banner137
banner25

Köylü turizme kazandırılmasını istiyor!
 Köylü turizme kazandırılmasını istiyor!

Edirne Çömlekakpınar köyünde bulunan ve yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan Bulgar kilisesi turizme kazandırılmak için yetkililerden destek bekliyor.

Bulgaristan sınırına 30 km mesafede bulunan ve mübadele öncesinde yoğun Bulgar nüfusunun yaşadığı bilinen mübadil köyünde 1850’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen bir kilise bulunuyor.Mübadele sonrasında kilise cemaatinin kalmamasından dolayı kaderine terk edilen ve Balkan savaşı sonrasında ise bazı bölümleri yıkılan kilise aradan geçen zaman içinde köye yerleşen halk tarafından Devletin de desteği ile ilkokul haline dönüştürülen kilise,ilk haline döneceği günü sabırsızlıkla bekliyor.

Köyde yaşayan çok sayıda insanın ilkokulu olarak bilinen kilisenin 1950 yılından sonra yıkılan duvarının onarıldığı ve iç kısmının ise bölünerek sınıflara dönüştürüldüğü kilise,2005 yılında eğitime son verilmesi ile adeta kaderine terk edilmiş.

Zaman içinde köyde yaşayan Bulgarların çocukları tarafından ziyaret edilen kilise-okul köy halkının turizm potansiyelini keşfetmeye başlaması ile sesli bir şekilde düşünceler başlamış ve binanın aslına uygun bir şekilde onarılarak kiliseye dönüştürülmesi ve turizme kazandırılması ağırlık kazanmış.

Pencere üzerinde bulunan kemerlerde Hıristiyanlık dinin temsil eden istavrozun bulunması ve kilise olduğu imajının ortadan kaldırılması için zamanın yetkilileri tarafından sıva yapılarak kapatıldığı görülen kilisenin ilk haline getirilmesini isteyen köylüler,böylelikle Bulgaristan’dan çok sayıda turistin köylerine gelebileceği düşüncesindeler.

Milli Eğitim envanterinde bulunan ancak köy tüzel kişiliğinin kullanımına sunulan kilise ile ilgili konuşan köylüler oluşturulacak bir proje ile kilisenin ayağa kaldırılmasının söz konusu olacağı,karşılığında aynı şekilde Bulgaristan’daki bir caminin restore edilip insanlık hizmetine kazandırılmasının mümkün olduğunu belirten köylüler “yıllar önce babalarımız,dedelerimiz mübadele zamanında köye gelmiş.buradaki Bulgarlarda köylerine gitmişler.Köyde iki kilise vardı.Biri tamamen yıkılmıştı.Ancak ayakta kalan kilise okula dönüştürüldü ve bir çoğumuz bu okulda okuduk.Kilise olduğunu biliyorduk.Fakat şimdi ne okul nede kilise.Eğer yetkililer aslına uygun olarak restore ederlerse kilise insanlık adına turizme kazandırılmış”olur dediler.

Bilindiği gibi Edirne’de şu an için ayakta ve ibadete açık olan iki adet kilise bulunuyor.Yine Sinanköy’de bir kilisenin da ayağa kaldırılması için çalışmalar sürdürülüyor.





 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30