banner137
banner25

Müzenin yeni yüzü büyük beğeni kazandı!
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin Avrupa'nın 4., dünyanın 6. turizm merkezi haline geldiğini söyledi.
Günay, Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, işe yaramaz eşyaların konulduğu yerler gibi algılanan müzelerin günümüzde nereden gelindiğini ve nereye gidileceğini gösteren en temel bilgi merkezleri olarak bilindiğini anlattı.
Türkiye'de birçok ilde yeni müzeler yapıldığını ifade eden Günay, ''Edirne'den Diyarbakır'a, Van'dan Aydın'a, çok sayıda yerde yeni müzeler yapıyoruz. Gaziantep Müzesi, Aydın Müzesi, bunlardan birisidir. Şu anda inşa halinde yeni müzelerimiz var. Urfa Haleplibahçe Müzesi, Van Müzesi bunlardan bazıladır. Hiç ayrım yapmadan, Anadolu'nun neresinde sahiplenilmesi gereken ne varsa hepsini sahiplenmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
İnsanlığın bıraktığı emanetleri ayağa kaldırmaya çalıştıklarını vurgulayan Günay, Türkiye'nin müzelerin değerini anlamaya ve öğrenmeye başladığını vurguladı.
''Millet bize destek verdikçe biz de Türkiye'nin bütün şehirlerine katkı yapmaya, ayrımsız katkı yapmaya devam edeceğiz'' diyen Günay, 2002 yılında arkeolojik kazılara 2 milyon lira kaynak aktarıldığını, 2007 yılında 14 milyon, geçen yıl ise 48 milyon lira aktarıldığını hatırlattı.
Günay, Selimiye Camisi'nin sadece Türkiye'ye için değil, dünya için muhteşem bir eser olduğunu dile getirerek, Selimiye'nin geçen yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındığını anımsattı.
''Selimiye Camisi muhteşem bir eser'' diyen Bakan Günay, şöyle devam etti:
''Selimiye'yi dünya mirası listesine dahil etmek, kuşkusuz güzel bir adım ama çevresinde yapacak çok şeyimiz olduğunu bize işaret ediyor. Meydandan itibaren yürüme güzergahı çevresinde hem tarihsel dokuyu daha öne çıkarmak hem de bu esere bizim de yüce bir anlam verdiğimizi gösterecek olan nice iş yapmamız gerekiyor. Bugün açılışını yaptığımız müze de bunlardan bir tanesiydi.
Edirne'yi Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Kenti bugün olduğu noktadan çok daha yukarılarda hayal ediyorum.''
Bakan Günay, İstanbul'a gelen ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığını, 1-2 yıl içinde kente gelen turist sayısının 10 milyonu geçeceğine dikkati çekti.
''Türkiye, Avrupa'nın 4., dünyanın 6. turizm merkezi haline geldi'' diyen Günay, İstanbul'un Avrupa'nın bütün ekonomik sorunlarına, sıkıntılarına rağmen yüzde 15 seviyesinde turist artışı yakaladığını anlattı.
İstanbul'un Antalya gibi yükselen şehirlerden biri olduğuna işaret eden Günay, ''Hayalim şudur ki İstanbul'a gelen turist Edirne'ye de gelmeli. İstanbul'a gelenler 1-2 günlerini İstanbul'da geçirdikten sonra Edirne'ye gelsinler. Bu müstesna, eski imparatorluk merkezini görsünler. Oradan öbür gün İznik'e, Bursa'ya gitsinler. Böylece İstanbul'u merkez alarak yepyeni, dünya çapında bilinen bir destinasyon yaratalım'' şeklinde konuştu.
Edirne Valisi Hasan Duruer ise Edirne'nin tarih boyunca çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, kente bulunan tarihi eserleri korumak için çalıştıklarını söyledi.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü de çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak onarım, çevre düzenlemesi ve teşhir yapılan Türk İslam Eserleri Müzesi'nde 10 bin 647 eser bulunduğunu bildirdi.
Süslü, müzedeki 15 odadan oluşan teşhir salonlarında pehlivan eşyaları, tekke eşyaları, ölçüm aletleri, silahlar, Osmanlı çini ve seramikleri, saraydan kalan mutfak eşyaları ile işleme ve levha ürünlerinin sergilendiğini kaydetti.
Vali Duruer ile açılış kurdelesini kesen Bakan Günay, müzeyi gezdi.Açılış törenine Yunanistan'ın Edirne konsolosu bayan Varverigu'da katıldı. 
Günay “tam benim istediğim gibi bir Vali!”
Restorasyonu tamamlanan Türk İslam Eserleri Müzesinin açılışı için Edirne’ye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay konuşmasında Vali Hasan Duruer’den övgü ile bahsetti ve “Vali tam benim istediğim gibi bir Vali”dedi.
Açılış öncesinde kürsüye gelen Edirne Valisi Hasan Duruer konuşmasında Edirne ile ilgili sözler sarf ederek Bakan Günay’a bilgi verdi.
Bakan Günay ise kürsüye geldiğinde Edirne’ye olan sevgisinden bahsetti ve tarihi kültürel değerlerin korunması için gereken neyse onun yapılması konusunda ayrım gözetmeksizin çalışacaklarını kaydetti.
Edirne Valiliği görevine 3 ay önce başlayan Vali Hasan Duruer ile Mardin gibi önemli ve tarih kokan bir şehirde beraber çalıştıklarını belirten Bakan Günay “tam benim istediğim gibi bir vali geldi diye düşünmüştüm çok kez.Çünkü öyle çok fazla kural, karar falan beklemeden yapılacak olan işe karar verip yürüyen bir arkadaşımız ve kamu görevlisidir.Milletvekillerimizin,belediye başkanlarımızın ve teşkilatlarımızın kendisi ile yakından iş yapacağına şüphem yok”diyerek vali hasan Duruer’e övgü dolu sözlerde bulundu.
Bilindiği gibi Vali Duruer Edirne’ye göreve geldiği günden buyana çok sayıda Valinin yapamadığı veya yapmaya cesaret edemediği konulara hassasiyetle eğilmiş ve çözüm konusunda gerekeni yapmıştı.




banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30