banner137
banner25

Kilisenin isim gününe katılım yüksekti!

1869 yılında Edirne’de yaşayan Yunan ve Bulgar vatandaşların ibadetleri için yapılan ancak cemaati kalmadığı gerekçesi ile bakımsızlıktan kaderine terk edilen ve 2008 yılında onarılarak yeniden kültürel bir değer olarak geri kazandırılan Abdurrahman mahallesindeki Sveti Konstantin ve Elena Bulgar Ortodoks kilisesi bugün bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı.

Edirne’nin renkli dini ve kültürel yapısının en canlı örneklerinden biri olarak karşımıza çıkan kiliselerde düzenlenen törenler komu ülke Yunanistan ve Bulgaristan’dan çok sayıda turistin ilimize gelmesine neden oluyor.

Her yıl 21 Mayıs tarihinde kutlanan ve “isim günü” olarak lanse edilen etkinliklerde bugün Kilisenin kurucusu olan Sveti Konstantin ve Elena’nın isim günü kutlama programı yapıldı.Abdurrahman mahallesinde bulunan kilisede düzenlenen ayine yaklaşık bin dolayında insan katıldı.Sabah saatlerinde otobüs ile Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen çok sayıda misafir anma programının yapılacağı Sveti Konstantin ve Elena Bulgar Ortodoks kilisesine geldiler.Yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı kilisede gelen her konuğun üzeri ve çantaları aranarak içeri alınması dikkat çekti.

Normal zamanlarda dini törenlere iznin verilmediği kilisede bugüne has program yapılarak Sveti Konstantin ve Elena’nın anma töreni gerçekleşti.Yunanistan’ın Atina ve Trakya Metropoliti Amhilo Hios tarafından yönetilen ayine Bulgaristan’dan gelen Metropolitlerde eşlik etti.

Yaklaşık 1 saat süren ayin sonrasında törene katılanlara bereket manasını taşıyan birer dilim ekmek din adamları tarafından elleri öpüldükten sonra verildi.

Ayin sonrası açıklama yapan Edirne’de bulunan kiliselerin din görevlisi Papaz Aleksandr Çıkirik her yıl 21 Mayıs tarihinde isim günü nedeniyle anma töreni düzenlendiğini belirterek “bugün bizim için çok önemli ve anlamlı bir gün.Ne mutlu ki; bugün İslam alemi için Beraat Kandili,Tüm Müslümanların kandili kutlu olsun.Bizimde kilisemizin kurucusunun isim günü.Tanrı dualarımızı kabul etsin”dedi.

Törene Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Vasil Vılçev ile Yunanistan'ın Edirne konsolosu Evi Charitidou’da katılarak dua ettiler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30