banner137
banner25

Savcı bagajına bakmanın cezası 3 ay hapis!
Yunanistan tatili sonrası Türkiye`ye Pazarkule Sınır Kapısı’ndan ailesiyle birlikte giriş yapan Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan’a ait aracın bagajını aradığı gerekçesiyle açılan davada olayda adı geçen Gümrük Muhafaza Memurları ve dönemin Trakya Gümrükleri Bölge Müdürü Müslüm Yalçın’a hapis cezası çıktı.

4 Mayıs 2015 gecesi Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Savcı Aslan’a pasaport polisindeki giriş işlemlerini tamamladıktan sonra görevli Gümrük Muhafaza Memuru D. S., aracın bagajını kontrol etmek istedi. Bunun üzerine Fatih Aslan Cumhuriyet Savcısı olduğunu söyleyerek aracında arama yapılamayacağını söyledi. Gümrük Muhafaza memuru M. S., gümrükten geçen her aracın mevzuat gereği aranması gerektiğini belirterek otomobilin bagajını kontrol etti.Bagajın aranması konusunda yaşanan tartışmalar sırasında Cumhuriyet savcısı olduğu gerekçesi ile bagajının aranmayacağını söyleyen Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan daha sonra yanşan olaydan dolayı şikayetçi oldu.

Yine Cumhuriyet savcısı Fatih Aslan’ın yurt dışına çıkışı sonrasındaki dönüşte aracın bagajını rutin kontrol olduğu gerekçesi ile aramak isteyen muayene memurları ve amiri konumunda ki Trakya Gümrükleri Bölge Müdürü Müslüm Yalçın’ın art niyetli olduğu düşüncesi ile yine şikayetçi olan Savcı Fatih Aslan’ın 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki 2016/314 Esas nolu davası sonuçlandı.

Gümrük Memuru sanık Murat Işık,Murat Kanat ve Trakya Gümrükleri Bölge Müdürü Müslüm Yalçın hazır bulunduğu duruşma 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.Sanıklar savunmalarında yazılı talimatlara uyduklarını belirterek suçsuz olduklarını ve beraatlerini talep etti.

Sanık Murat Kanat’ın avukatı Adem Eray Kozan savunmasında “Her ne kadar müvekkil hakkında haksız arama suçundan dava açılmış ise de müvekkil tarafından yapılan eylem bir arama niteliğinde değil, gümrük muayenesi niteliğindedir ve bu muayenenin yapılması konusunda Cumhurbaşkanlığına getirilen eşyalar dışında hiçbir istisna yoktur. Ortada CMK anlamında gerçek bir arama olmadığı için haksız bir arama olması da söz konusu olmayacaktır. Ayrıca daha önce Edirne adliyesinde çalışan bir çok Hakim,Savcı defalarca yurt dışına çıkmışlardır. Ama şimdiye kadar hiç bir şikayet olmamıştır. Çünkü herkes bunun bir gümrük muayenesi olduğunu bilmektedir. Biz bu nedenle müvekkilin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Sanık Müslüm Yalçın’ın avukatı Baro Başkanı Av.Özgür Yıldırım ise savunmasında “Hakimler Savcılar kanunu da Hakim ve Cumhuriyet savcıları sadece suç şüphesi halinde ne şekilde aranacakları belirtilmiştir. Ki buna rağmen maddede araçtan bahsedilmemiştir. Dolayısıyla müvekkilin yaptığı işlemin ya da yapılmasını emrettiği işlemin bir arama olmadığı, bir gümrük muayenesi olduğu, arama olsa dahi adli bir arama olmadığı dikkate alındığında Hakimler Savcılar kanununa aykırılıktan bahsedilemeyeceği, dolayısıyla atılı hasız arama suçunun oluşmayacağı açıktır. Ayrıca gerek gümrük mevzuatına, gerekse buna ilişkin bakan Nurettin Canikli tarafından verilen görüş yazısında gümrük işlemlerinin adli arama niteliğinde olmadığı, risk analizi çerçevesinde rutin bir işlem olduğu, Hakim ve savcıların aranmasında 1802 sayılı kanunun 88 maddesine aykırı bir durumun bulunmadığı da açıkça belirtilmiştir. Biz bu nedenlerle her halde yasal unsurları oluşmayan haksız arama suçundan müvekkilin beraatine karar verilmesini talep ediyoruz”dedi.

Yapılan savunmaların ardından mahkeme Sanıklar Murat Kanat ve Murat Işık'ın,  üzerlerine atılı katılan müştekiye yönelik  "haksız arama"   suçu sabit görülmekle, eylemlerine uyan 5237 saylı TCK'nun 120/1 hükmü uyarınca, suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değeri, sanıkların kastı ve güttüğü amaç nazara alınarak takdiren 3 Aay hapis cezası ile ayrı ayrı cezalandırılmalarına,sanıkların sabıkasızlığa dair geçmişleri ile yargılama sürecindeki tutum ve davranışları lehlerine takdiri indirim nedeni kabul edilerek TCK 62/1 maddesi gereğince cezalarında takdiren 1/6 oranında indirim yapılarak 2 Ay 15 gün hapis cezası ile ayrı ayro cezalandırılmasına, sanıkların cezasında kanuni ya da takdiri başkaca artırım veya indirim yapmaya yer olmadığına.Sanıkların, kasten işlemiş olduğu suçlardan dolayı hapis cezasına mahkumiyetlerinin kanuni sonucu olarak 5237 sayılı TCK 53/1 maddesinin (a),(c ) (d) ve (e ) bentlerinde yazılı haklardan aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca cezalarının infazı tamamlanıncaya kadar, kendi alt soyları üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından ise anılan maddenin 3. fıkrası uyarınca mahkum oldukları hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar yoksun bırakılmalarına tüm dosya içeriği dikkate alınarak takdiren 5271 sayılı CMK231/5 madde hükmü uyarınca ,kurulan hükümlerin ayrı ayrı açıklanmasının geri bırakılmasına,Sanıkların 5271 sayılı CMK 231/8 maddesi uyarınca5 yıl süre ile denetimli serbestliğe tabi tutulmalarına karar verildi.
Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin Edirne ziyaretinde konu kendisine iletilmiş,Bakan Tüfenkçi ise “o savcı buradan gidecek”demişti.Dün yayımlanan kararname sonrasında Cumhuriyet Savcısı fatih Aslan Osmaniye’ye atandı. 

 

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30