banner137
banner25

Şentop

Trakya Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Törenine katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop; toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak iktidar partisi olarak ideallerinin tam Başkanlık sistemi olduğunu belirtti.

Gündeme dair ve son günlerde sıkça konuşulan erken seçim konularına da açıklık getiren TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop “Bizim idealimiz tam başkanlık. Cumhurbaşkanımız 9 Mart 2003’te  Siirt’ten Milletvekili seçiliyor, 14 Mart  20003’te Başbakan oluyor, 20 Nisan 2003’te yaklaşık 37 gün sonra televizyon programında kendine sorulduğunda hükümet sisteminde parlamenter sistemin yerine yarı başkanlık veya başkanlık sistemi daha doğru olur diyor.Sizce hangisi diye sorulduğunda? “başkanlık sistemi” diyor.Sayın Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra dile getirmiş değil, o zaman parlamento seçiyor Cumhurbaşkanını daha… O tarihte de AK Parti olarak da ideal olan başkanlık sistemi diyoruz. Dolayısıyla AK Parti için doğru olan bu önemli olan meclisten geçip, referanduma sunulmasıdır” şeklinde konuştu.

Başkanlık sisteminin Türk tipi Başkanlık sistemi olacağını ifade eden Şentop “Türk tipi şöyle, Amerika’dan farklı olarak Türkiye’ye mahsus, siyasi tarihine mahsus değişiklikler olacak. En önemlisi üniter yapı korunmalı, bu bir zarurettir biliyorsunuz. Amerika da federasyondur. Bu mümkün değil. Almanya’da federasyon var ama parlamenter sistem var. Türkiye’de parlamenter sistem var.Neden federasyon olmamış? Almanya’ya bakarak demek ki bunlar birbirine bağlı değil.Bizim önerdiğimiz üniter başkanlık sistemi önerisi”diyerek Amerika’daki gibi çift Meclis yerine tek Meclis önerilerinin olduğunu ve ABD’de iki turlu bizde ise yerleşik olan seçim sistemi üzerinde tek dereceli iki turlu yapılacağını kaydetti.

Ülkede bir erken genel seçimin olmadığını sorulan soru üzerine aktaran Şentop “Erken seçim gündem de yok”cevabını verdi.

Referanduma gidilmesi ile ilgi düşüncelerinin sorulması üzerine ise “Bizim hazırlığımız mevcut, diğer partilerin yaklaşımlarıyla ilgili sorun yaşadık. 24. Dönemde uzlaşma komisyonu, 26. Dönemde mutabakat komisyonu daha sonra 3 parti olarak yedi madde üzerinde anlaşma olmuştu bunları değerlendireceğiz bu süreçte.AK Partinin meclisteki oyu 316’dır anayasa değişikliğinde referanduma girmek için 330 oy gerekir. Bizim diğer partilerin milletvekillerinden desteğine ihtiyacımız var. Yapacağımız çalışmalarda bunu gözeterek yapılacak, destek alacağımıza da inanıyoruz”dedi.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30