banner78
banner25

Konfederasyon'dan seçim yasasına tepki!

Balkan  Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Zürfettin Hacıoğlu,geçtiğimiz hafta sonu Bulgaristan parlamentosunda alınan seçim kararına ilişkin açıklamalarda bulundu ve alınan seçim kararının demokrasiye uygun olmadığını söyledi.

Edirne’deki yeni binalarında yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen ve burada açıklama yapan Hacıoğlu Bulgaristan dışında yaşayan vatandaşların,özellikle göçmenlerin seçim hakkının gasp edildiğini belirterek Bulgaristan Parlamentosu’nun alınan karardan bir an önce vazgeçmesini beklediklerini söyledi.

Uygulamaya konulan yeni seçim yasası ile Bulgaristan’da yapılacak seçimlerde bundan böyle katılımın dış temsilciliklerde düşük olacağına ve bunun kasıtlı yapıldığına dikkat çeken Balkan  Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Zürfettin Hacıoğlu “seçim yasası gereği maalesef Bulgaristan Cumhuriyeti dışında ikamet eden  Bulgaristan vatandaşları bulundukları ülkelerdeki temsilciliklerde oy kullanabilecekler. Mevcut kabul edilen seçim yasasını  Türkiye'de yaşayan yüz binlerce  Bulgaristan vatandaşının seçme hakkı ellerinden alınmıştır, gasp edilmiştir.

Yasaya göre Bulgaristan dışında yaşayan vatandaşların ancak temsilciliklerde oy kullanmasının çıkartılan yasa ile mümkün kılındığını belirterek; “bunun yapılması fiziken mümkün değil”diyerek Edirne’den verdiği örnekle durumu gözler önüne serdi.

Edirne’de 30 bin seçmenin bulunduğunu ve yeni yasa ile söz konusu seçmenlerin Bulgaristan’ın Edirne’de bulunan Başkonsolosluk binasında oy kullanacaklarını hatırlatan Hacıoğlu “Trakya Bölgesi'nde yaklaşık 30 bin  Bulgaristan vatandaşı var. Bunların yarısı ben oy kullanacağım diye beyanda bulunsalar 15 bin, 3'te biri dahi oy kullanmak istiyorum diye beyanda bulunsalar, 10 bin kişi konsolosluk nezdinde Bulgaristan Cumhuriyeti'nin Konsolosluk binasında nasıl oy kullanacaklar? Bunu çok merak ediyoruz. Fizikken de bunun uygulanması söz konusu değil”diyerek yasanın geri çekilmesi gerektiğini kaydetti. Bulgaristan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı  Rosen Plevneliev'e seslenen Hacıoğlu “bu anti demokratik ve anayasaya aykırı yasasının onaylanmamasını, meclise düzeltmek üzere tekrardan geri iade edilmesini istiyoruz. Bunu söylerken de Sayın Cumhurbaşkanı Plevneliev şunu dikkate alsın! Bizler yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları mevcut sorunlarımızın çözümüne yönelik bir beklenti içindeyken var olan haklarımızın gasp edilmesine kesinlikle kayıtsız kalmayacağız, tepkisiz kalmayacağız. Açık söylüyorum, bir sivil vatandaşlık isyanı başlamadan önce sayın Cumhurbaşkanı gereğini yapsın diyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30