banner137
banner25

Darüşifa kapılarını yeni yüzü ile yeniden açtı!

Edirne’de bulunan ve Avrupa müze ödülüne layık görülen 500 yıllık Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası, bir buçuk yıl süren yenileme çalışmalarının sonra kapılarını yeniden açtı.

Sultan II. Bayezid tarafından Darüşşifa olarak 1484 yılında yaptırılan ve 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'na kadar yaklaşık 400 yıl boyunca önceleri her türlü hastaya; sonraları sadece ruh ve akıl hastalarına hizmet veren hastane Trakya Üniversitesinin girişimleri ile günümüze uyarlanarak müze halini almış,ancak aradan geçen zaman içinde Abdi İbrahim İlaç firmasının desteği ile yeniden elden geçirilerek bugünkü şekline getirilmiştir.

Bugün gerçekleşen açılış törenine Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Abdi İbrahim İlaç Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İl Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan’ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile  siyasi parti temsilcileri katıldılar.

Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu’nunda katılımının beklendiği programa son anda Bakanın programındaki değişiklik sebebi ile devam edildi.

Düzenlenen programda konuşan Abdi İbrahim İlaç Firması Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut Abdi İbrahim olarak ülkeye yararlı hizmetler sağladıklarını ifade ederek “İçinde doğup büyüdüğümüz toprakların tarihine, kültürüne ve geleceğine sahip çıkmanın bizim en büyük görevimiz olduğuna inanıyoruz.Bu inançla toplumumuzun kültürel gelişimine katkı sağlamayı da yine bu topraklara olan teşekkür borcumuz olarak görüyoruz”dedi.

Ev sahibi konumunda olan ve müzenin bugünlere gelmesine sebep olan ve bugüne kadar müzeyi yerli ve yabancı çok sayıda turuist ile tanıştıran Trakya Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise müzede yapılan her çalışmanın bilimsel çalışmalar neticesinde ortaya çıkarıldığına ifade etti ve şöyle devam etti. “Sağlık Müzemiz 15 yıllık süreçte büyük ilgi gördü. Medyada yer aldı. Edirne'ye gelen herkes Selimiye Cami'nden sonra müzemizi de gezdi. Tabi ki zaman değişiyor, çağ değişiyor, sular akıyor ve bu bağlamda yenilenme ihtiyacı doğdu. Sayın Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun işaretleriyle, Abdi İbrahim yönlendirmesiyle ve bölgesel lider olan Trakya Üniversitesi bir araya geldi ve bugün gördüğünüz eser ortaya çıktı. Müzede göreceğiniz her cümle doğrudur. Her cümlenin ardında bir literatür vardır. Tamamen bir bilimsel çalışmanın eseridir. Bu külliyenin yapıcısı 2. Sultan Beyazıthan hazretlerini de burada rahmetle anıyoruz. Bu müzenin Edirne'mize, bölgemize, ülkemize ve dünyaya önemli katkılar yapacağı inancıyla, emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum”dedi.

Son olarak konuşan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise Osmanlı döneminde akıl hastalarına verilen değerin tüm dünyaya örnek alınması gerektiği vurgusunu yaparak “Osmanlı, Selçuklu'nun mirasını devir aldı. Türkiye Cumhuriyeti de Osmanlı'nın mirasını devir aldı ve gidiyor. Selçuklu döneminde başlayan darruşifalar, o zamanlar insanların akıl hastalarını evlerinde kilitlediği, zincire vurduğu bir dönemde onlara şifa arayan, değişik yollarla onları tedavi etmeye çalışan bir milletin ahvaldi olmakla, onların torunları olmakla son derece huzurluyuz. Allah onlardan razı olsun. Beyazıt-ı Veli Hazretleri, 2. Sultan Beyazıthan bize 400 sene yaşayan bir eseri bıraktı. Akabinde gelecek nesillere nasıl tedavi yapıldığını ve bu günlere ışık tutacak şekilde sundu. Kendisinden Allah razı olsun diyor, ruhu şad olsun diyoruz. Diyorum ki Sağlık Müzemiz, gelecek nesillere aktaracağımız bir eser”dedi.

Konuşmaların ardından müzenin temsili açılışı yapıldı ve katılımcılar tarafından müze yeni haliyle yüzünü konuklara göstermiş oldu.




banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30