banner78
banner25

Mülteci politikaları konusunda seminer verildi
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Bașkanlığının desteklediği proje kapsaminda  Edirne Mimar Sinan Vakfı tarafından tertip edilen Edirne Uluslararası Öğrenciler Akademisi Programında Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi  Murat Ahmet Yörük, Uluslarası Göç ve Avrupa'nın Mülteci Politikaları hakkında katıldığı panelde değerlendirmelerde bulundu. 
32 farklı ülkeden uluslararası öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda Büyükelçi Yörük; düzensiz göçün küresel  bir sorun olduğunu, konuyla ilgili uluslararası bir duyarlılık oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Kaynak ülkelerde siyasi ve ekonomik istikrar sağlanamadığı müddetçe düzensiz göçün durdurulması değil, kapsayıcı ve sağduyulu insani politikalarla yönetilmesi gerektigini söyleyen Yörük, uluslararası düzensiz göçle mücadelede insan hakları temelli bir yaklaşım olması gerektiğini ifade etti.AB'nin tutumunun, öncelikle dış sınırların güvenliğini öne çıkaran bir yaklaşım olduğunu söyleyen Yörük, evrensel insan hakları ve uluslararası hukuka dayanan özgürlükler ile  güvenlikçi yaklaşımlar arasında makul bir denge kurulması gerektiğini vurguladı. 
Uluslararası düzensiz göçle mücadele konusunda Türkiye’nin üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını ifade eden Büyükelçi, Türkiye’nin dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke olduğunu söyledi. Suriyeden gelen 2 milyon 738 bin kişiye kucak açmış olan Türkiye’nin, sığınmacılara yaptığı harcama maliyetinin 10 milyar ABD Dolarını geçtiğini söyledi. 
Türkiye’de faliyet gösteren STK’ların harcamalarının bu rakama dahil olmadığını ifade eden Büyükelçi Yörük, Türkiye’deki mevcut sığınmacıların 10 ilde 27 geçici barınma merkezinde ikamet ettiklerini belirtti. Türkiye'nin konuyla ilgili sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirdiğini, maddi ve manevi önemli bir maliyeti de tek başına üstlendiğini; Suriye’deki acımasız rejime ilaveten bölgedeki DAEŞ ve PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD- YPG gibi terörist oluşumların mağdur ettiği mültecilerin, etnisite, din ve mezhep temelli ayrım gözetilmeksizin  Türkiye’nin ҅açık kapı’ politikası çerçevesinde  ülkemize kabul edildiklerini vurguladı.
Programa Makedonya eski Devlet Bakanı Hadi Nezir de katıldı. Hadi Nezir yaptığı konuşmada, Türkiye 'yi her zaman anavatan olarak gördüklerini, sürekli Türkiye'yi takip ettiklerini, her zaman güçlü bir Türkiye arzu ettiklerini ve Türkiye’nin farklı alanlardaki gelişiminin, Balkanlardaki soydaslarimiza çok olumlu yansımaları olduğunu söyledi. Program, Edirne Devlet Turk Müziği Topluluğu sanatçılarının verdiği konserle devam etti.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30