banner137
banner25

Kanal projesi 2016 yılın ikinci yarısında tamamlanacak!

Edirne’de yaşanan nehir taşkını etkilerini azaltmak adına geçtiğimiz aylarda başlanan “Meriç İleti Kanalı projesi” tüm hızıyla devam ediyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile DSİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında bahse konu ileti kanalında saatte 773 metreküp/saniye suyun aktarımı sağlanacak.

Bulgaristan topraklarından doğan ve Edirne ilinden Saroz körfezine dökülen Meriçi nehrinin her yıl yarattığı taşkın riskini azaltması için düşünülen ileti kanalı toplam 7 bin 400 metre uzunluğunda olacak.Meriç nehrini paralel olarak takip edecek olan projede nehir Karaağaç mahallesi Fen Lisesi yakınlarındaki bir noktadan açılan yeni ileti kanalı ile 7 bin 400 metrelik hattı takiben Süvari köprü adı verilen ve her yıl yaşanan nehir taşkınından etkilenen Bosna Köy bitiminden tekrar Meriç nehrine bağlanacak.

2 aydan buyana devam eden çalışmalar kapsamında DSİ Genel Müdürlüğü’ne ait toplam 40 iş makinesi ile yapılan çalışmada şu ana kadar 2 bin 350 metre uzunluğunda kazı yapılmış olup 340 bin metreküp toprak hafriyatı belirlenen noktaya aktarılmış durumda.Günde 5 bin 700 metreküp toprağın hafriyatını yapan ekiplerin 2016 yılı ikinci yarısında ileti kanalını tamamlayacağı ifade ediliyor.

Meriç nehrinin 3/1’i yani 50 metre genişliğinde olması planlanan ileti kanalının taşkın yaşanması durumunda Karaağaç Mahallesi ve taşkın sahası içinde kalan alanları koruması  amaçlanıyor.

Konu hakkında açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin DSİ Genel Müdürlüğü’ne ait iş makineleri ile işin yapıldığını ifade ederek “şu ana kadar 7 bin 400 metrelik bölümün 3 bin metrelik bölümü kazıldı.Yıl sonuna kadar yarısı tamamlanmış olacak”diyerek çalışmanın tamamlanması ile Meriç nehrinde taşkınların sonlanmayacağını,ancak nehir yatağında yapılacak kapsamlı bir temizlikle projeninde tam anlamıyla amacına ulaşacağını kaydetti.

Meriç nehri yatak temizlik işinin ihalesinin yapıldığını aktaran Vali Şahin “yatak temizleme çalışmalarının önümüzdeki yıl itibariyle başlanmış olacak.Ancak ilk etapta kanal projesi üzerindeki köprülerin tamamlanması gerekiyor.Her şey tamamlandığında Edirne taşkınlarla anılan bir duruma gelmeyecektir.Bu Edirnelilere bir müjdeli haberdir.Bu kanla 740 metreküp/saniye su baypas edilecek. Meriç nehri 2 bin 134 metreküp/saniye seviyelerine ulaşmıştı.Bunun 740 metreküp/saniyesi tahliye edildiğinde hemen hemen sorun kalmayacak anlamına geliyor”dedi.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30