banner78
banner25

İlk yardım konulu protokol imzalandı!
 Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü arasında dün Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen bir törenle “İlk Yardım Eğitimi” konulu protokol imzalandı. Vali Şahin ayrıca, daha önce ilk adımını attıkları Kan Bankası sisteminin dünden itibaren devreye girdiğini, artık Edirne'de hastane kapılarında kan arama döneminin bittiğini söyledi.

Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak dün itibariyle devreye giren Kan Bankası sistemini anlatarak söze başlayan Vali Dursun Ali Şahin, daha önce görev yaptığı bölgelerde de hayata geçirdiği Kan Bankası sistemini artık Edirne'de de devreye girdiğini söyledi. Vatandaşların İl Sağlık Müdürlüğü'nü veya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ni arayıp bir telefonla kan bulabileceğini, hastane kapılarında kan arama döneminin sona erdiğini ve 6 bin kişinin şu anda sistemde kayıtlı olduğunu söyleyen Vali Şahin şöyle konuştu;

“Artık hastane kapılarında bulunan kişilerin kan bulacağım diye akrabalarını veya başkasını araması dönemi bitti. Sadece İl Sağlık Müdürlüğü'ne bir telefon edecekler, hangi kan grubundansa kendisine en az 10 – 15 tane isimle onların telefon numaraları verilecek, gideceksin onlardan kanını alacaksın. Bu kadar güzel bir sistem getirdik. Veri tabanımız bu sistemde 6 bin kişiye ulaştı. Şu anda 6 bin kişinin kaydı var bilgisayar ortamında. Biliyorsunuz, radyolardan, belediye hoperlörlerinden kan için anons ettirenler çok fazla. İşte bugünden itibaren biz ilimizde bu konuya dur dedik ve teknolojinin geliştirdiği imkânlardan yararlanarak bundan böyle sadece Sağlık Müdürlüğü'müze ve Genel Sektreterliğe telefon etmeniz yetiyor.”

İLK YARDIM KURSU ZORUNLULUĞU BAŞLIYOR

Toplantıda ayrıca Edirne'de tüm kamu kurumlarında zorunlu kılınan “İlk Yardım Eğitimi” projesinin protokolünün imzası atıldı. İl Sağlık Müdür Vekili A. Muhsin Kişioğlu ve Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan'ın arasında imzalanıp Vali Şahin'in onayladığı proje kapsamında günde 3 saatten haftanın 4 günü toplamda 12 saat ilk yardım eğitimi verilecek.

“BİR İNSANI KURTARMAK BÜTÜN İNSANLIĞI KURTARMAKTIR”

Milli Eğitim'e bağlı kurumlardan başlayıp, Valiliğe bağlı diğer tüm kurumlarda devam edecek “İlk Yardım Eğitimi” projesini daha önce Bakırköy ve Giresun'daki görevlerinde gerçekleştirdiğini söyleyen Vali Şahin zamanında yapılan yanlış ilk yardımdan dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum olan Aydın Menderes'i örnek gösterdi. Projeyle ilgili “Bir insanı kurtarmak insanlığı kurtarmak gibidir” diyen Vali Şahin şöyle konuştu;

“İlk yardım çok önemli. Yanlış yapıldığında birçok insan sakat kalmıştır. En bariz örneği Aydın Menderes. Menderes trafik kazası sonucu orada hiç dokunulmasaydı adam bugün tekerlekli sandalyeye mahkûm olmayacaktı. Bu vesileyle böyle zor durumlarda nasıl hareket edilir? Farzedelim 3 yaşındaki çocuğunuz zeytini yerken çekirdeği nefes borusuna kaştı. Olabilir, ne yapacaksınız? O an çok kısadır, siz telefonla konuşup meramınızı anlatana kadar çocuk 'Anneciğim, Allaha ısmarladık' der. O vesileyle kendinizin öğrenmesi çok önemli. Bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir. Bizim din anlayışımız budur.

Bu vesileyle günde 3 saatten 4 gün boyunca sürecek 12 saatlik ilk yardım eğitimi kursu verilecek. İlk etapta Milli Eğitim personeline vereceğiz. Buradaki personelimizin tamamı ilk yardım sertifikalarını alacaklar. Daha sonra tüm kurumlarımızda devam edecek. Adam suda boğuluyor, ne yapacam demeyin. Malzeme elinizde, Allah size vermiş. Eliniz var, nefesiniz var, aklınız var. Siz aklınızı kullanacaksınız, arkadaşlarımız size kursu verecekler sizde eliniz ve nefesinizle o arkadaşı hayata tutunduracaksınız.”

Toplantıda daha sonra İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında projenin protokolü imzalanırken Vali Dursun Ali Şahin'de protokolü onaylayan imzasını attı. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30