banner137
banner25

Fiyat açıklamasına iktidar-muhalefet yorumu!
Trakya Birlik (TB) Yönetim Kurulu Başkanı, Ak Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, önceki gün birlik tarafından açıklanan ön alım fiyatının Türkiye'deki 1 buçuk milyon tona yakın üretimi karşılayan bir rakam olmadığını fakat Trakya Birliğin de kendini korumak zorunda olduğunu söyledi. Açıklanan rakamlar konusunda çiftçinin memnuniyetine de değinen Sezen; “50 dönüm tarlayla lüks yaşama hayali mümkün değil. Biz 3 Lira da versek fiyat onu tatmin etmez” diye konuştu. Öte yandan Sezen'le birlikte Ayçiçeği fiyatını yorumlayan CHP Genel Başkan Başdanışmanı, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da çiftçinin açıklanan fiyattan memnun olmadığını ifade ederek; “Trakya Birlik bir tüccar gibi hareket ediyor. Bence verebileceği maksimum fiyat bu değil” dedi.

 TB Başkanı ve Ak Parti Milletvekili Sezen, CHP Edirne Milletvekilleri Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan'la Edirne'de bir program çıkışı biraraya gelerek önceki gün birlik tarafından açıklanan ayçiçek ön alım fiyatını yorumladı. Ak Partili Sezen, ön alım fiyatı açısından birliğin kendini korumak zorunda olduğuna dikkat çekerek, 50 dönüm eken bir çiftçinin fiyattan hiçbir zaman memnun olmayacağını söyledi. Sezen; “50 dönüm tarlayla lüks yaşama hayali mümkün değil. Biz 3 Lira da versek fiyat onu tatmin etmez” dedi. Öte yandan Gaytancıoğlu ise çiftçinin fiyattan memnun olmadığını dile getirerek; “Trakya Birlik bir tüccar gibi hareket ediyor. Bence verebileceği maksimum fiyat bu değil” şeklinde konuştu.

 Milletvekili Sezen, ayçiçeği ön alım fiyatlarının açıklanırken ithal maliyetleri, iç piyasa oluşan fiyatlar ve olası risklerin göz önünde bulundurulduğuna dikkat çekti. Bu sezon 1.817 olarak açıklanan ön alım fiyatının Perşembe'den itibaren ödenmeye başlayacağını da söyleyen Sezen;

 “Herkesin merak ettiği kesintiyi de söyliyeyim. Trakya Birliğin 8, 9 Lira gibi ham maliye ve yüzde 2 stopaj kesintisi var. Bunun dışında hiçbir rakam kesintisi olmamaktadır kooperatiflerde. Perşembe gününden itibaren ortaklarımıza ödemeler başlayacaktır. Bunu da belli bir sistem içerisinde götürmek zorundayız çünkü Pazar akşamı itibariyle 178 bin ton ayçiçeğini almış bulunmakta Trakya Birlik. Bugün de heralde akşama kadar 190 bin tonu geçecektir mübayamız” dedi.

 SEZEN: “BİRLİK KENDİNİ KORUMAK ZORUNDA”

 Trakya Birliğin profesyonel bir kuruluş olduğunun altını çizen ve kendisini koruması gerektiğini ifaden eden Sezen şöyle devam etti;

 “Türkiye'de Trakya Birlik fiyatı açıklayınca sanki devletin verdiği bir taban fiyat veya öyle bir algı oluşuyor. Aslında bu Türkiye'deki 1 buçuk milyon tona yakın üretimin rakamı değil. Trakya Birlik kendisini korumak zorunda. Profesyonel bir şekilde yönetilmesi gereken bir kuruluş. Bir tarafta kooperatifçilik ağırlığı var 48 kooperatifle ama öbür tarafta da 2013'te çıkan yasayla özel bir şirket haline geldi. Bunun ikisini bir yerde buluşturup piyasada eşit şartlarda rekabet etme şansımız maalesef yok. O nedenle devletin, özellikle de hükümetin alması gereken kararlar var. Bu kararlarda mücadelemiz devam etti. Ama dün akşam saatlerine kadar beklediğimiz gözetim fiyatı açıklaması olmadı. Sadece bu konuda aldığım bilgi, başbakanın önünde imzada olduğu yönünde. Biz fiyatı verdik. Ben tüm bölge çiftçimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

 SEZEN: “50 DÖNÜMLE LÜKS YAŞAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

 Türkiye'de tarımda bir plânlama yapılması lazım. Bunun üzerinde çalışmalar var ama işin bu tarafı ağır yürüyor. Yani 50 dönüm tarlayla bir lüks yaşama hayali mümkün değil. Hatta 100 dönüm tarlayla da bunu sağlamak mümkün değil. Siz ürün fiyatını ne verirseniz verin o geliri elde etmesi mümkün değil insanımızın. Bir de bu verimlilikle bağlantılı bir olay. Yani 50-100 kilo Ayçiçeği biçen arkadaşa biz 3 Lira da versek onu tatmin etmez.”

 GAYTANCIOĞLU: “VERİLECEK MAKSİMUM FİYAT BU DEĞİL”

 CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu ise ayçiçeği'nde oluşan fiyatların AKP'nin Türkiye tarımını yönetemediğini gösterdiğine vurgu yaptı. Trakya Birliğin tüccar gibi hareket ettiğini dile getiren Gaytancıoğlu şunları söyledi;

 “Birlik tabiiki kendini düşünmek zorunda. Ama bir üretici örgütü. Bence verebileceği maksimum fiyat bu değil. Daha iyi düşünebilir ve hükümete daha fazla baskı yapabilirlerdi. Bunu yaptıklarına inanıyorum ancak bizden de CHP olarak yararlanabilirlerdi. Bizler de buna destek verebilirdik. Çünkü Türkiye 4,5 Milyar Dolar verip yağ ithalatı yapıyor. Bitkisel yağ, ham ayçiçek yağı ithalatı yapıyor. Yani net ithalatçı olduğunuz bir üründe daha dikkatli politiakalar uygulamanız lazım.

 GAYTANCIOĞLU: “FİYAT MALİYETİN ÇOK ALTINDA”

 Türkiye'nin yüzde 60'ını biz üretiyoruz Trakya olarak ve bu üründe her yıl dışa bağımlıyız. Başka ülkelerin fiyatlarıyla, oradaki üretimle bizim ne ilgimiz var? Önce kendi üreticimizi, çiftçimizi desteklemek zorundayız. Bunun maliyetlerini daha öncede söyledik, 1900 civarında ziraat odalarının rakamlarına göre. Şu an açıklanan fiyatın bu rakamın çok altında olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla çiftçimiz yine borçlanacak, hacizlerle uğraşacak, tarla satmayla uğraşacak, yine çocuğunu çiftçi yapmak istemeyecek.

 BİRCAN: “ÇİFTÇİ MAĞDUR EDİLMEMELİ”

CHP Milletvekili Erdin Bircan da rakamların çiftçinin mağduriyetini gidermeyeceğine dikkat çekerek; “Ben daha önce de meclisteki konuşmamda söyledim. Rekoltenin azlığından dolayı geçen yıl ki fiyatlar açıklanırsa çiftçi perişan olur dedim. Rekolte gerçekten çok düşük. Ben Enez ve Keşan bölgesini gezdim. 150 kilo alan yok. Daha önce bu bölgelerde 200-250 kilo hatta Edirne'nin Kuzey bölgesinde 400 kiloya kadar alınan rakamlar vardı. Şimdi bakıyorsunuz bu rakamlar yarı yarıya düşmüş. Bundan dolayı diyorum ki, birlik çiftçi mağdur olduğu zaman da mağduriyetini giderme amacı güdmeli. Biz bölgenin vekilleriyiz. Bizim amacımız bölgenin insanını mağdur etmemek” ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30