banner78
banner25

Edirne'ye yakışan kutlama!
Tüm Dünya'da alınteri dayanışmasının sembolü olarak kabul edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Edirne'de Emek ve Meslek Örgütleri'nin düzenlediği etkinlikle kutlandı. Trakya'nın pek çok yerinden gelen sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerini buluşturan kutlamalar çerçevesinde, Talatpaşa Caddesi boyunca yürüyüş yapan yaklaşık bin kişilik emek konvoyu Saraçlar Caddesi'ndeki alanda 1 Mayıs coşkusunu kutladı.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Birleşik Kamu-İş'ten oluşan Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu'nun organize ettiği 1 Mayıs kutlamaları kentte bayram havasında geçti. Talatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Şükrüpaşa İlkokulu önünde toplanan çok sayıda sivil toplum kuruluşu (STK) ve siyasi parti temsilcileri emek ve iş dayanışmasında kol kola girerek Saraçlar Caddesi'ne yürüdü. Edirne Emniyet Müdürlüğü'nün yoğun güvenlik önlemleri aldığı kutlamalarda yaklaşık 250 kişilik Polis görev aldı.

Edirne'deki 1 Mayıs kutlamalarına katılan isimler arasında CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve Belediye Başkanı Recep Gürkan da dikkati çekerken, CHP, HDP ve Komünist Parti'nin dışında katılan siyasi parti olmadı. Gezi olayları sırasında adından sıkça söz ettiren Haziran Hareketi'ne bağlı genç üyelerinde katıldığı yürüyüş Talatpaşa Caddesi boyunca sorunsuz devam ederken Saraçlar Caddesi'nde hazırlanan alana gelen konvoy kutlamalara burada devam etti.

Kutlamalara katılan tüm STK'ların alana gelmesinin ardından 1 Mayıs içerikli şarkı söyleyip sloganlar atan Emek ve Meslek Örgütleri Platformu'nun buradaki programı saygı duruşu ve İstiklal marşıyla başladı. Türk Tabipler Birliği Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu'nun vatan şairi Nazım Hikmet'ten okuduğu 'Kerem Gibi' şiiri ile devam eden kutlamalar çerçevesinde 1 Mayıs kutlamalarına dair açıklamayı Emek ve Meslek Örgütleri Platformu adına Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday okudu. Kuday, işçilerin kıdem tazminatı hakkına değinerek başladığı açıklamasında şunları söyledi;

“HER YIL 6 SOMA KATLİAMI KADAR İNSAN ÇALIŞIRKEN ÖLÜYOR”

“Türkiyeli işçiler çok çalışıyor, ucuza çalışıyor, güvencesiz çalışıyor, bu da yetmiyor, ölümüne çalışıyor. 2015 yılında 1730 işçi arkadaşımız iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Ülkeyi yönetenler bu ölümlere “fıtrat” diyor, “kader”diyor. Biz ise “cinayet” diyoruz. Çünkü bu insanlarımız, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için ölüyor. Kâr hırsıyla işçiler ölüme gönderiliyor. Her yı1 6 Soma katliamı kadar insan çalışırken ölüyor. Çalışırken ölmemek için, sakat kalmamak için, birlik olmaya, mücadele etmeye, dayanışmaya söz veriyor muyuz?

“HERKESİ SUSTURMAK İSTİYORLAR”

İş cinayetlerinde Avrupa şampiyonu olan Türkiye, basın özgürlüğünde ise sonuncu durumda. Bu bir tesadüf değil. Tüm toplumu köle olarak gören bir iktidar, köleler itaat etsin diye herkesi susturmak istiyorlar. İşçileri, kadınları, gençleri, emeklileri, hekimleri, mühendisleri, gazetecileri, akademisyenleri. Herkesi ama herkesi susturmak istiyorlar. Şimdi gelin bir kez daha haykıralım: Faşizme karşı demokrasi için, adalet içip, özgürlük için birlik olmaya, mücadele etmeye, dayanışmaya söz veriyor muyuz?”

“SAVAŞLARI BU MEYDANLAR BİTİRİR”

Türkiye'nin işçi sınıfına ihtiyacı olduğunu, halkların kardeşliğinin işçilerin birliğiyle sağlanabileceğini söyleyen Kuday şöyle devam etti;

“Savaşları bu meydanlar bitirir. Çünkü en çok işçi sınıfının barışa ve kardeşliğe ihtiyacı var.

Çünkü savaşlarda işçilerin, yoksulların çocukları ölür. Çünkü savaş ve çatışma ortamında kaynaklar, ekmek için, aş için, iş için değil silah için harcanır. Hep dediğimiz gibi göz renklerimiz ayrı da olsa, göz yaşlarımız aynı renktir. Kardeşler unutmayalım! Barışın, kardeşliğin olmadığı yerde işçi sınıfı bölünür, parçalanır. Biz bölünürsek sermaye kazanır, patronlar kazanır, saray kazanır.

“TARİHİ DİRENEN İŞÇİ SINIFI YAZACAK”

Laiklik demek inancı ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit olması demektir, kardeş olması demektir, bir olması demektir. Ama onlar bunu istemiyor. İstiyorlar ki, biz inançlarımız farklı diye birbirimize düşman olalım. Onlar istiyorlar ki, iş cinayetlerine 'kader/fıtrat' diyelim ve susalım. Onlar istiyorlar ki 'grev yapmak günay' diyen patrona biat edelim. İşçileri daha kolay köle haline getirmek için laikliğe düşmanlar. Bizi birbirimize düşürmek için laikliği adım adım ortadan kaldırıyorlar. Bu meydanlarda onbinler olduk yüz binler olduk yetmedi milyonlar olduk söz verdik. Birlik sözü verdik, mücadele sözü verdik, dayanışma sözü verdik. Son sözümüz şu olsun; And olsun ki, emeğin, barışın demokrasinin hüküm sürdügü bir ülke için sonuna kadar birlik, mücadele ve dayanışmaya varmısınız? Başta da ifade ettiğimiz gibi; 8 Mart'ta, 15-16 Haziran'da, 1 Mayıs'ta ve Gezi'de direnenler kazandı! Bugün de direnler kazanacak! Tarihi direnen işçi sınıfı yazacak”

DİSK Trakya Temsilcisi Kuday'ın açıklamasının ardından 1 Mayıs programı kapsamında Saraçlar Caddesi'nde şarkılar ve türküler çalarken kutlamalara katılanlar da hep bir ağızdan eşlik etti. Edirne'deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Saraçlar'daki programın ardından olaysız bir şekilde sona erdi.


banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30