banner137
banner25

Onlar umudu kesmiyor!

Edirne Kamu Hastaneler Birliği bünyesinde geçtiğimiz günlerde faaliyete geçen Palyatif bakım ünitesi hasta yakınlarının umudu oldu.

Geçirdikleri çeşitli rahatsızlıklar sonrasında evde bakım hizmetine muhtaç olan veya bakımları özelikle hasta yakınlarına külfet olan hastaların ve yakınlarının yaşam kalitesini arttırmanın amaçlandığı birim Edirne Devlet Hastanesinin eski binası olan Dahili Birimler Ünitesinde faaliyete geçti.

Yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yolları ile arttıran bir yaklaşım olarak tanımlanan birimin hazırlanmasında yoğun çaba sarf eden ve hayata geçmesinde önemli girişimler yapan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Emrah Erten ve Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr.Selahattin Kat hotel konforundaki birimin kapılarını haber merkezimize açtı.

46 yatak kapasiteli olan birimde 2 pratisyen,1 Uzman hekim,1 anestezi teknisyeni ve 5 hemşire ile bir kat sekreteri olmak üzere 10 kişi görev yapıyor.

Genellikle ümidi yitirilmiş hastaların ağrılarının azaltılması başta olmak üzere,sağlık ekibi tarafından bakım gerektiren hastaların misafir edildiği birimde öncelik Kanser hastalarına verilmiş durumda.Hastadan bilgi alıp fiziksel bir muayene yaptıktan sonra rahatsızlık veren belirtilerin nerden kaynaklandığını araştırmadan ya da bu belirtilere sebep olan şeyi tedavi etmeden, sadece belirtilerin azaltılmasını ya da yok edilmesinin sağlandığı merkezde hasta ve hasta yakınları için her şey düşünülmüş durumda.

Evde bakımda maddi imkansızlıklar başta olmak üzere hasta ve hasta yakınının çaresizlik içinde hastasına bakamaması gibi durumların ortadan kalktığı merkezde,hemşireler canla başla çalışarak hastaların tüm ihtiyaçlarını karşılarken,sorumlu doktorlar ise hastaların acılarının azaltılmasında önemli rol oynuyorlar.

Hasta yakınlarının da refakatçi olarak bir hotel konforunda konakladığı ve tüm ihtiyaçlarının giderildiği merkezde hastalığın evresi veya giderilmesi süresince hasta ve yakınları burada süresiz olarak kalabiliyor.Hasta yakınları için sosyal donatı alanları ve çeşitli ihtiyaçlarının düşünüldüğü merkezde hastalar için hasta bezinden,havalı yataklara kadar tüm alt yapı donanımları düşünülmüş durumda.

Edirne merkez başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden de hastaların kabul edildiği bölümde hastalarla çalışanlar tam anlamıyla bir aile ortamı oluşturmuş durumda.Doktor ve hemşirelerin ilgi ve alakasından son derece memnun olan hasta yakınları “biz evimizde bile bu kadar rahat değiliz.Evimizde böyle ilgi ve alakayı göremeyiz.Km yapmış, kim düşünmüşse Allah bin kere razı olsun.Hemşirelerde ki güler yüz ve ilgi bize her şeyi unutturuyor”dediler.

Canla başla çalıştıkları görülen hemşireler ise böylesi bir birime kendi istekleriyle geldiklerini belirterek hastalarıyla bir ailenin bireyleri gibi olduklarını ve hayata tutunmaları için onlara umut olduklarını kaydettiler.

Umudu yitirilen hastaların umudu olan ve hastalarından hiçbir zaman umudu kesmeyen personelin özverisi ise en çok hasta yakınlarını memnun ediyor.

Evde bakımı zor olan hastaların ve yakınlarının aile hekimleri başta olmak üzere,Evde Bakım hizmeti için gelen görevlilere veya bizzat Palyatif merkezi ile Hastane Başhekimliğine yapacakları müracaatla hastaların kabul edildiğini söyleyen yetkililer tüm bu bakımların yapılması ve karşılanması karşılığında hiç bir ücret alınmadığını belirterek tüm tedavi ve diğer süreçteki masrafların devlet tarafından karşılandığını belirttiler. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30