banner78
banner25

Jandarma'dan Kızılay'a kan desteği!

Kan bağışının nedenli önemli olduğu bilincinde olan Edirne Jandarma Komutanlığı personeli belirli aralıklarla kan bağışında bulunmaya devam ediyor.

Kan ihtiyacı olduğu zamanlarda Kızılay Kan Merkezi aracılığı ile başta askeriye, Emniyet ve Jandarma’nın arandığını bilen personel buna gerek kalmaksızın Kızılay Kan Merkezi’ne kan bağışında bulunuyorlar.

Kan vermenin hayat kurtardığının bilincinde olduğu kadar vücudu yenilediğini bildiklerini belirten Jandarma personeli, vakit buldukça periyodik olarak kan verdiklerini belirttiler.

Kızılay Kan Merkezine gelen bir bağışçının ilk olarak doldurması gerekli olan bir form olduğunu belirten yetkililer, daha sonra sırası ile parmaktan alınan kan ile tahlilin kısa bir süre içinde yapıldığını ve bir ünite kanın bağışçıdan on dakika gibi kısa bir sürede alındığını belirttiler.

Kan merkezi sorumlusu Dr.Güler Ateş kanın kaynağı insan olan tek tedavi aracı olduğunu belirterek Türk Kızılay’ı olarak amaçlarının gönüllü kan bağışlarıyla kan ihtiyacını karşılamak olduğunu belirtti ve “kan bağışı kampanyaları düzenliyoruz.Bugünde Edirne Jandarma Komutanlığı’ndan gelen komutanlarımız bize destek olmak ve kan bağışında bulunmak için kan merkezimize geldiler.Edirne halkına ihtiyacı olan kan bağışını verebilmek için düzenlediğimiz tüm etkinliklerde kan bağışına halkımızı bekliyoruz”diyerek teşekkür etti ve Kanın  acil değil sürekli ihtiyaç olduğunu vurgulayarak “Hiç tanımadığınız kişilere hayat armağanınız olsun”dedi.

Günde ortalama 10 kişinin kan bağışında bulunduğunu belirten Dr.Ateş Edirne halkının kan bağışçılığı konusunda duyarlı olduğunu ancak bağışların artması için kan bağışına vatandaşları beklediklerini ifade etti.

Aferez adı verilen bir başka kan bağışı yöntemi olduğunu ve bunun kanser hastaları için önemli olduğunu belirten Dr.Güler Ateş “bu tür bağış diğer normal kan bağışından biraz daha uzun sürüyor.Aferez; kan bağışçısından (verici) kanının, hasta (alıcı) için gerekli olan bölümünün (eritrosit, trombosit veya plazma)alınıp, ihtiyaç duyulmayan bölümünün geri verilmesi işlemidir. Türk Kızılayı Kan Bağışı Merkezleri trombosit aferezi yapmaktadır.

Trombosit aferez işlemi, kan bağışçı ile aferez cihazı arasında, hasta için gereken kan bileşeni(trombosit) elde edilene kadar devam eden bir kan alıp-verme işlemidir.Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir.Damar yapısı uygun olan ve son 5 gün içinde aspirin veya türevi bir ilacı kullanmayan kan verebilecek herkes aferez bağışçısı olabilir”dedi.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30