banner137
banner25

Sivrisineklerdeki sarı humma virüsüne dikkat!
Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, yaptığı açıklama ile bir tehlikeye dikkat çekti ve Sivrisinekler arasında ki bir türün ölümcül virüs taşıdığını yapılan araştırmalarla ortaya koyduklarını belirtti.
Son bir, iki yıldır süren çalışmaya dikkat çeken ve çalışmayı Hacettepe Üniversitesinden Dç.Dr. Bülent Alten’in yürüttüğünü söyleyen Yılmaz Çamlıtepe Trakya bölgesinde bir tür sivrisineğin varlığının tespit edildiğini bu sineğinde ölümcül olan Sarı Humma virüsünü taşıdığını belirlediklerini kaydetti.
Aedes aegyptius adı verilen ve son olarak Osmanlı döneminde Balkanlarda yarattığı salgınla tanınan bir sivrisinek türünün İpsala taraflarında görüldüğünü belirten Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, “bu türün Türkiye’ye İpsala üzerinden girişleri söz konusu.Bu sineklerin iki jenerasyon geliştikleri kaydedilmiş.Bu sinekler sarı humma taşıyıcısı ve bizim toplumumuzunda bir doğal direnci yok.Dolayısıyla bunların popülasyonunu artması büyük epidemilere,büyük ölüm vakalarına neden olabilecek bir durum ve ciddiye alınması gereken bir durum”dedi.
Sarı hummanın yayılması durumunda büyük bir felakete yol açılabileceğini belirten Çamlıtepe “Hava sıcak, nemli. Çeltik tarlaları yerleşim merkezlerine yakın. Bulgaristan üzerinden geldiği tespit edilen ve İpsala’da yuvalanmış sarıhumma virüsü taşıyan sivrisineklere 74 yaşlarındaki bir çiftin sıtma tedavisi görmesine neden oldu. Bu virüs yayılırsa büyük felaketler yaşanabilir. Hacettepe Üniversitesi’nin de bu bölgede bir çalışması var. Sarıhumma büyük epidemiye yol açar. Bu konuda Trakya’daki koşullar da uygun. Bu virüsler yasadışı yollarla Avrupa’ya gitmek isterken ülkemizde yakalanan göçmenler aracılığıyla da yayılmış olabilir”dedi.
Önlem alınmaması durumunda Trakya Bölgesinde çok kısa sürede ölümlerin baş gösterebileceğini ifade eden Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe “gerekli entegre mücadelesi yapılmazsa özellikle Aedes aegyptius türü sivrisinekler yayılırsa ve bunların taşıdığı virüslerden oluşacak hastalıklar büyük ölümlere yol açacaktır.Buna dikkat etmek gerekir”dedi.
Aynı fakülteden Doç. Dr. Ece Şen ise son yıllarda ortaya çıkan hastalıkların korkutucu boyutlara ulaşmaya başladığını ifade ederek, “Sinekler küresel ısınmayla birlikte çoğaldı. Sarıhumma virüsü taşıyan sivrisinekler genelde Kuzey Afrika, Amerika gibi tropikal bölgelerde yaşar. Osmanlı Devleti kayıtlarına göre 1900’lü yıllarda Balkanlarda sivrisinekler ölümcül vakalara yol açmış fakat Cumhuriyet döneminde büyük bir temizlik yapılmış.
Son yıllarda sivrisinekler tedirgin ediyor. Bu konuda belediyelere de önemli görev düşüyor. En ufak bir su birikintileri ve çöpler bile onların yuvalanmasına olanak sağlıyor. Sıcaklık ve çevresel koşullar sivrisinek popülasyonunda patlama yaratıyor” diye konuştu.
           
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30