banner137
banner25

Saray ödenek mağduru!
Edirne Valisi Mustafa Büyük döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’a aktarılan ve onarım çalışmalarına gelen ödenek sonrasında başlanılan Yeni Edirne Sarayı olarak da tanınan Saray-ı Cedide Amire'nin ayağa kaldırılmasında işlerin ağırdan alınması dikkat çekiyor.
Gelen ilk 5 milyon TL lik ödeneğin aktarımı sonrasında titiz bir çalışma ile onarımına başlanan ve ödeneğin büyük bir bölümünü adeta kazılarda bitiren Saray projesi ödenek yokluğundan uzun bir süredir yerinde sayıyor.
Gülde restorasyon Ltd.Şti.ne onarımı yaptırılan Matbah-ı Amire (saray mutfakları) beş aydır ödenek yokluğundan dolayı tek bir çivi bile çakılmaması dikkat çekiyor. İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılan denetim ve İl Özel İdaresi tarafından aktarılan ödenek ile ayağa kaldırılmaya çalışılan Saray projesinde onarım süresine bir ömür biçen Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özer’in haklılığı da bu sayede ortaya çıkmış oluyor.
TBMM Milli Saraylar Dairesi Başkanlığınca gönderilen ödenek dilimleri ile onarımı yapılmaya çalışılan Sarayların toplam alanının 3 milyon metrekarelik bir alandan olduğu düşünüldüğünde çalışmaların normal şartlarda iğne ile kuyu kazmaya benzediği ancak ödenek gelmemesi durumunda kazıda sona gelinemeyeceği açıkça görülüyor.
Geçtiğimiz hafta yapılan Ankara ziyaretinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı tarafından konunun gündeme getirilmesi sonarsında TBMM Başkanı Cemil Çiçek 3 milyon TL lik bir ödeneğin yollandığını söylemiş ancak İl Özel İdaresi yetkilileri böyle bir paranın gelmediğini, söylemişti.
Gelmesi muhtemel gibi görünen paranın onarım çalışmasına aktarılması ile Matbah-ı Amire (saray mutfakları) nın tamamlanmasına kesin gözü ile bakan ilgililer ödeneklerin daha hızlı bir şekilde gelmesinin önemine dikkat çektiler.
YENİ EDİRNE SARAYI-
Tunca Nehri kenarına kurulan sarayın yapımına, II. Murat'ın emriyle 1450 yılında başlandı.
II. Murat'ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet (Avcı Mehmet), saraya yeni yapılar ekleyerek genişletti.
1874 Osmanlı-Rus Savaşı'nda cephanelik olarak kullanılan saray, Edirne'nin istila edileceği düşünülerek, dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa'nın emriyle cephanenin Rusların eline geçmemesi için havaya uçuruldu.
Kazılarda, 1994 yılından bugüne kadar eski dönemlere ait su kanalları, Balkan Savaşı'ndan kalma mermi kovanları, top gülleleri, Osmanlı ordusunun kullandığı ocak kalıntıları, sikkeler, seramikler, silah parçaları bulundu.
 
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doğru Söyler 12 yıl önce

1 milyon tl. ye ihale edilen yere harcanan para 5 milyon tl. ye ulaşmıştır. keşif artışları usulsüzdür. sadece basit bir mutfak için 5 milyon tl. yetmemiştir. sarayın kendisinin yapımına türkiye bütçesi yetmeyecektir. 1 milyona ihale edilen yere nasıl 5 milyon harcanmış ve restorasyon bitirilememiş öğrenmek isteyenler bilgi edinme kanununa göre özel idareden öğrenebilirler.

Avatar
rasim çakır 12 yıl önce

acaba o ödeneği kim çıkardı.insan hafızası ne çabuk unutuyor.edirne sarayının ayağa kalkmasının parasal bir karşılığı yoktur.maddi bedeli ne olursa olsun edirneye yapılacak en büyük hizmettir.saygılar

banner30