banner78
banner25

Prostata yeşil ışık!

Edirne Kamu Hastaneleri’ne bağlı Edirne Devlet Hastanesi, prostat ameliyatında güvenirliliği kanıtlanan Greenlight (Yeşil Işık) lazer yöntemini kullanmaya başladığı günden buyana büyük ilgi görüyor.

Prostat hastalarının çekinerek bıçak altına yattığı ameliyatlardan tamamen uzak bir yöntemle uygulanan Greenlight (Yeşil Işık) lazer yöntemini sayesinde hastalar artık 24 saat içinde opere edilip taburcu olabiliyorlar.

Özel hastanelerin önceleri 20-30 bin TL gibi rakamlarla uyguladığı tedavi,SGK kapsamında dışında tutulduğu için sosyal güvencesi olan hastalar bu tedaviden istifade edemiyor,zorlu ameliyatlarla günlük konforuna kavuşmak istesede bu istek zamanla olumsuz etkilerden dolayı neredeyse imkansız oluyordu.

Sağlık Bakanlığı’nın tedaviyi SGK kapsamına alması ve yeni geliştirilen yöntemlerin artık Devlet Hastanelerinde de son teknoloji ile uygulanıyor olması birçok prostat hastasının yüzünün gülmesine neden oluyor.

Yurt dışında etkin olan ancak maliyetli olmasından dolayı birçok kişinin faydalanamadığı tedavi yöntemini ise artık Edirne Kamu Hastaneleri’ne bağlı Edirne Devlet Hastanesi’nde Uzman.Dr.Özcan Arabacı tarafından uygulanıyor.3 ay önce Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Edirne Devlet Hastanesine gelerek kendisini hastalarına adayan Dr.Arabacı uyguladığı tedavinin dünyada yaygın bir tedavi olduğunu prostat hastalarını acısız ve ağrısız bir şekilde günlük yaşantılarına döndürmeyi başaran bir tedavi olduğunu açıklayarak tedavinin hastalara genel anestezi vermeden bel bölgesinden yapılan bir iğne ile gerçekleştirildiğini ifade etti.Riskli hastalarda lokal anestezi ile müdahale edildiğini belirten Dr.Arabacı “Hastanın idrar yolundan özel bir aletle girilerek, mesane ve prostat rahatsızlığının olduğu bölge görülmekte ve aletin içinden sevk edilen lazer probundan çıkan ışınlarla prostat buharlaştırılmaktadır. Lazer ışınıyla prostat dokusunun ani buharlaştırılması sonucunda, idrarın rahat akışının sağladığı boşluk oluşturulur.Herhangi bir kesi, dikiş olmadan normal bir operasyon ile hasta 15 dakikada, prostat büyük ise 30 ile 40 dakika arasında tedavi edilmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullananların ilaçlarına ara vermesi gerekmez. Operasyon sonrasında cinsel fonksiyon bozukluğu görülmez. Kullanılan ince aletlerin idrar yolunu zedelememesi sayesinde ameliyata bağlı idrar yolu darlığı görülme ihtimali diğer kapalı yöntemlerden düşüktür. Diğer yöntemlere göre operasyon sonrası kanama yok denecek kadar az, komplikasyon ise daha az olmaktadır. Katater ve yatış süresi kısadır. Hasta hiç kan kaybetmediği için ameliyat sonrası çok rahattır. Hastanın prostatı çok büyük değil ve mesane fonksiyonu iyi ise sondaya bile gerek kalmadan hasta birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebilir ya da en fazla bir gece kalır”dedi.

Operasyonun diğer ameliyatlara göre tercih edilen bir yöntem olduğunu belirten Dr.Özcan Arabacı “ Bu operasyonla hasta hemen ayağa kalkabilir ve hareket özgürlüğü sağlanır. Günlük yaşamına hızla geri döner. Yan etkisi hiç yoktur. İdrar sondasına bağımlı yaşamaktan kurtulma şansı doğar”dedi.

Erkeklerde yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan prostat hakkında bilgi veren Dr.Özcan Arabacı “60 yaşın üzerindeki hastaların yaklaşık yarısında, 85 yaşın üzerindeki hastaların ise %90’ında görülür. Genellikle 45-50 yaşında prostat büyümesi şikâyetleri başlayabilir. Hastaların az bir kısmı sadece bazı tedbirlerle sıkıntısız hayatını sürdürürken, çoğunluğuna tedavi gerekir. Tedavi ihtiyacı duyan hastaların yaklaşık yarısında cerrahi tedaviler uygulanır”dedi.

Greenlight hakkında bilgi veren Dr.Özcan Arabacı “prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde hasta şikayetleri göz önüne alınarak geliştirilmiş yeni bir teknolojidir. En önemli özelliği prostat dokusunu vücuda zarar vermeden buharlaştırarak yok etmesidir. Greenlight farklı dalga boyu olan yeşil renkli bir lazerdir. Özel tasarlanmış bir sistem içinden gönderilen yeşil ışık, idrar deliğinden endoskopik olarak prostata iletilir. Böylece idrar yolunu tıkayan büyümüş prostat dokusu lazer sayesinde elde edilen yüksek ısı ile buharlaştırılarak idrar akışı normale döndürülür. Kısa sürede sonuç alınarak hastada rahatlama sağlanır”şeklinde konuştu.

Tedavisi gerçekleşen hastalar ise uygulanan yöntem sayesinde çok rahat ettiklerini ve kısa süre içinde taburcu edildiklerini belirtirken Doktorlarından memnun olduklarını ve prostat hastalığının ve sonrasında yarattığı sorunların artık tarih olduğunu kaydettiler.İstanbul ve çevre illerden gelen çok sayıda hasta ise tedaviler sonrasında taburcu olarak evlerine geri dönebiliyorlar.

Dr.Özcan Arabacı özellikle Balkanlarda yaşayan çok sayıda hastaya cevap verebileceklerini,tedavi olmak isteyen hastaların kendilerine gelebileceklerini,Özelikle Batı Trakya ve Bulgaristan’da yaşayan soydaşlara yakın olması nedeniyle hizmet verebildiklerini kaydetti.

Güler yüz ve iyi hizmetinde uygulandığı Edirne Kamu Hastaneleri’ne bağlı Edirne Devlet Hastanesi’nde yatan hastaların her konuda doktor ve sağlık ekibine güvendikleri, alışılagelmiş tedavi ve bakım sürecinden hastanenin tamamen uzaklaşarak sağlık,hizmet ve güler yüzün öne çıktığı bir hastane haline geldiğini belirttiler. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30