banner78
banner25

Kapıkule'de barkod tarih oldu!

İşleyen sistem içerisinde kendini her gün yenilemeye çalışan ve bekleme sürelerini azaltmak için her türlü alt yapıyı uygulayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Trakya Gümrükleri Bölge Müdürlüğü, Kapıkule sınır kapısında 2 yıldan buyana devam eden barkod uygulamasına son verdi.

Dünyanın ikinci büyük kara sınır kapısı olarak bilinen Kapıkule'de araç yoğunlukları ve pasaport kontrol sürelerini azaltmak ve geçişleri hızlandırmak üzere düşünülen ve Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü ile yapılan ortak çalışma sonrasında geliştirilen bir yazılım ile hayata geçirilen barkot sistemi iki yıl süren kullanılırlığın ardından kaldırıldı.

Uygulanan çalışmada Türkiye’ye giriş yapacak araçların ilk olarak plaka kayıtların yapılması ve ardından polis noktası pasaport kontrolünden geçtikten sonra,Gümrük Muhafaza ve muayene personeli tarafından aracın kayıt ve bagaj kontrol işlemleri yapıldıktan sonra son çıkış noktasında yeniden yapılan pasaport kontrolünü ortadan kaldıran yazılım artık yerini daha modern bir teknolojiye bıraktı.

Görevli memurun bagaj kontrolü ve araç kaydı yapıldıktan sonra verilen barkod ile son çıkış noktasına gelerek barkod okuma cihazı ile barkod okuyan görevli artık bu işlemleri yapmayacak.

Gümrük yetkilileri yeni alınan tablet bilgisayarlar ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sistemini uygulanan bir yazılım sayesinde görerek aracın kontrol bilgisini sisteme işliyor.Tüm ağ üzerinden Bakanlık sayfasından aracın kontrol edildiği bilgisini plakaları girerek işleyen görevli araca verdiği onay ile aracın son çıkış noktasına sevkini hızlı bir şekilde sağlıyor.Çıkış noktasında ise barkod cihazı yerine plaka okuma sistemi devreye giriyor ve sistem üzerinden aracın onay bilgisini gören görevli saha terki konusunda son işlemi yaparak aracın Türkiye’ye girişini sağlamış oluyor.

Yetkililer sistemin henüz yeni olduğunu ilerleyen süreçte geliştirilerek bazı yeniliklerinde ilave yapılacağını ifade ederken, özellikle TIR sürücüleri içinde yeni bir yazılımın geliştirildiğini,TIR sürücüsünün artık saha içerisinde elinde evraklarla gezmiyeceğini ve tablet bilgisayarlar sayesinde bütün işlemlerin hızlı ve seri bir şekilde yapılması için deneme çalışmalarına başladıklarını kaydettiler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30