banner137
banner25

Plevneliev

Bulgaristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev Moğalistan’da yapılacak olan

AB ile Asya ülkeleri (ASEM) zirvesi öncesi Kapıkule sınır kapısına uğradı.Karayolu ile Sofya’dan hareket ederek saat 14:30’da Kapıkule sınır kapısına gelen ve burada VİP salonunda Türk tarafının misafiri olan Plevneliev’i Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Ergün,Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Vasil Valchev,Trakya Gümrükleri Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Mütevazı tavırları ile dikkat çeken ve Türk dostu olmanın yanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile samimi bir dostluğu olduğu bilinen Plevneliev 15-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan Moğalistan’ın Başkenti Ulanbatur’daki zirveye katılacağını ve bu yüzden karayolu ile İstanbul’a giderek buradan havayolu ile Ulabatur’a gideceğin kaydetti.

Karşılamadan son derece memnun olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, “Moğalistan'da bir foruma katılmak üzere yola çıktım. 51 ülke yöneticisi orada buluşacağız. Çin Başbakanı ile de görüşeceğiz, Kore başbakanı ile de görüşeceğiz. Dolu dolu bir program geçireceğiz. Misafirperverliğiniz için teşekkür ediyoruz. Misafirperver Türkiye'ye geldiğimde çok mutlu oluyorum”şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sık sık söz eden Plevneliev “Bir kaç gün önce Erdoğan'la NATO zirvesinde beraberdik. Kendisi ile her sefer görüştüğümüzde sıkı bir dost gibi sohbet imkanı buluyoruz. Dışişleri Bakanımız da Varşova’ daydı, sigara içmek istediğinde sayın Erdoğan sigaraya karşı olduğunu söyledi ve sigara bırakma sözü aldı. Telefonunu sigara paketinin üzerine yazdı, altı ay sonra bırakıp bırakmayacağı kontrol etmek için arayacağım”dedi diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sigara konusundaki tutumundan örnek verdi ve takdir ettiğini söyleyerek “Her zaman ilişkilerimiz inşallah böyle olur. Hem misafirperverliğiniz hem de gelen kaçak insanların sorununu çözdüğünüz için büyük çaba sarf ettiniz. Avrupa’da sizin samimi çalışmalarınız konuşuluyor. Özenini görmüyoruz sadece aynı zamanda iyi niyetinizi de görüyoruz.”diyerek Avrupa’daki liderlerle bu konuda görüştüğünü ve Türkiye’nin bu konudaki tutumundan sık sık bahsettiğini kaydetti.

Bulgaristan’da ki en büyük Türk yatırımcısının Şişecam olduğunu ve diğer yatırımcıların yatırım yapması için imkanlar sağlanması konusunda Parlamento’da görüşme yapılarak onayladığını aktaran Cumhurbaşkanı Plenveliev “Şişecam, Kardelen İnşaat, Garanti Koza gibi yatırımları bulunan iştirakler için yeni kararlar çıktı. Bu yatırımlar daha da artacak. Ortak projeler gerçekleştirmeye devam ediyoruz”dedi ve Bulgaristan’ın Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda destekçilerinden ve bunu savunan avukatlardan biri olduğunu belirtti.

Öte yandan düzenlenecek olan zirvede Çin Başbakanı,Gürcistan ve Azerbaycan liderleri ile görüşerek İpek yolunu tekrar demiryolu ile hayata geçirmeyi hedeflediklerini ve bu yüzden Avrupa’ya gelecek olan malların geçiş güzergahında bulunan Türkiye ve Bulgaristan’ın önemli bir rol üstelendiğini belirten Plevneliev “Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye ve Bulgaristan bir İpek yolu gibi bu istikameti geliştirmek istiyoruz. Asya-Avrupa yolunun bu olmasını istiyoruz. 100 lerce milyar dolar yatırım yapacağız demiryollarına, daha fazla ekonomik kullanılması için. Bulgaristan ve Türkiye bunu destekleyecek. Bizim Çin'le anlaşma şansımız daha yüksek olması açısından bunu yapmayı düşünüyoruz. Türkiye ve Bulgaristan'dan Avrupa'ya geçişini sağlamak açısından bunu yapmak durumundayız. Çin, Kore, Asya bu şekilde devam etmesi için konumumuzun önemli olduğunu biliyoruz sizinle olursak bu önem daha da artacaktır. Daha önce olan kaçan insanlarla olan krizi atlattığımız gibi bu durumu da birliktelikle çözeceğiz. Birlikten güç doğuyor. Bu sınırdan daha büyük ticaret geçecek”şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev aynı zamanda Edirne’de görev yapan Başkonsolos Vasil Valchev’den de övgü ile söz ederek “kendisi ile beraber çalıştık.Çok çalışkan birisidir.Ve her konuda kendisi ile istişare edebilirsiniz.Bütün kapıları açabilecek birisidir”dedi.

Pasaport işlemleri sırasındaki bekleme süresinde Türk kahvesini çok sevdiğini söyleyen Plevneliev’e Türk kahvesi ikram edilirken yine çok sevdiği Türk baklavası da kendisine hediye edildi.

Cumhurbaşkanı Plevneliev daha sonra karayolu ile kendisine sağlanan eskortlar eşliğinde İstanbul’a hareket etti.



banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30