banner137
banner25

Erkin
Erkin, yaptığı açıklamada, Edirne'de, sulama, balıkçılık, hayvan sulama, rekreasyon amaçlı 50 adet gölet bulunduğunU söyledi.
Göletlerin, işletilmesinin usulüne ve tekniğine uygun yapılmadığını anlatan Erkin, bu göletlerin bazılarında sulama şebekesi bulunmadığını belirtti. Bu günkü fiyatlarla yapım maliyeti 160 milyon lira olan bu göletlerin amaçlanan görevi yapmadığını ileri süren Erkin, şöyle devam etti:
''Mevcut yasa ve yönetmeliklere göre inşa edilip yapımı tamamlanan gölet ve sulamaları köy muhtarlıklarına veya varsa sulama kooperatiflerine devredilmektedir. DSİ tarafından yapılan ve muhtarlara bir protokolle işletmesi devredilen bu göletlerin periyodik denetim ve incelemeleri de aynı kurum tarafından yerine getirilecektir.
Ancak birkaç gölet dışında randımanlı sulama yapan gölet maalesef yoktur. Göletlerin çoğunda depolanan su buharlaşıp kaybolmakta veya dolu savaklarından akıp gitmektedir. Teknik olarak göletler her yıl dolup boşalması gereken depolama tesisleri olup depolanan sular ile mutlaka sulama yapılarak bu suların kullanılması gerekir. Ne yazıktır ki göletler sulama hizmeti açısından çok zayıftır.''

-Aynalı sazanla yılda en az 7,5 milyon lira gelir temin etmek mümkün-

Göletlerde balık üretiminin yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Erkin, ''Halbuki 50 adet göletten üretilen Aynalı Sazan balıklarıyla 100 köy kalkınabilir'' dedi.
Erkin, şunları kaydetti:
''Basit bir yem beslenmesi ile yılda ortalama en az 3 bin ton balık üretmek de mümkündür. DSİ İpsala Su Ürünleri Baş Mühendisliği, baraj ve göletlere balık yavrusu yetiştirmek ve balıkçılık kültürünün bölgede gelişimini sağlamak için tesis edilmiştir. Mevcut göletlerin balık durumu kontrol edilip ihtiyaç olanlarına yavru atılarak iyi bir çalışmayla bir yıl sonra bu göletlerden üretilip satılan aynalı sazan balıklarıyla yılda en az 7,5 milyon lira gelir temin etmek mümkündür.
İl Özel İdaresine dolaylı destek olacak bu uygulama önemli bir katma değer sağlayacaktır. 1380 Sayılı Kanunun 4. maddesi Hükmü ve Köy Muhtarlıklarına yapılan devir protokolleri hükümlerine rağmen bunlar göz arzı edilip son zamanda göletlerin bazıları sembolik paralarla şahıslara kiralanmaktadır. Bu yanlış ve haksız bir uygulamadır... Büyük paralar harcanarak yapılan bu göletlerin başta sulama ve balık üretim faaliyetlerinin planlanan amaca uygun yapılması ve denetlenmesi bölgesel bir vazifedir. Yoksa trilyonlara malolan bu tesislere yazık olmaktadır.''
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30