banner137
banner25

Kulak çınlamasını tarihe gömdüler!
Edirne merkeze bağlı Keşan ilçesindeki Keşan Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerinden Betül Büdün ve Melek Danacı adlı öğrenciler dünyada tedavisi olmayan kulak çınlaması hastalığını tedavi edecek yöntemi geliştirerek bir ilke imza attılar.
Amerika’da düzenlenen bir yarışmaya katılmak için hazırlıklara başlayan iki öğrenci ve beraberindeki öğretmenleri ilk zorlu finali yarışmanın Türkiye ayağında verdiler.Türkiye’de ki projeler arasında dereceye girerek Amerika’da düzenlenecek olan''Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı İntel-ISEF Proje Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanan iki öğrenci buradaki yarışmada 1576 proje arasından ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' projesi ile dünya dördüncüsü oldu.
Geçtiğimiz hafta Pittsburg'da 68 ülkeden 1576 projenin yarıştığı proje olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil eden grubun ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' projesi dünya dördüncüsü oldu.
Bir çok bilim adamı ve teknoloji firmalarının takip ettiği olimpiyatlarda, Türk ekibin projesinin başta dünya devi Apple'ın ve bir çok firmanın patentini almak için teklifte bulunduğu belirtildi.
Başarılı öğrenciler yurda dönüşlerinde Edirne Valisi Gökhan Sözer'i makamında ziyaret etti.
Vali Sözer, projenin Türkiye çapında yapılan yarışmalarda birinci olduktan sonra dünya çapında çok önemli bir başarıya imza attığını söyledi.
Öğrencileri ABD'ye gönderirken projenin derece alacağını tahmin ettiklerini anlatan Vali Sözer, ''Biz öğrencilerimizi ABD'ye gönderirken hem heyecanlı hemde ümitliydik. Bizim için bu okulumuzun, bu öğretmen ve öğrencilerimizin elde ettiği başarı önemlidir. Bu başarı Türkiye'nin bir başarısıdır. Ben projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Ama öğrencilerimizi herkesten çok tebrik ediyorum. Bizi gururlandırdılar, sevindirdiler'' diye konuştu.
Projenin mimarlarından Betül Büdün ise Türkiye'de ve dünyada kesin bir tedavisi olmayan kulak çınlamasını geliştirdikleri ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' ile tedavi ettiklerini belirtti.
Proje kapsamında 30 hasta üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Büdün,''Kulak çınlaması olan hastalar üzerinde yaptığımız çalışmalarda geliştirdiğimiz arı sesi veren kulaklığın hastalardan yüzde 87'sinde olumlu sonuç verdiğini gördük. Bizler Türkiye'de ve dünyada tedavisi olmayan kulak çınlamasını arı sesi frekansıyla tedavi etmeyi başardık'' diye konuştu.
Projenin ABD'de çok dikkat çektiğini ifade eden Büdün, başta Apple'ın kurucusu ve ortaklarından olan bir doktor olmak üzere birçok kişinin projenin patentini almak için teklifte bulunduğunu belirtti.
Edirne Valisi Sözer, proje ekibini başarılarından dolayı kutlayarak, her birini çeyrek Cumhuriyet altını ile ödüllendirdi.
Öğrencilerin geliştirdiği manyetik rezonans arı kulaklığında, kulaklıklar içindeki modüllere göre ayarlanan özel bal arıları, kulaktaki çınlamayı algılamasıyla, çınlamaya karşı ses frekansı gönderiyor. Böylece işitme sistemi içinde doğan kulak çınlamasını işitilmez hale getirerek bloke ediyor.
Kulakta bulunan sinir liflerini onarıcı etkisi sayesinde bu tedavi ile bazı hastaların kulak çınlaması tamamıyla ortadan kaldırılıyor.
Yarışmaya katılmak için 18 bin TL gibi bir bütçenin gerekli olduğu, bunun yol parası başta olmak üzere konaklama ve yemek giderlerini kapsadığını belirten öğrenciler bu parayı bulmakta dahi zorlandıklarını ve yarışmaya gitme olanaklarının kendilerine şartlar zorlandıktan sonra sağlandığını belirttiler.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30