banner137
banner25

Masum ağrı kesiciler sizi öldürebilir!

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğü’nün müşterek yürüttüğü çalışma kapsamında ağrı kesici ilaçların Edirne ilinde market,akaryakıt istasyonları,gıda toptancıları ve benzeri yerlerde satışına yönelik denetim yapıldı.Yapılan denetimlerde 25 poşet ilaca el konulup işlem yapıldı.

Gelişi güzel ilaç satışının yapıldığı iş yerlerine yönelik kapsamlı çalışmada İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri 50 işyerinde denetim yaptı.Yapılan denetimlerde soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra çeşitli ağrı kesicilerin satışının yapıldığı tespit edilerek bu ilaçlara el konuldu.

Yapılan denetimlerde ilk olarak iş yerine gelen ekipler ilaç satışı yapılıp yapılmadığını sordu.Bir çok iş yerinde ilaç satışının yapıldığını tespit eden ekipler ilgili yasa gereği ilaçların satışının yasak olduğunu hatırlattıktan sonra ilaçlara el koydu.İl Sağlık Müdürü Dr.Muhsin Kişioğlu’nun bizzat katıldığı çalışmada Sağlık Müdürlüğü bünyesinde görevli bulunan eczacılarda denetime katılarak satışı yasak olan ilaçların toplanmasını sağladılar.

Sağlık Bakanlığı olarak her defasında akıllı ilaç kullanımına yönelik bilgilendirme çalışması yaptıklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr.Muhsin Kişioğlu ağrı kesicide olsa ilaçların hekim kontrolü nezaretinde yazılmasını doğru olduğunu kaydetti ve ilaçların saklanma koşullarınında önemli olduğuna vurgu yaptı.

Dr.Kişioğlu “İlaçların yanlış zamanda ve yanlış dozda kullanımında yarar yerine zarar verebileceği, zehir sınıfına tabi olacağı unutulmamalıdır. Mesela bazı anti-gribal ilaçlar kalp atım hızını artırır, kalpte çarpıntıya sebep olur ve uykusuzluk yapar. Bu ilaçlar bilinçsiz şekilde kullanıldığında bazı insanlarda kalp krizine dahi yol açabilmektedir. Masum olduğu düşünülen ağrı kesiciler, mide kanamasına yol açabilir.Ne yazık ki halkımız bunları bilmemekte ve önemsememektedir.Bakkal amcanız,bunu size anlatacak yetkinlikte değildir.Oysa ilacı hekim ve eczacı önerisi ile kullanırsanız,tüm bu hususlarda bilgilendirilmiş olursunuz”dedi.
Öte yandan Dr.Kişioğlu bu tür ağrı kesicilerin masum olmadığını belirterek ağrının bir hastalığın belirtisi olduğunu ve bunu baskılamak için ağrı kesiciye hekim kontrolü olmadan başvurmanın ve bunu baskılamanın sakıncalarının olabileceğini belirterek "bu tür iş yerlerinde satışı yapılşan ilaçların saklama koşulları başta olmak üzere tarihinin geçmiş olması ve tek tek satılıyor olması en büyük sıkıntı.Sağlıkıs koşullarda saklandığı gibi mide rahatsızlığı olan kişilerin bunu kullanması ciddi sorunlara yol açabilir"dedi.
Eczacı Nazan Özkan ise yapılan denetimlerde ele geçen ilaçların 6197 sayılı eczacılar ve Eczaneler hakkındaki kanunun 43. maddesinde “zehirli veya kimyevi maddelerde tıbbi ecza ve müstahzarların müsaadesiz satılması yasaktır.Bunları müsadesiz satan veya satmak üzere dükkanda bulunduranlar hakkında Türk Ceza Kanunun 409. maddesi tatbik olunur”diyerek toplanan ilaçlar ve satışını yapan iş yeri sahipleri ile ilgili tutanakların adli mercilere sevkinin yapıldığını kaydetti.

 

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30