banner78
banner25

Gelenek yaşatılacak!

Osmanlı dönemin yapıldığı tarihte en görkemli eserlerinden biri olarak bilinen ve adı Ulu Cami olarak kayıtlara geçen,sonrasında ise diğer camilerin yapılması ile görkemliğini kaybeden ve Eski Cami  adını alan Eski (Ulu) cami Vakıf Haftası etkinlikleri kapsamında çiçeklerle donatıldı.

1414 yılında yapılan cami ile ilgili olarak Evliya Çelebi’nin seyahatnamelerini mercek altına alan ve cami hakkında ki yazıları inceleyen Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri Eski (Ulu) cami hakkında ilginç olan bir konuya eğilerek, yaşanan bir geleneğin yeniden hayata geçirilmesi ve yaşatılması için çalışma başlattı.

Seyahatnamede yer alan bilgiye göre Cuma namazı öncesinde caminin güzel kokması ve cemaate hoş bir görüntü yaratmak için cami içerisine 4 bin adet kokulu çiçek konulduğu bilgisine ulaşan yetkililer,bu geleneği yaşatmak için kolları sıvadı.

Vakıf Haftası etkinlikleri dolayısıyla Cuma namazı öncesinde cami içerisine 4 bin adet karanfil koyan ve bu karanfilleri cam saksılar içerisinde cemaatin arasına yerleştiren yetkililer farklı bir görsellik yaşanmasını sağladılar.

600 yıl önce yaşatılan bir geleneğin bugünde yaşatılmasını sağlayan Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren,Vakıf Haftası etkinliklerinin “Vakıf ve Sivil Toplum” teması adı altında gerçekleştiğini belirterek “burası 1414 yılında yapılmış bir eser.Edirne’nin bu manada ki ilk en büyük camisi.Eski cami denmesinin sebebi bu büyüklükte hatta daha büyük eserlerin yapılması nedeniyle eski cami denilmeye başlanmış.Tarihi kaynakları araştırmaya başladığımızda çok güzel anekdotlarla karşılaştık.Bunlardan bir tanesi de eski caminin mevsim çiçekleriyle,süslendiği böylece güzel kokuların yayıldığı ve nihayetinde namaz kılanların çiçekleri bu cemaat tarafından alıp gittiği bilgisine ulaştık.Biz bu geleneği yaşatmak istiyoruz.4 bin adet karanfil koyduk ve cemaat namazını kıldıktan sonra bu çiçekleri alıp gidebilecek”dedi.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30