banner78
banner25

Gurbetçilerin çilesi bitmiyor!
Yıl sonu izinlerini geçirmek için Türkiye’ye gelen gurbetçilerin çilesi bitmek bilmiyor.Her yıl aynı sorunların yaşandığı Avrupa’nın en büyük kara sınır kapısı olan Kapıkule sınır kapısında gurbetçiler uzun kuyruklar oluşturdular.
Karayolu ile yaklaşık 3 bin km lik yolu çeşitli zorlukları aşarak gelen gurbetçiler yolda karşılaştıkları sıkıntılar yetmiyormuş gibi birde gümrük kapılarında sorunlarla karşılaşınca gurbet yolu çile yolu haline dönüşüyor.
Hava sıcaklığının 37 dereceyi gösterdiği Kapıkule gümrük sahasında 2 saatten fazla sırada beklediklerini belirten gurbetçiler en büyük sorunun Bulgaristan tarafından yaşandığını ve küçük olan gümrük kapılarından dolayı yığılmaların yaşandığını ifade ettiler.
24 saatlik süre içinde 7 bine yakın aracın giriş yaptığı Kapıkule sınır kapısında 12 peronla çalışan gümrük görevlileri yığılmaları önlemek içinde ek tedbiriler aldılar.Bulgaristan gümrüğündeki yoğunluğu eritmek adına gümrük kontrolü yapmaksızın araçları salan Bulgar yetkililer, Kapıkule gümrüğünde kısa sürelide olsa yapılan aramadan dolayı araç yığılması yaşandığını ifade ediyorlar.
Sıcak havada bekleyen gurbetçiler ise durumu protesto etek için akaçlarını kornalarına basarak işlemlerin hızlı yapılmasını istiyorlar.
Gurbetçiler yollarda da sıkıntılar yaşandığını, özellikle Bulgaristan tarafında onarımı yapılan yollardan dolayı işaret ve levhaların olmadığını bu yüzdende bazı uyanıkların gurbetçilere yol tarifi yapmak adına yardımcı olmaya çalıştıklarını ancak bunların güvenilir kişiler olmadıklarını kaydettiler.
Yaşanan yığılmalara ilişkin açıklama yapan Trakya Gümrükleri Bölge Müdürü Müslüm Yalçın yığılmanın bir anda yaşandığını ve bir anda alımların ve yığılmanın olması ile sıkıntıların olmasının normal olduğunu ifade etti.Geçen yıllara oranla kapasitelerinin yüzde 20 üzerinde çalıştıklarını kaydeden Yalçın “sahamız ful dolu.Gümrük sahamız boştu ancak bir anda yığılma oldu.Bu yüzdende sızlanmalar olabiliyor.geçen yıl 10 peronla çalışırken bu yıl 12 perona çıktık ve kırmızı hat adı verilen bir hat daha açtık.Bizim gümrüğümüzden 15 ila 30 saniye arasında klasik muayene adını verdiğimiz muayeneyi yapabiliyoruz.Sıkıntı bizim muayeneden değil araç kayıt ve pasaport kayıt işlemlerinden kaynaklanmakta”diyerek sıkıntıyı aşmak adına diğer gümrük kapılarına da sevkiyat yaptıklarını ifade etti.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30