banner137
banner25

Hipertansiyon öldürebilir!

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can İyiiz, kan basıncı ile ilgili uyarılarda bulunarak hipertansiyona dikkat çekti.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Kan basıncı, kanı kalpten dokulara taşıyan damarlarda oluşan basınçtır”denilerek İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can İyiiz’in açıklamalarına yer verildi.İyiiz “ Hipertansiyon basit olarak yüksek kan basıncı demektir. Kan basıncı, istirahat halinde 120/80 mmHg’dır. Kan basıncı uyku sırasında düşüktür. Sinirli, heyecanlı veya efor sırasında kan basıncı yükselir. Kan basıncı devamlı olarak 140/90 mmHg üzerinde seyrediyorsa hipertansiyondan bahsedilir. Kan basıncı bireyler arasında farklılık gösterir. Hipertansiyon teşhisi konulabilmesi için doktor tarafından kan basıncı en az 2 kez kontrol edilmelidir. Kontroller sırasında yüksek çıkan değer dikkate alınmalıdır”denildi.

Hipertansiyon’un yaygınlığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can İyiiz “Sanayileşmiş ülkelerde yetişkin nüfusun %10-20 kadarında hipertansiyon saptanır. Hipertansiyon siyah ırkta ve kadınlarda daha sıktır. Kişinin yaşının hipertansiyona katkısı öncelikle damarlarda yaşlanmaya eşlik eden anormalliklerdir. Damarlarda yaşla birlikte esneklik kaybı oluşur. Sanayileşme, yaşam biçimi, tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri vardır”denilerek Hipertansiyon’un belirtileri hakkında bilgi verdi.

Yorgunluk, bulantı, görme bozuklukları, fazla terleme, ciltte kızarma, solukluk, burun kanaması, endişe, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulaklarda çınlama ve uğultu tansiyonun belirtisidir diyen İyiiz tansiyon’un bu tür belirtilerde sıklıkla ölçtürülmesi gerektiğini kaydetti ve tedavi edilemediği süre içinde öldürücü olabileceğine dikkat çekti.

“Hipertansiyon ciddi bir durumdur” diyen Can İyiiz “Kalbi zorlayarak kalp yetmezliğine ve damarları zorlayarak damar sertliğine yol açar. Hipertansiyonlu hastalarda beyin kanaması, felç, koroner arter hastalığı, ani ölüm, kalp krizi, ritim bozuklukları, böbrek yetmezliği ve retinopati (görme bozukluğuna yol açan göz bozukluğu) sık görülür. Hipertansiyon, kalp hastalıkları için risk faktörüdür ve tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp, damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olur”dedi.

Tedavi konusunda bilgiler veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can İyiiz “Sigarayı bırakmak, kilo vermek (özellikle karın bölgesinden), diyet yapmak (taze meyve, sebze, tahıl, az yağlı yiyecekler tüketmek ve kırmızı eti kısıtlamak), düzenli egzersiz yapmak (haftada 3-4 kez 30 dakika egzersiz yapmak), alkol alımını azaltmak, tuz alımını kısıtlamak, stresle başa çıkmayı öğrenmek. Bütün bu önlemler tansiyonu düşürmezse mutlaka doktor kontrolü altında ilaç kullanmak hastalığın teşhisi ve tedavisi için önemlidir”denildi.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30