banner78
banner25

Nehir kenarı doldu taştı!

Bin yıllık bir gelenek olarak bilinen ve baharın müjdeleyicisi anlamını taşıyan Kakava ateşinin Sarayiçi meydanından yakılmasının ardından,eğlenceler sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü.

Ateşin yakılmasının ardından mahallelerine çekilen Romanlar sabaha kadar eğlenceye devam ederken sabahın ilk ışıkları ile beraber Tunca nehri kenarına gelerek burada adetlerini yerine getirdiler.

Romanların inanışına göre Tunca nehrine girmek veya suyu ile el yüz yıkamak dilenen dileklerin yerine gelmesi anlamını taşırken,yakılan dilek mumlarının suya bırakılması da gelen konukların rağbet ettiği bir metod oldu.

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından her yıl olduğu gibi bu yılda düzenlenen organizasyonla dahada kalabalık ve daha düzenli bir şekilde gerçekleşen etkinlik sabah saat 04:00 da başladı.Balkan şehitliğinin olduğu alana kurulan platformda sahne alan Roman Halk dansları topluluğu gelen yerli ve yabancı konuklara birbirinden güzel gösteriler sergilediler.Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce kişi Tunca nehri kenarındaki etkinliklere katıldı.Etkinliklere katılan konuklara Edirne Belediyesi tarafından çay ve simit ikram edildi.

Roman kıyafetleri içinde oyunlar oynayan ve gelen konuklara görsel bir sunum yapan roman çocukları ise ilginin odağı oldu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan burada yaptığı açıklamada daha önceki yıllarda düzensiz olan geleneğin artık Belediyenin işe müdahil olması ile dahada düzenli bir hale geldiğini belirterek “bundan yıllar önce burada sabahları bazen 50 bazen 100 kişi oluyordu.Şu an burada binlerce insan var.Belkide 3 bin kişi var ve il kez bu kadar kalabalık kutlanıyor.Önceki yıllarda bu etkinlik çok plansız ve rastgele bir şekilde yapılıyordu.Otomobil ışıkları ile aydınlatma yapılırken bugün biz ışıklandırma yaptık ve gelen konulara çay simit ikramı yapıyoruz”diyerek Kakava ve Hıdırellez’in UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunduğunu ve bu kalabalıktan sonra kesin listeye girmesi için uğraş vererek bunu başaracaklarını kaydetti.

Günün ışıması ile nehirden alınan suyla yıkanan el ve yüzler,dilenen dilekler ve güzel temennilerle Hıdırıllez’de başlamış oldu.

Her yıl yaşanan nehre girme görüntüleri ise bu yıl yaşanmadı.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30