banner78
banner25

Edirne Rodop dağlarındaydı!
Edirne Valisi Hasan Duruer tarafından başlatılan ve Evladı Fatihan topraklarında yaşayan soydaşlarımızın yalnız bırakılmaması amaçlanan gezi programı dahilinde Pazar günü Yunanistan’ın Evros (Meriç) bölgesine gidilerek burada Mürsel Bali Kurbanı etkinliklerine katıldılar.
Batı Trakya’nın Evros ili Sofulu belediyesine bağlı Ruşenler köyü yakınında yer alan Seyyid Ali Sultan Dergahı’nın kurucusu ve O’nun oğlu adına 11 Kasım 2012 tarihinde “Mursel Bali Kurbanı” düzenlendi. “Mursel Bali Kurbanı” adı altında düzenlenen etkinliğe başta Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener olmak üzere, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, ve çok sayıda bölge halkı katıldı.
Yapılan etkinliğe Edirne’den Edirne Valisi Hasan Duruer, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Metin Kılıç, Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Süloğlu Kaymakamı Serhat Kahraman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Selman Kömürcü, İl Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim kurulu üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Hastaneler Birliği Genel Sekreteri İlhan Açıkgöz, İl Müftüsü Ömer Taşçı, Kültür Turizm İl Müdürü İrfan Özcan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sami Öztürk, Özel Kalem Müdürü İbrahim Tarancı, Edirne Cem Vakfı Başkanı Mustafa Çetin, İstanbul Cem Vakfı Başkanlığı’ndan araştırmacı yazar Ayhan Aydın, Bulgaristan’dan da Kırcaali Cem Vakfı Başkan Yardımcısı Merdunur Ali ve diğer yetkililer katıldı.
Etkinlik konuk katılımcıların Mursel Bali Türbesi’ni ziyaret etmesiyle başladı. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif burada yapmış olduğu konuşmada burada yatan insanların ne olursa olsun, herkesin eşit olduğunu, hiç bir kimsenin adına kurban kesilemeyeceğini, bizlerin sadece dua edebileceğimizi belirtti. Müftü İbrahim Şerif son olarak şunları söyledi: “Bu insanlar Osmanlı döneminde burasının Türkleşmesi için ne kadar mücadele verdiklerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bizler her konuda sizlere burada bu etkinliklerinizde madden ve manen destek olmaya devam edeceğiz.”dedi.
Seyyid Ali Sultan Dergahı Ziyareti
Daha sonra kurban edilen hayvanların etlerinin pişirildiği kazanlar ve bölgede kurulan Pazar yeri ziyaret edildi. Buradan Seyyid Ali Sultan Dergahı’na geçilerek, dergah içinde yer alan Seyyid Ali Sultan Türbesi ziyaret edildi ve hep birlikte dualar okundu. Daha sonra bölgede dergah yanında bulunan tarihi camiye geçilerek, burada hep birlikte kılınan öğle namazı kılınarak, dergah odasında kısa bir süre karşılıklı sohbet edildi.
Son olarak bölge halkının katkılarıyla hazırlanmış olan tüm katılımcılara, dergaha ait yemekhanede bir öğle yemeği verildi.
“Ahmet Yeseviler Sarı Saltuklar, Gül Babalar ve Seyyid Ali Sultanlar, bu bölgeyi ışıklandırdı. Barışı, kardeşliği, insanlığı bu topraklara öğretti”
Yemek sonrası yapılan protokol konuşmalarında Edirne Valisi Hasan Duruer konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Hz. Peygamberin güneşi, 1400 yıllarda buralarını aydınlattı.Ahmet Yesevi’lerin göstermiş olduğu yolda giden Sarı Saltuklar, Gül Babalar ve Seyyid Ali Sultanlar, bu bölgeyi ışıklandırdı. Barışı, kardeşliği, insanlığı bu topraklara öğretti. Bu sayededir ki şu anda, balkanlarda çok sayıda millet var. Eğer zulüm etseydik, bunların hiç biri olmazdı, dini, kültürünü koruyamazlardı. Öyle bir millet düşünün ki, 72 millete aynı gözle bakmış, herkesi kardeşçe ve barış içerisinde yaşatmıştır. Bu geleneği devam ettiren Ali Bektaşi kardeşlerimizi takdirle anıyorum. Buradaki birlik ve beraberliğin korunması konusunda çok iyi hizmetler yapıyorlar. Bu konuda buradaki Konsolosluğu’muzun ve Müftü’lüğümüzün çok büyük gayretleri var. Kendilerini tebrik ediyorum. Bizler de devlet olarak her zaman arkanızda ve yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum.
Seyyid Ali Sultan Dergahı Başkanı da yemek sonrası yapmış olduğu konuşmasında, tüm katılımcılara buraya geldikleri ve bu etkinliğe katıldıkları için herkese teşekkür etti.
Seyyid Ali Sultan Dergahı Başkanı Ahmet Kara Hüseyin düzenlenen etkinlikle ilgili “Bu geleneğimiz yaklaşık 700 yıldan beri devam ediyor. Bu etkinlik Seyyid Ali Sultan’ın oğlu olan Mursel Bali adına düzenlenmektedir. Mursel Bali de, Balim Sultan’ın babasıdır. Seyyid Ali Sultan ve Bektaşi’den sonra en rütbeli kiş Balim Sultan’dır. Balim Sultan yetiştirilmiş, eğitilmiş ve sonra da Hacı Bektaş’a gönderilmiştir. İlk dergahı kuran kişi Seyyid Ali Sultan’dır ve daha sonra O’nun yerine oğlu Mursel Bali geçmiştir. Mursel Bali vefat ettikten sonra dergaha yakın bir yer olarak buraya gömülmüştür. İşte bu etkinlikte O’nun anısına yapılıyor. Burada kesilen kurbanlar, köyler arasında ortak paylaşılarak, katılımcılara ikram ediliyor. Tüm gelen misafirlere katılımlarından dolay teşekkür ediyorum.”dedi
Etkinliklere katılan Edirne heyeti daha sonra bölgeden ayrılarak Dimetoka kasabasına gitti ve burada Çelebi Sultan Mehmet Camiini ziyaret etti.Heyet daha sonra gezi ve incelemelerin ardından Edirne’ye hareket etti.



banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30