banner78
banner25

Sezen fiyat konusuna açıklık getirdi!

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, ayçiçeği ön alım fiyatı ile ilgili eleştirileri, ““Tepkiyi bize üye olmayanlar ve Trakya Birliği sevmeyenlerden alıyoruz” diyerek yanıtladı. 

Sezen, dün yaptığı basın toplantısıyla, geçtiğimiz hafta açıkladıkları Ayçiçeği ön alım fiyatına gelen eleştirilere cevap verdi. Sezen, ön alım fiyatı açıklamalarının sebebinin, her ay hazırladıkları bilançoda kâr etmeleri durumunda ortaklarına risturn (fiyat farkı) adı altında fark verebilmek olduğunu söyledi. Trakya Birlik ortaklarının, açıklanan 1,475 TL'lik ön alım fiyatından memnun olduğunu kaydeden Sezen; “Tepkiyi bize üye olmayanlar ve Trakya Birliği sevmeyenlerden alıyoruz” dedi. Sezen ayrıca, kendisine fiyattan dolayı tepki gösteren Ziraat Odası ve CHP'li vekillere de seslenerek; “Trakya Birlik’in zarar etmesi durumunda zararı siyasiler mi, ziraat odası başkanları mı karşılayacaktır?” şeklinde konuştu.

 Trakya Birlik Genel Müdürlük binasında gerçekleştirilen toplantıya Yönetim Kuruluyla birlikte katılan Başkan Rafet Sezen, ilk olarak bu yıl niye ilk defa ön alım fiyatı açıkladıklarını anlattı. Kanun gereği birliğin, ortaklarınca rekolte beyanı ile taahhüt edilen ve getirilen tüm malı almak zorunda olduğunu belirten Sezen, bu yılki rakamın 421 bin ton olduğunu kaydetti. Trakya Birliğin, çiftçinin olmazsa olmaz kurumlarından olduğunun altını çizen Sezen şöyle konuştu;

 

“Birliğimizin birinci görevi sibop görevi görmek. Yani üreticisinin ürününü mümkün olduğunca en iyi şartlarda değerlendirerek, ortaklarına en iyi getiriyi sağlayabilmek için elinden gelen gayreti göstermek. Bildiğiniz gibi 2000 yılında çıkan bir yasa var. Bu yasada Tarım Satış Kooperatiflerinin yeniden yapılandırılması dönemi başladı. Bu dönem o gün için 31 Aralık 2008 tarihinde sona erdi. Daha sonra bu kanunun yeniden yapılandırma süreci bitti ve 11 Nisan 2013'te Tarım Satış kooperatifleri özelleşti. Biz o tarihten sonra bağımsız denetim kuruluşuna tabi olduk. Ve bu kuruluş bize geldi ve kriterleri önümüze koydu. Bize yılda bir çıkardığımız bilançoyu her ay çıkarmamız istendi. Şimdi bu Ağustos ayının bilançosu önümüzdeki günlerde önümüze gelecek.” 

“KÂR ETMEMİZ DURUMUNDA ÖDEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 Ortaklarına, ön alım fiyatı açıklandıktan sonra bilançoda kâr etmeleri durumunda risturn (fiyat farkı) adı altında ödeme yapmaya devam edeceklerini kaydeden Sezen; “Bize kanun ön alım fiyatını ileriki aylarda risturn (fark fiyatı) olarak ortaklarınıza dağıtabilirsiniz diyor. Yani avansla alakası olmayan bir şey bu. Neye göre? Mesela bilançoda 20 milyon TL kâr görülüyor. Biz bunu eğer ortağımız fiyat olarak düşük kalmışsa bunun 15 milyonunu dağıtma şansımız var. Ön alım fiyatı açıklarsak böyle bir şansımız var. Kârlı olduğumuz sürece, piyasalar yukarı gittiği sürece, bilançomuz kârdaysa ortağımıza istediğimiz tarihte fark verebiliriz. Bu uygulama doğrultusunda; Ortaklarımızın eline her yıl piyasalarda oluşan fiyatların üzerinde ürün bedeli geçmektedir. Bu yılda Ön Alım Fiyatı açıklanmasının sebebi budur” dedi.

 “ÜRETİCİ FİYATTAN MEMNUN, TEPKİYİ BİZİ SEVMEYENLER VERİYOR”

 Trakya Birlik üreticisinin verilen 1,475 TL'lik ön alım fiyatından bu nedenle memnun olduğunu ve herhangi bir sıkıntı yaşamadığını söyleyen Sezen; “kimlerden tepki alıyoruz? Bize üye olmayanlar ve Trakya Birliği sevmeyenlerden tepki alıyoruz. Trakya Birlik bizim şahsi malımız falan değil. Biz buraya seçimle gelen insanlarız. Doğru kararlar almak zorundayız. Kanuni yükümlülükleri yerine getirmek zorundayız. Bu kurumu hayâlle yürütmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“ZARAR EDERSEK, ONLAR MI KARŞILAYACAK?”

 Sezen, ön alım fiyatı açıklandıktan sonra iki ayrı kesimden bilinçli olarak fiyata ve birliğe tepki oluşturulmaya çalışıldığına vurgu yaparak şöyle devam etti;

 “Birinci kesim; bazı Ziraat Odası başkanlarının şahsi kin, nefret duyguları ve Trakya Birlik seçimlerine yönelik kendilerini gösterme çabalarından dolayı Ziraat Odası gibi çiftçi için kutsal bir kurumu kullanmaları. İkinci kesim ise ana muhalefet partisinin bugüne kadar ayçiçeğini ağzına almayan, birliğimizden içeri girmeyen, piyasalarda bilgisi olmayan milletvekilleri. Birinci kesim 1.800 TL/Ton ikinci kesim 2.000 TL/Ton fiyat beklentilerini hesapsız kitapsız deklere etmişlerdir. Bugünkü piyasa koşullarında Trakya Birliğin bu fiyatları açıklaması, 80-140 milyon TL zarara yol açabilecek riskleri beraberinde getirebilmektedir. Bu fiyatlar verildiğinde oluşacak bu zararlar rafine yağ, margarin, yem, tohum-gübre satışı ile kapatılamayacak zararlar olup, bu Trakya Birlik’in batması demektir. Burada amaç “Üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi” Trakya Birlik’in zarar etmesi durumunda zararı siyasiler mi, ziraat odası başkanları mı karşılayacaktır?”

 “200-300 TON BİÇİP, 2 TON TESLİM EDİYORLAR”

 Trakya Birliğe bağlı 48 kooperatif'in 47'sinin desteğini aldığını hatırlatan ve hepsinin fiyattan memnun olduğunu söyleyen Sezen; “Şimdi 48 kooperatifin içinde bir tek Edirne kooperatifi çıkıyor veya Ziraat Odası çıkıyor, diğerlerinden herhangi bir tepki gelmezken onlardan tepki geliyor. Bunlar dün de vardı, bugün de var yarın da olacak. 200-300 ton ayçiçeği biçiyorlar, getiriyor kooperatife 2 ton teslim ediyor, geri kalanını depoya koyup bekliyor fiyat yukarı çıksın. Bazıları da demagoji yapıyor. Artık çiftçiliği bitmiş 'böyle fiyat mı olur?' diyor. Bizim çiftçimiz hiçbir zaman 200 kilo verim alamıyor. Ama Ziraat Odası başkanı alıyor. Onun yeri farklı” şeklinde konuştu.

 “TRAKYA BİRLİK'TE SİYASETLE İŞİMİZ OLMADI, OLMAYACAK”

 Sezen ayrıca, Trakya Birliğin bugüne kadar siyasete bulaşmadığını, bundan sonra da bulaşmayacağını belirterek; “Çok net söylüyorum bizim bu güne kadar siyasetle işimiz olmadı Trakya Birlik çatısı altında. Trakya Birlik bugüne kadar siyasete bulaşmadı, bundan sonra da bulaşmayacaktır. Trakya Birlik bugüne kadar hiçbir zaman üreticisini mağdur etmemiş olup, bundan sonrada etmeyecektir. Trakya Birlik dimdik ayakta olup, karlı bir şekilde sağlam finansal gücüyle ortağına hizmete devam etmektedir. Trakya Birlik, Trakya Birlik Yönetim Kurulu tarafından yönetilir ve hesap vereceği merci Trakya Birlik Genel Kuruludur” şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30