banner78
banner25

Ortak Temas Merkezi açıldı!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Kapıkule sınır kapısında bulunan Bulgaristan’ın Kapitan Andreovo sınır kapısındaki üç ülkenin ortak oluşturduğu “Ortak Temas Merkezi” açılışına katıldı.

Helikopter ile Kapıkule’ye gelen ve yaya olarak beraberindeki heyetle Kapitan Andreovo sınır kapısındaki AB tarafından oluşturulan “Ortak Temas Noktası”na geçen Bakan Soylu’yu mevkidaşı Bulgaristan İç İşleri Bakanı Rumiana Bachvarova,Yunanistan İç işleri Bakan Vekili Nikolas Toskas karşıladı.

Saat 15:00’da başlaması planlanan açılış Bakan Soylu’nun bir saatlik gecikmesi ile 16:00’!da gerçekleşti.

Sıcak karşılamada ayaküstü sohbet eden komşu üç ülkenin Bakanları merkezin açılışının değerlendirdi ve Bakan Soylu merkezin açılışının birlik ve beraberlik için önemli olduğunu ve teröre karşı yürütülecek ortak çalışmalarda verilecek en güzel cevap olduğunu belirtti.

Kurdelenin kesilmesi ile açılışı yapılan merkez’de daha sonra ortaklaşa basın toplantısı düzenledi.Düzenlenen basın toplantısında konuşan İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu “Karşı karşıya kaldığımız durumları çok net anlayabilme kabiliyetine sahibiz. Anadolu ve Balkanların düzensiz göçün önlenmesi bakımın önemli noktalar olduğunu farkındayız. Bu nedenle komşu ülkeler arasında hızlı bir işbirliği mekanizmasının varlığı ve sürdürülebilmesi hem ülkemiz hem Avrupa ve hem de dünya için büyük önem taşımaktadır. Bugün kurulacak merkezin çalışmaları neticesinde yasadışı göç, uyuşturucu ticareti, organize sular ve terör suçlar ile diğer suçlarda mücadelenin temelleri atılacaktır. Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan arasında ortaklaşa çalışılması bu üç ülkenin yanı sıra bu coğrafyanın da menfaatinedir”dedi.

Suriye’de yaşanan göç dalgası karşısında insanlığın büyük bir sınav verdiğini belirten Soylu “Bu bir insanlık sınavıdır. Bu sınavda başlangıç noktası olarak Suriye, geçiş noktası olarak da Türkiye ve sonrasında Balkanlar ile Avrupa bulunmaktadır. Bu noktada Türkiye en fazla duyarlılık ve iyi niyet gösteren ülke konumundadır. İnsanlık için yaptığımız harcama bugün sivil toplum kuruluşları ile birlikte 25 milyar dolar seviyesindedir. Eğer Suriye'deki soruna kalıcı bir çözüm bulanamazsa, hepimizi şiddetli bir şekilde etkisi altına alabilecek kitlesel göç dalgalarına da engel olmak maalesef mümkün olmayacak. Suriye sorunu tek başına Türkiye'nin Bulgaristan'ın, Yunanistan'ın veya herhangi bir başka ülkenin sorunu değildir, bu artık küresel bir sorundur ve herkes sorunu çözmek için elinden geleni yapmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak, hem Suriyeli göçmenlerin hayatlarını tehlikeye atmamaları, hem de insan kaçakçılarına fırsat verilmemesi, geçişleri engellemek amacıyla tüm tedbirleri aldığımızı bilmenizi istiyoruz. Nitekim aldığımız tedbirler neticesinde Ege'de 2015 Ekim ayında günlük ortalama 7 bin civarında seyreden, bu rakamın altını dikkatle çizmek istiyorum. Ortalama geçişler halihazırda 70'in altına inmiştir. Bu karşılık işbirliği ve Türkiye Cumhuriyet devletinin bu konuda ortaya koyduğu ciddiyetin ve takibin bir neticesidir.”şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sınırları açarız”şeklinde bir açıklamasının olduğunun bir gazeteci tarafından sorulması sonrasında “Bazen büyük ülkelerde yanlış okumalar yapar, özellikle Avrupa Türkiye'yi kendisine ati bir tampon ülke olarak görüyor. Nerede gördü, Ortadoğu ile sınırlarıyla ilgili gördü. Bunun yanılgısını Suriye meselesi ortaya çıkınca anladı. Anladığı şu, demek ki tampon ülke olarak nitelendirebileceğin bir ülke söz konusu değil. Sınır aşan meselelerin hepsiyle ülkelerin birbirine olan uzaklığın ehemmiyetin olmadığını, Suriye'deki ortaya çıkan sonuçlar tüm dünyaya gösterdi. Binlerce kilometre uzakta olabilirsiz ama binlerce kilometre uzakta olmak sorunların, meselelerin sizin tam merkezinde olmadığı anlamına gelmiyor. Aranızda başka ülkeler olabilir bu da sorunların ve meselelerin merkezinizde olmadığı anlamına gelmiyor. Bugün Avrupa, Batı yanlış okumasını net bir şekilde gördü. Fakat bana göre cesaretinden ve büyüklüğünden dolayı yani ortaklığından, ortak ülkelerin varlığından dolayı maalesef return dediğimiz dönüşü yapamıyor. Biz o dönüşü bekliyoruz. Bu 10 yıllara hatta yüz yıllara salip yanlış okumasını doğru bir okumayla beraber bütünleşmesini esas itibariyle bekliyoruz. Tekrar söylüyorum buna en çok ihtiyacı olan Avrupa'dır, buna en çok ihtiyacı olan şu anda masada olan Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ın ortaya koyduğu birlikteliktir.”dedi.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30