banner78
banner25

Hıdrellez kutlamalarına binlerce kişi katıldı!
Önemli gelenek ve göreneklerden olan ve baharın müjdecisi olarak algılanan Kakava ateşinin yakılması ve takip eden gecenin sabahında Tunca nehrine girilerek dileklerin yaklaşık bin 500 kişinin katılı ile gerçekleşti.
 
Baharın müjdecisi olarak bilinen ve romanlar arasında yaygın bir gelenek haline gelen Kakava kutlamaları sabahın ilk ışıkları ile başladı.Sarayiçi mevkii olarak bilenen alanda toplanan roman vatandaşlar bir gün öncesinden yakılan kakava ateşinin ardından geceyi sabaha kadar eğlenerek mahallelerinde geçirdiler ve alınan alkolün etkisi ile Tunca nehrinin soğuk sularına girdiler.Her yıl olduğu gibi bu yılda çok sayıda fotoğraf sanatçısının eline makinesini alarak geldiği Balkan şehitliği mevkii renkli görüntülerin yaşanmasına neden oldu.Sabah ezanı ile birlikte Sarayiçi Tunca nehri kenarına gelerek önce davul ve zurnalar eşliğinde göbek atan genç,yaşlı,kadın,erkek,çoluk,çocuk 7 den 70 e herkes Tunca nehri kenarına kadar inip ellerini ve yüzlerini nehir suyuyla yıkadılar ve sözde günahlarından arındılar.Bazıları ise hızını alamayıp kendisini Tunca nehrinin soğuk sularına bırakarak nehri karşıdan karşıya yüzerek geçtiler.Özellikle dileklerin tutulduğu nehir kenarında küçük not kağıtlarına yazılan dilekler Tunca nehrine bırakıldı.Genç ve evlilik yaşına gelen kızların ise üzerlerine giydikleri gelinlikler ilginç görüntüler oluşturdular. Son yıllarda giderek ilgi çeken geleneğe ise tur şirketleri tarafından çok sayıda yerli ve yabancı turist getirildi.Özelikle Japon turistlerin yoğun ilgi gösterdiği gelenekte roman vatandaşlar Japonlara özel göbek dansı öğretmek için birbirleri ile yarıştılar.
Çeribaşı olarak bilinen Romanların başı Fikri Ocak ise yaptığı açıklamada Kakava ve Hıdrellez’in tanımlamalarını yaparak suya girme adetinden bahsetti. Suya girmenin romanların inanışına göre günahlardan arınmak ve baharı karşılamak olduğunu ifade eden Ocak katılımdan son derece memnun olduğunu kaydetti.
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30