banner137
banner25

Soydaşa bayram eziyeti!
Tatillerini hem yurt dışında geçirmek hemde Kurban bayramının gereği olan kurbanlıklarını yurt dışında kesmek için Bulgaristan’a giden çok sayıda vatandaş dönüşte yanında getirdiği etlerin birçoğunu Türkiye’ye sokamadı.
Gümrük müsteşarlığı tarafından yayımlanan genelge gereği sadece Kurban bayramına has et girişine sınırlı ölçüde izin veren yetkililer Kurban bayramının birinci gününden buyana büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar.Kestikleri kurban etlerini hijyen şartlarından uzak olarak Türkiye’ye sokmak isteyen ve yasal limitlerin üzerinde et getiren çok sayıda çifte vatandaş yasal limit olan 5 kg nin üzerindeki etlerini gümrük yetkililerine teslim etmek zorunda kaldılar.
Kurban bayramı öncesinde bayramlarını yurt dışında geçirecek olan vatandaşları uyararak dönüşte sorunla karşılaşılmamasını isteyen gümrük yetkilileri uyarılarının boşa çıktığını gördü.Kestikleri kurban etlerini yasal çerçevede Türkiye’ye sokmak isteyen vatandaşların girişlerinde sorun yaşanmazken kişi başı yolcu olarak 5 kg nin üzerinde olan ve et taşıyan araçların geçişine ancak etler teslim edildikten sonra izin verildi.
Avrupa’ya açılan kara sınır kapımızın karşı tarafında bulunan Kapitan Andreov sınır kapısı içinde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar araçların sayı ile alınmasını klakson çalarak tepki gösterdiler.Zaman zaman gerginliklerinde yaşandığı Bulgaristan gümrük sahasında vatandaşların yumruklaştığı ve kavga ettiği görüldü.Sıra yüzünden çıkan kavganın faturasını Türk tarafına çıkartan vatandaşlar araçların 3 er 3 er alınmasına tepki gösterdiler.
Bulgaristan tarafında bir aracın yaklaşık 8 saat beklediğini iddia eden vatandaşlar Türk tarafının bu tür konularda daha hassas olmasını ve vatandaşa bayramı haram etmemelerini istediler.
Türk tarafının az araç almasını protesto eden vatandaşlar Türk gümrük sahasının içinin boş olmasını ve Bulgar tarafında beklemelerinin anlamsız olduğunu ifade ederek “bayram üzerine insana bu yapılır mı?3-5 kişi çalışacaklarına daha fazla elaman neden çalıştırmıyorlar”diyerek eleştiride bulundular.
Kesilen kurban etlerinin özel kaplar ve sarılmış bir şekilde getirilmesi gerektiğini belirten Kapıkule gümrük yetkilileri yaklaşık 8 ton kırmızı eti soğuk hava deposuna aldıklarını belirttiler.
Bayramın ilk günü öğlen saatlerinden sonra dönüşe başlayan soydaşların hafta sonuna kadar yoğun bir şekilde gelişlerinin süreceği belirtilirken yurt dışına çıkış yapan 30 bin adar kişi olduğu ve bunların dönüş yapmasının beklendiği ifade edildi.
Türk makamları bir dakikada bir aracın işlemini yaptıklarını iddia ederken Bulgar makamları işlemi bitmiş Bulgar tarafında bekleyen 300 kadar aracın olduğunu ve saha içlerine doğru en az bin kadar aracın beklemekte olduğunu kaydettiler.
Kurban fiyatları ve kesim ücretlerinin Türkiye’ye göre daha ucuz olması vatandaşın kurbanını Bulgaristan’da kesmesinin en büyük sebebi olarak gösteriliyor.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30