banner137
banner25

Her şeyi net bir dille anlattı!

Göreve geldiği günden buyana hesap verilebilir bir belediye olacaklarını her söyleminde dile getiren Belediye Başkanı Recep Gürkan “halka hesap verme”toplantılarının ikincisini Edirne Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yaptı.

Belediye Başkan yardımcıları Hüsnü Güler,Ertuğrul Tanrıkulu,Selçuk Çakır,Çiğdem Gegeoğlu ve Hakan İşcan’ın yanı sıra Belediye daire müdürleri ile idarecilerininde hazır bulunduğu toplantıda ilk olarak Belediye Başkanı Recep Gürkan konuşma yaparak demokratik, şeffaf, katılımcı, hesap verebilir bir yönetim olmak için halka söz verdilerini ve bu doğrultuda verdikleri sözü tutarak halkın karşısına ikinci defa çıkarak hesap verdiklerini aktaran Başkan Gürkan; ilk toplantımızı 5 Temmuz gününde yaptık.Ben buna hesap verme toplantısı diyorum.Belediye gibi büyük kurumların yönetimleri süreklilik arz eder.Sizden öncesi sizden sonrası göreceli olarak vardır ama; aslında bir bütün sizindir.Dünde sizindir,bugünde sizindir,görev sürenizin sonuna kadar olmak üzere yarında sizindir.Bu anlamda bugünün hesaplarını vereceğiz ve yarından içinde sizlerle ne yapmak istediğimizi paylaşacağız”diyerek ana konuya geçmeden önce 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler günü nedeni ile gazetecilerin gününü kutladı. “Ekmeğini ve emeğini gerçek anlamda bu meslekten kazanan gerçek gaz
etecilerin günü kutlu olsun” diyen Başkan Gürkan sözde gazetecilere de gönderme yaparak “bunu ekmek parası için yapan,meslek olarak yapan tüm gerçek gazetecilerin çalışan gazeteciler gününü bir kez daha kutluyorum”dedi.

Edirne’de göreve geldikleri günden buyana bazı şeyleri değiştirmeye çalıştıklarını bunun en başındada ilin üst yönetimleri ile uyum içerisinde çalışmak olduğunu belirten Gürkan en büyük projelerinin Edirne’nin barış ve huzur kenti olmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Gürkan “ kurum yöneticileri ve başkanlarının kişisel çatışmalarından dolayı, kurumlarında çatışmasını ortadan kaldırmak ve bunun Edirne’ye vereceği zararları yok etmek.Bugün itibari ile geldiğimiz noktada Edirne’de çok açıklıkla söylüyorum; farklı bir siyasi partiden olan Sağlık Bakanı ile,Devletin görevlisi olan sayın Vali ile,halkın temsilcisi olan belediye başkanı ile,meslek örgütlerinin temsilcileri olan oda, borsa,STK başkanları ile tam bir barış ve huzur havası Edirne’ye akimdir.Hiç kimse ile bir çatışmamız yok ve hiç kimse ile sebebi ne olursa olsun çatışmayacağız”diyerek Edirne’nin ortak payeleri olduğu vurgusunu yaptı.

Edirne Belediyesi bünyesinde bulunan müdürlüklerin çalışmalarını birim birim aktaran ve rakamlarla çarpıcı gerçekleri gözler önüne süren Belediye Başkanı Recep Gürkan hedefledikleri mali bilançonun tuttuğunu ve bazı aksaklıklar olsada bunun ilerleyen aylarda rayına oturacağını söyledi.

Belediye olarak su tahsilatları konusunda sıkıntı yaşadıklarını,özellikle iş yerlerine son uyarıları yaparak borçların ödenmesi konusunda ödemeyenler hakkında su kesintisi yapacaklarını aktaran Başkan Gürkan “Pazartesi gününden itibaren su borcu olan iş yerlerinde su kesintisine başlayacağız.Yıllık 10 milyon ton su tüketiyoruz ancak bunun 6 milyon tonunu tahsil edebiliyoruz.Buda yüzde 40 kayıp, kaçak olarak karşımıza çıkıyor”dedi.

Toplantı daha sonra katılımcıların soru ve cevapları ile devam etti.Vatandaşlar belediyeden beklentilerini sıralarken,Başkan Gürkan eksiklikleri olduğunu kabul ederek zaman içinde sorunların giderilmesi konusunda gereğini yapacaklarını kaydetti.

“BEN ÖDÜYORSAM, O KURUM DA ÖDEYECEK”

Belediye'nin alacağı ecrimisil bedellerinden de bahseden Gürkan burada özellikle Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nü işaret ederek; “Bu ecrimisil talep ettiğimiz yerlerden birisi de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü. 30 dönüme yakın bir yer. Bu ortak kullanıma ayrılan yer Enstitünün bahçesinde kalmış, tohum üretiyorlar. Ben Enstitü'ye de gönderdim ecrimisil isteğini. Bir gazetede yazı çıktı, ya bu resmi bir kurum değil mi? Ondan da mı istenir? İstenir arkadaşlar kimse kusura bakmasın. Biz nasıl bir yol yaparken, ya da kaldırım yaparken milli emlaka ait bir yerden 1 metrekare dahi kullanmışsak onun parasını, kirasını milli emlaka ödüyoruz. Milli Emlak'a yılda yüzbinlerce lira kira ödüyoruz. Ben ödüyorsam, o kurum da bana ödeyecek. O kurum orada tohum satarak para kazanacak, ben almayacağım yok öyle bir şey. 

Mevsimsel olarak yapılan ağaç budamalarına değinen ve yol kenarları ve orta refüjlerin tekrar çiçeklendirileceğini söyleyen Başkan Gürkan, bunların sulamasındaki maaliyetin fazlalığından dolayı otomatik sulama sistemi yapacaklarını belirtti. Gürkan; “Biliyorsunuz her akşam sulama tankerleri çıkıyor ve şehrin her yerinde çiçekleri suluyordu. Bu tankerlerin bize yıllık maliyeti 600 bin Lira'ydı. Arkadaşlarıma niye otomatik sulama yapılmadığını sordum. Yapmadık, talimat böyle gelmişti dediler. Bende talimat verdim, bu tesisatı aldık. Kötü hava şartlarından henüz başlamadık ama en kısa sürede bu tesisatı döşemeye başlayacağız ve otomatik sulama yapılacak çiçeklere. Ve bunun maliyeti bize sadece 110 bin Lira” şeklinde konuştu. 

“41 KİŞİYLE SÖZLEŞME YENİLENMEDİ”

Belediye'de yıl sonunda işten çıkartılan çalışan sayısının kamuoyu'nda çok çeşitli rakamlarla ifade edildiğini hatırlatan Başkan Gürkan bu rakamın sadece 41 kişi olduğunun altını çizerek; “Yılbaşı itibariyle 41 kişiyle iş akdi yenilenmedi. Bu arkadaşlarımızın büyük kısmı emeklilik dönüşü tekrar çalışan arkadaşlarımızdı. Biz emekli maaşlarının yeterli olmadığını biliyoruz ama hiç maaş alamayanları tercih ediyoruz” dedi. 

“EDİRNELİ'NİN PARASINI HARCAYAMAM”

Edirne'de Aralık ayından bu yana hizmet vermeye başlayan Basın İlan Kurumu'na da değinen Başkan Gürkan, yayınlanan ilan fiyatlarını kendilerinin yüksek bulduğunu belirterek; “Bu müdür arkadaş bir fiyat listesi yayınladı. Mesela ben belediye olarak gazetelere ilan vereceksem diyor ki, bu ilanı şu kadara verebilirsin daha aşağı veremezsin. Bizim de belediye olarak yıllardır sürdürdüğümüz bir sistem var. Önceki yıllarda uyguladığımız bir fiyatımız var bunu teklif ettik, yok dedi bu olmaz şu kadar olacak. Biz de o kadar veremeyiz dedik. Bu arkadaşımız şimdi bir karar almış bizi zorlamak için. Bizim ilan rakamlarımızı kabul etmeyen kurumların haberlerini yazmayın demiş. Eyvallah yazmayın diyorum bende, Edirneli'nin parasını harcayamam kusura bakmayın. Edirneli'nin bir özelliği vardır, teslim olmaz Edirneliler” dedi. 

31'İNCİ MADDE TOPLANTIYI GERDİ 

Toplantıda daha sonra soru-cevap kısmına geçilirken burada Özgürlük ve Dayanışma Partisi İl Başkanı Nevzat Çolak ve Belediye Başkanı Recep Gürkan arasında, Belediye Meclisi'nde Aralık ayında kabul edilen ve imar plan notlarında değişiklik yapılmasını öngören 31'inci madde konusu gerginlik yarattı. 

ARALIK AYINDA 30'UNCU MADDE OLARAK GEÇMİŞTİ

Belediye tarafından düzenlenen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda “Hak aktarımı yapılacak alanlar” başlıklı 31’inci madde “Örtülü imar affı” getirdiği gerekçesiyle kamuoyunda kriz yaratmış ve başta Kent Konseyi ve ÖDP olmak üzere sivil toplum örgütleri tarafından tepki toplamıştı. Kasım ayında gerçekleştirilen belediye meclisinde tartışılmak üzere geri çekilen madde Aralık ayı belediye meclisinde 30'uncu madde olarak değiştirilip mecliste oybirliğiyle kabul edilmişti. Söz konusu maddenin kaçak yapılara af getirdiğini iddia eden bazı stk'lar bu duruma tepki göstermiş ve belediye meclisine maddenin kabul edilmemesi konusunda dilekçe vermişlerdi. 

COPY+PASTE KAVGASI

Düzenlenen toplantıda ÖDP il başkanı Nevzat Çolak'a yeşil alanlar hakkında sorduğu soruya cevap veren Başkan Gürkan bu sırada 31'inci maddeye değinince gerginlik yaşandı. Başkan Gürkan maddeyle ilgili Kent Konseyi ve ÖDP'nin verdiği dilekçelerin Copy+Paste (Kopyala+Yapıştır) yani birbirinin aynı metinden oluştuğunu söylemesi üzerine ÖDP il başkanı Nevzat Çolak bu söze itiraz etti. Çolak, metinlerin aynı olmasının ortak aklın bir sonucu olduğunu belirtirken Belediye Başkanı Recep Gürkan'ınsa bu duruma verilen tepkiye bir anlam verememesi ikili arasında kısa süreli sözlü atışmaya neden oldu. 

Konu hakkında daha sonra söz alan Kent Konseyi Başkanı Özer Demir ise söz konusu maddenin basın mensuplarına dağıtılan meclis gündeminde yazmadığını, sadece görüşülecek maddelerin isimlerinin yazdığını söylerken, maddenin ayrıntısının sadece meclis üyelerine gönderilen dökümanlarda olduğunu belirterek kamuoyundan gizlendiğini söyledi. Tartışma daha sonra salondaki diğer katılımcıların konunun fazla uzamasından dolayı rahatsız olmasıyla son buldu. Toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
edirneli 9 yıl önce

Hep seyirciye oyanayan bir başkan görüyoruz. Hiç kimsenin aklına gelmezmi şunu sormak " belediyenin kırtasiye alımları nereden yapılıyor.
Ayrıca doğrudan temin ihaleleri neden internette yayınlanmiyor. Biraz arkasını kurcalayin vak ne sürprizler bulacaksınız...

banner30