesinin Ala yönetimi adı altından gerçekleştiğini ve bu yönetimde STK temsilcilerinin de imzası bulunduğunu hatırlatarak Saadet Partisi  Edirne Mahalli İdareler Başkanı  Sinan Tekin'in bazı STK yöneticileriyle bir araya gelerek Yemiş Kapanı Hanı hakkında yaptığı açıklamanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Edirne eski Vali Konağı’nda yapılan basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan Selimiye meydan düzenlemesi için bugüne kadar Edirne Belediyesi ve Valilik olarak müşterek iş yaptıklarını ve 3 milyon TL’ye yakın paranın kasadan çıktığını belirterek kısa süreli olması beklenen işin uzun sürdüğünü bununda belli gerekçeleri olduğunu kaydetti.

Gürkan Saadet Partisi Edirne Mahalli İdareler Başkanı Sinan Tekin'in kamuoyu oluşturmak adına Selimiye Meydanında yaptığı açıklamanın maksadına aşan bir açıklama olduğunu belirterek “İki gün önce Edirne’de Sinan Tekin bir basın açıklaması yaptı. Selimiye Camii bir vakıf eseri; Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. Selimiye Camii’nin önünde kazıların yapıldığı alan Edirne Belediyesi’nin mülkiyetinde. Göreve başladığımda, belirli süreçlerden sonra Selimiye etrafına açılmış olan sondaj kazıları tahtalarla kapatılmıştı. Selimiye Camii’nin bahçesinin o şekilde kalması mümkün değildi. Ankara’ya gittik. Yüksek Koruma Kurulu ile konuştuk ve kurtarma kazısını başlatma kararı verdik.

Kısıtlı imkanlarımıza rağmen, giden valimiz Sayın Dursun Ali Şahin kaynak bulmamıza yardımcı oldu. Biz Belediye olarak bir yılda yaklaşık 3 milyon TL civarında para harcadık. Aynı anda 200 işçi ile 10’dan fazla uzman çalıştırdık. Amacımız Selimiye önündeki bu görüntü kirliliğini bir an önce sona erdirmekti. Kültür Bakanlığı’ndan kazı izni aldık. Kazı Başkanlığı’nı Müze Müdürü Hasan Karakaya yürüttü. Gerçekten çok olağanüstü bir çaba ve hızla 1 yıl gibi bir sürede kurtarma kazısı bitirildi ve Yemiş Kapanı Hanı’nın temelleri ortaya çıkarıldı.

Daha önce yarışma birincisi olarak kabul edilmiş Selimiye Camii ve Külliyesi’nin Rekreasyon Projesi’ni tekrar revize ederek, geçtiğimiz ay koruma kuruluna teslim ettik.

Yemiş Kapanı Hanı ihya mı edilsin; yoksa tanıtılabilecek düzenlemelerle bu şekilde mi kalsın? konusunun bilimsel, tarihi, kültürel boyutu var. Han’ın ihya edilip edilmemesi uzmanların vereceği karardır.” dedi.

“EDİRNE BELEDİYESİ OLARAK AÇIKLAMADAN BİLGİMİZ YOKTU”

Başkan Recep Gürkan, geçtiğimiz günlerde ‘Edirne’de bulunan Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın bir araya gelerek ortak basın açıklamasıdır’ diyerek STK’lar adına açıklama yaptığını belirten Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Sinan Tekin’in açıklamalarına yönelik, “Siyaset siyasi meydanlarda yapılır, mitinglerde, seçim döneminde yapılır” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “2 gün önce bir basın açıklaması yapıldı. Edirne Belediyesi olarak, bu kazıyı yapan kurum olarak, bu açıklamadan bilgimiz yoktu. Selimiye Camii ve Külliyesi UNESCO Alan Yönetimi’nde resmi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yer alıyor. Alan Yönetimi Başkanı Yusuf Bey’i aradım bu açıklamayla ilgili bilginiz var mı diye sordum. O’da haberi olmadığını belirtti.

Selimiye gibi muhteşem bir eseri; hangi siyasi görüş, hangi siyasi parti olursa olsun siyasi emellere rant edilmesine izin vermedik ve vermeyeceğiz. Böyle bir çaba en hafif ifadesiyle haddini aşmaktır. Selimiye ile ilgili herkes görüş belirtebilir ama Selimiye’yi kullanarak ve insanları yanlış bilgilendirerek, bir takım çarptırtmalarla, farklı bir konu da bir araya getirirseniz, buna dur deriz.

 Siyaset siyasi meydanlarda yapılır, mitinglerde, seçim döneminde yapılır. Siyaset seçim sandığında yapılır bu konuda da kimsenin önünde engel yoktur. Siyaset zamanı geldiğinde hodri meydan herkes çıksın siyaset yapsın. Ama tüm insanlığın ortak mirası olan bir eseri kimse kendi çıkarı için rant haline getiremez.” diye konuştu.

 STK BAŞKANLARI: “YANILGIYA DÜŞÜRÜLDÜK”

Saadet Partisi Mahalli İdareler Sorumlusu Sinan Tekin yaptığı açıklama ile ilgili olarak STK Başkanları da açıklamalarda bulundular.

Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ; “Bir gün bana mail yoluyla Yemiş Kapanı Hanı hayata geçsin diye Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kadir İriş’ten bir mail geldi. Sevdiğim takdir ettiğim bir abim. Kadir İriş bir projeden bahsetti. Niye olmasın dedim. Çok güzel bir olay. Ama biz daha detayını aklımıza getiremedik. Değerli Başkanımız bize açıklamada bulunduktan sonra yanlış yolda olduğumuzu fark ettim.

Biz Edirne’nin faydasına bir yola çıkmak istedik. Ancak, burada ki yol kazasının sebebi açıklamayı yapan kişinin yanlış olmasıdır. Açıklamayı yapan siyasi partinin belli bir görevlisi. Bana göre yanlıştır ve ben rahatsız oldum. Biz iyi bir şey yapalım derken, bir yol kazası oldu ve bir yanlışa düştük. Bugün de burada o kazanın yaralarını sarmak için buradayız.”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt: “Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası gibi sivil toplum kuruluşları siyaset üzeri kurumlardır. Bizim hiçbir zaman bir siyasetin yanında yer almamız mümkün değildir. Dolayısıyla bizim siyasi bir partinin açıklamasının arkasında, yanında durmamız çok kabul edilebilir bir şey değildir. Bizim bilgimiz Selimiye Alan Yönetimi’nin bir açıklaması olacağı yönünde idi. Dolayısıyla da Meclis Başkanımız da o toplantıya icabet etmesinin sebebidir.”

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk: “Ben bu açıklamayı basındaki yazılardan sonra öğrendim. Bu organizasyona destek veren kurumların arasında Ticaret Borsası’nın isminin geçmesi bizleri çok rahatsız etti. Bizim kurumlarımız bugüne kadar hiçbir zaman siyasetin içinde olmadı. Hiçbir siyasi parti ile olabilmesi mümkün değildir. Kurumumuzun partiler üstü tuttuğumuz bir yapısı var.”

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30