banner137
banner25

Rant için mi?

Bulgaristan’ın AB’ye tam üyeliği sonrasında yapılan karşılıklı görüşmeler neticesinde yenilenmesine karar verilen ve 2004 yılında açılışı yapılan 12 yıllık gümrük kapısının yeniden inşası gündemde.

Özelikle Kuzey Bulgaristan ve Romanya kara trafiğini kullanacak olan araçların ve yolcuların tercih ettiği kara sınır kapısı en çok TIR nakliyesi anlamında kullanılan bir kapı durumunda.İşlevselliğini yitirdiği ve kapasitesinin arttırılması için yeniden kazma vurulması düşünülen sınır kapısının yıllık yaklaşık 500 bin araç ve 1 milyon 500 bin yolcu kapasitesi olduğu biliniyor.

Söz konusu gümrük sahasının işletmesinin tamamen (GTİ) Gümrük Ticaret İşletmeleri AŞ.’de olduğu ve yapılacak yenileme çalışmalarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yürütüleceği belirtiliyor.

Özelikle uzayan tır kuyruklarının sonlandırılması için düşünülen ve tır araçlarının gümrük sahası içinde parklanmasının düşünüldüğü Hamzabeyli Gümrük kapısındaki modernizasyon çalışmalarının ne zaman başlanacağı ise henüz netlik kazanmış değil.

Edirneliler ise yeniden yapılması gündemde olan ve üç katı büyütülmesi düşünülen Hamzabeyli gümrük kapısının gereksiz bir yatırım olacağını düşünerek bu durumdan en çok Ticaret ve Sanayi Odasının etkileneceği düşüncesindeler.

Bilindiği üzere Ticaret ve Sanayi Odası tarafından işletilmek üzere Hamzabeyli yolu üzerinde 38 dönüm alan üzerine 250 araç kapasiteli bir tır parkı inşaatına başlanılmış ve maliyetinin ise 6 milyon TL civarında olacağı belirtilmişti.

Yapılan yatırımın boşa çıkacağı kanaatinde olan bazı Edirneliler Hamzabeyli gümrük kapısının genişletilmesi işinin sadece Tır araçlarını park ettirerek para kazanmak olduğunu ve Ticaret Sanayi Odasının yaptığı Tır parkın yatırımının ise boşa çıkacağı iddia ediliyor.

Tamamen ticari beklentiler için yapılması düşünülen Hamzabeyli Gümrük kapısının tır araçlarından alınacak paralar karşılığında darphane gibi para basacağı ve GTİ olarak bir gelir kapısı açma gayesi ile sınır kapısının sözde genişletilmesi işinin yapılacağı ifade ediliyor.

Toplam 64 bin m² açık alana sahip olan Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda 2 bin m²’lik ticari, bin 800 m²’lik idari bina bulunuyor.Yolcu bölümünde 4 adet giriş,4 adet çıkış ve TIR bölümünde de 4 adet giriş,4 adet çıkış olmak üzere toplam 16 muayene peronu bulunuyor.Gümrük sahası içinde ayrıca 2 kantar ve 2 adet x-ray araç tarama cihazı yer alıyor. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30