banner137
banner25

Sabancı

22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında DSİ 11 Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda teması “su ve sürdürülebilir enerji”olan konferans düzenlendi.

Düzenlenen konferansa Vali yardımcısı Mustafa Ergün,İl Milli Eğiştim Müdürü Hüseyin Özcan katılırken,konferansın ev sahipliğini DSİ Bölge Müdürü Adil Sabancı yaptı.

Birleşmiş Milletler Tarafından suyun hayatımızdaki önemi ve istikrarlı kullanımı konusunda halkı bilgilendirmek adına 1992 yılından buyana yapılan etkinlikler kapsamında Türkiye’de de Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün öncülük ettiği etkinlik tüm bölge müdürlükleri ve bağlı teşkilatlarda kutlandı.

Hafta boyunca okullar arasında resim,şiir ve kompozisyon yaraşmaları düzenlenirken,bu yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin eserleride bu konferansta sergilenerek ödülleri öğrencilere teslim edildi.

Konferansta konuşan Bölge Müdürü Adil Sabancı suyun önemine vurgu yaparak Dünyanın su sınıflandırması anlamında üç kategoriye ayrıldığını Türkiye’nin ise bu kategori içinde ikinci sırada yer alan su fakiri olmayan ülkeler arasında yer aldığını belirterek ilerleyen yıllarda yerinin su fakiri olan ülkeler arasında olacağını kaydetti.

Sabacı “Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suların % 97,5 u okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su olarak, % 2,5 u ise nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunmaktadır. Bu kadar az olan tatlı su kaynaklarının da % 90 ının kutuplarda ve yeraltında hapsedilmiş olarak bulunması sebebiyle insanoğlunun kolaylıkla yararlanabileceği elverişli tatlı su miktarının ne kadar az olduğu anlaşılmaktadır”diyerek sınıflandırmadan bahsetti.

Ülkelerin Su fakiri,Su azlığı ve Su zengini olmak üzere üç kategoride yer aldığını belirten Sabancı “su fakiri: yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1 000 m3 ten daha az,Su azlığı: yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 2 bin m3 ten daha az, Su zengini: yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8 bin - 10 bin m3 ten daha fazla”diyerek Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını belirterek “Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1 500 m3 civarındadır. 20 - 30 yıl sonra Türkiye'de su fakiri ülkeler kategorisinde yer alacaktır”dedi.

Sabancı DSİ olarak 22 Mart 1997 yılından buyana belli temalar adı altında bu günün öneminin anlatılmaya çalışıldığını ifade etti.

Bölge Müdürü Sabancı’nın konuşmasını ardından Vali Yardımcısı Mustafa Ergün Kürsüye gelerek suyun önemi ve tasarruflu kullanılması gerektiği konusunda anlatım yaparak DSİ çalışanlarının bu işe öncülük ettiğini ve kendilerini kutladığını belirtti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30