banner137
banner25

Gurbetçinin dönüş çilesi başladı!

Yaz tatili için Türkiye'nin çeşitli illerine gelen binlerce gurbetçinin, dönüş çilesi başladı.

Dünyanın en büyük ikinci Avrupa’nın ise en büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule’de sabah saatlerinde başlayan yoğunluk uzayıp giden kuyrukların oluşmasına neden oldu.

Gelişlerinin çileli olduğu kadar dönüşlerinin de çileli olduğu gurbetçilerin aynı zamanda sınır kapılarından çıkış yapmak istemesi yığılmalara neden oluyor.

Yurt dışında çalışan gurbetçilerin çalıştıkları Avrupa ülkelerinde pazartesi günü iş başı yapacak olmaları nedeniyle dönüş yoluna geçmeleri ve Kapıkule sınır kapısını tercih etmeleri,yüzölçümü anlamında dünyanın en büyük kara sınır kapısında her yıl olduğu gibi bu yılda yığılmaların yaşanmasına neden oluyor.Gümrük yetkilileri gümrük sahası içinde uyguladıkları peron sistemi sayesinde olası tartışmaların önüne geçmek adına çalışmalar yapıyorlar.Araçları 5’erli gruplar şeklinde salan gümrük yetkilileri Bulgaristan tarafındaki yığılmayı da önlemek için karşılıklı görüşme halinde araç salınımını gerçekleştiriyorlar.

Kapıkule sınır kapısında bin civarında işlemi yapılmış araç beklerken,gümrük kapısı dışındada yaklaşık 5 km araç kuyruğu oluştu.Beklemenin Bulgaristan tarafında yapılan sıkı denetimden kaynaklandığı öğrenilirken,gurbetçilerin araçlarında olası kaçak yolcu ve eşyalar ile ilgili AB’nin sıkı denetim yapılması yönünde talimatlandırıldıkları öğrenildi.

Gurbetçi kuyruğunun önümüzdeki haftalarda da artarak devam edeceği ifade edilirken yığılmaların önüne geçmek adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Trakya Gümrükleri Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan sınır kapılarında 24 saat süre ile yayın yapan kameraların aktif hale getirildiği ve gurbetçi vatandaşların bu kameralar sayesinde gitmek istedikleri sınır kapısının linkine tıklayarak anlık yoğunluğu gerek cep telefonlarından gerekse diz üstü bilgisayarlarından bağlanarak görebilecekleri belirtildi.

Gurbetçi vatandaşlar her yıl aynı sorunun yaşandığını ve 5 saate varan beklemeler yaşadıklarını belirterek sabah erken saatlerde yola çıktıklarını,Bulgaristan’ı gündüz geçmek istediklerini ifade ederek “her yıl aynı sorunu yaşıyoruz.Yetkililer artık buna bir çözüm bulsun.Sıcağın altında çoluk çocuk perişan oluyoruz”dediler.

Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Bölge Trafik müdürlüğü ekipleri ise gelen araçları uyararak diğer sınır kapılarına yönelmeleri hakkında bilgilendiriyorlar.

Bulgaristan’a açılan sınır kapısı Hamzabeyli’de araç kuyruğu bulunmazken,Yunanistan’a açılan kara sınır kapısı Pazarkule’de 3,İpsala sınır kapısında da 2 km araç kuyruğu bulunuyor.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30