banner78
banner25

Hayalleri tel örgü ile sınırlı!

Ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçarak Avrupa’da daha iyi bir yaşam umuduyla yollara düşen Suriyeli mültecilerin dramı bitmek bilmiyor.

Türkiye’nin Bulgaristan sınırına yaya olarak gelen ve 27 saatlik yolculuk sonrasında hayallerini tel örgünün öbür tarafında bırakan Suriyeliler iddiaya göre Bulgar sınır görevlileri tarafından insanlık dışı muamelelere tabi tutuluyorlar.

Suriye’den yola çıkan ve Avrupa’ya yasa dışı yollardan ulaşmak için Edirne’ye gelen çok sayıda mülteci gibi Suriyeli Rızza ailesi ile yanlarında bulunan dört arkadaşı macera dolu çıktıkları yolculuklarının umuttan ibaret olduğunu gördüler.

Edirne merkeze bağlı Bulgaristan sınırı köylerinden olan Büyükismailçe köyüne gece geç saatlerde varan ve sınırı yasa dışı yollardan geçmek isteyen 6 kişilik Suriyeli grup geçme girişimlerinde başarısız oldular.Türkiye ile Bulgaristan arasında bulunan 234 km’lik sınır hattı boyunca sadece 33 km’lik bölümündeki termal kameralar ve jiletli tellerin bulunduğu bölümü geçiş noktası olarak tercih eden mültecilerin büyük bir bölümü geçme girişimlerinden sonuç alamıyor.Önceki akşam tel örgüleri aştıktan sonra termal kameralar tarafından fark edilen 6 kişilik Suriyeli grup kısa sürede Bulgar sınır kuvvetleri tarafından yakalandılar.Yakalanan mülteciler üst aramaları yapıldıktan sonra üzerlerinde bulunan para ve cep telefonları alınarak tekrar Türk tarafına atıldılar.

Yaşanan olayı anlatan Suriyeli Muhammed Rızza 27 saat yürüdükten sonra Bulgaristan sınırına ulaştıklarını ve tel örgüleri geçmeyi başardıklarını ifade ederek “biz akşam sınırdan gittik.Polisler bizi aldı.Tel var,kamera var,tellerde elektrik var.Üzerimizde ne varsa aldı.Cep telefonlarımızı,paralarımızı aldı.Üzerlerimizde ne varsa aldıktan sonra bizi bıraktı.Bizi dövdü.Köpekler var,üzerimize saldırttılar.Sonrada bizi Türk tarafına geri attılar”dedi.

Muhammed ve arkadaşları başından geçen bu olaylar sonrasında umutlarının tükendiğini belirterek Türkiye’ye geri dönmek istediklerini ancak kampa dönmek istemediklerini belirttiler.

27 saatlik yolculuk sonrasında yorgun düşen Muhammed; eşi Rüşhan Rıza’nın rahatsız olduğunu ve ambulans çağırmak için telefonları olmadığından dolayı bizlerden yardım talebinde bulunarak 112’yi aramamızı istedi. 112’nin aranması ile kısa sürede kent merkezinden köy yoluna gelen 112 ekipleri Muhammed Rızza’nın eşi Rüşhan Rızza’ya ilk müdahaleyi yaptı.Yorgunluktan ve yediği gıdalardan rahatsızlandığı belirtilen Rüşhan Rıza  112 ekipleri tarafından Selimiye Devlet Hastanesine götürülerek tedavi altına alındı.

Öte yandan hayalleri suya düşen diğer 4 arkadaş ise Edirne yolunu tutarak otobüsle İstanbul2a döneceklerini kaydettiler.

Sık geçişlerin yaşandığı sınır köyü Büyükismailçe köy muhtarı Mustafa Tarlacı ise her akşam köylerinden çok sayıda mültecinin sınırları illegal olarak geçmeye çalıştığını,başarılı olanların yanında başarısız olanların çoğunlukta olduğunu belirterek Muhammed Rızza’nın başına gelenlerin ne ilk nede son olduğunu belirtti.Muhtar Tarlacı “buradan bazı arabalar bunları getirip buraya bırakıyor.Kundakta olan çocuklu aileler var.Bulgar tarafına geçenleri Bulgar askeri yakalayıp dövüyor ve üzerlerinde ne varsa telefonlarını,paralarını alıp gasp ediyor,dövüp geri atıyor.Bizim köyümüzdeki  kamera kayıtlarında bunlar var.Kollarında bacaklarında hep darp izleri var.Bu iş böyle nereye kadar gidecek bizde bilemiyoruz.Hudut köyü olduğumuz için sorunlarımız çok büyük.Bizde ne yapacağımızı bilemiyoruz.Huzursuz olmaya başladık”dedi.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30