banner78
banner25

Dünyanın en büyük yorganı Edirne'de

Altınoluk'ta yaşayan Beriye Başak isimli bayanın 2005 yılından buyana küçük parçalar halinde birleştirerek meydana getirdiği ve adına “Kardeşlik ve Barış Yorganı”dediği yorgan bugün Edirne’ye getirildi.

Altınoluk Belediye tarafından düzenlenen Antandros Kültür ve Sanat Festivali'ne katkı sağlamak için proje ararken, bir gece rüyasında efsanevi Sarıkız'ı gören ve rüyasında 40 yama yorgan verdiğini ve bu yorganı “kardeşlik ve barış yorganı” olarak işlemesi gerektiğini söylemesi ile başlayan süreçte bugünlere gelen Beriye Başak,40 metrekare büyüklüğündeki yorganı bugün Edirne’ye getirdi.

Edirne’de bulunan ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Yener Yörük’ün eşi Şule Yörük’ün girişimleri ile kurulan “Tut elimi Edirne” isimli derneğin daveti ile Edirne’ye getirilen yorgan Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilciliğine getirilen yorganın tanıtımını yapan Beriye Başak,Şule Yörük ve Büyükelçi Murat Ahmet Yörük’ün eşi Ayşegül Yörük yorganın barış ve dostluk adına yapılan bir yorgan olmasının önemine dikkat çektiler.

Yorganın dikimi konusunda 2005 yılından buyana yoğun emek sarf eden Beriye Başak küçük parçaları bir araya getirerek oluşturdukları “Kardeşlik ve Barış Yorganının” bugün 40 metrekareye ulaştığını ve 962 adet 22x22 ebadındaki parçaların birleşmesi ile şekillendiği kaydetti.Başak gördüğü rüyadan yola çıktığını ve bugünlere geldiğini belirterek “Yorgan Türkiye'nin çeşitli il ve ilçeleriyle Almanya, İngiltere, Amerika, Rusya, İspanya, Tunus, Fas, Hollanda, İsviçre, Güney Kore, Brezilya, Afganistan, Şili, Filistin, Güney Afrika Cumhuriyeti, Avusturalya, İsrail'in de dahil olduğu 40'tan fazla ülkeden gelen barışa katkı parçalarıyla büyüdü. Nuran Turhan tarafından, Atatürk'ün gözlerinin resminin bulunduğu parçası eklenen, 13x3 metre boyutunda 40 metrekarelik 962 parçadan oluşuyor”diyerek “kardeşlik ve barış yorganının” dünyada tek olduğunu kaydetti.

Yorganın çeşitli ülkelerden gelen değişik parçalarla şekillendiğini belirten Başak ilk daveti Yunanistan’ın Selanik kentine aldıklarını ve burada Atatürk’ün doğduğu evin olmasından dolayı Atamızın gözlerinin işlendiği bir parçanın eklenmesi ve yorganın bir bütün olarak görülmesi için buraya gittiklerini ifade etti.

Yorganın dünyanın dört bir yanında gezmesi konusunda Dış İşleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan Büyükelçilerin eşlerinin büyük katkısı olduğunuda aktaran Başak, Büyükelçi eşlerine Sefire Sultanlar denildiğinin altını çizdi.

Edirne’ye daveti gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Yener Yörük’ün eşi “Tut Elimi Edirne” Derneği kurucusu Şule Yörük ise yorganı Dış İşleri Bakanlığına bağlı Büyükelçi eşlerinin himaye ettiğini ve bu sayede tüm dünyayı dolaştığını söyleyerek “bizde devlet koruması altında yardıma muhtaç olan çocuklar adına kurulan “Tut Elimi Edirne” derneği olarak bir parça eklemek istedik ve dünyaya bir barış mesajı vermek istedik”dedi.

Yorganın şu an 962 adet 22x22 ebatlarının birleşmesinden meydana geldiği ve 1000 adet olmasının ardından Guinnes Rekorlar kitabına girmek için müracaat edilecek duruma geleceği belirtildi.Yorgan 22x22 ebadında 15 parçanın tamamlanması ile bir sıra oluşarak dikime giriyor ve her bir parçada o yöre veya bölge yada ülkeye ait bir sembol yer alıyor.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30